Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Το παρελθόν

Είμαι 42 ετών, παντρεμένη 15 χρόνια, με δυο παιδιά. Με τον άντρα μου η σχέση μου είναι γενικά καλή. Υπάρχει κάποια παιδική του φίλη, παντρεμένη 18 χρόνια, με ένα παιδί, με την οποία και την οικογένειά της έχουμε φιλικές σχέσεις. Πρόσφατα έμαθα από κοινή γνωστή πως ο άντρας μου πριν με γνωρίσει είχε ερωτική σχέση με τη γυναίκα αυτή επί δυο χρόνια. Πληγώθηκα πολύ που τόσα χρόνια  και οι δυο τους μου το είχαν κρύψει. Μπήκα σε υποψίες. Η σχέση τους σήμερα είναι καθαρά φιλική; Πώς μπορώ να τους εμπιστεύομαι πλέον; Είμαι πολύ ταραγμένη.
Ζ.

Καταλαβαίνω πως η αποκάλυψη αυτή σου άλλαξε τα δεδομένα και έχει πάρει μέσα σου μεγάλες διαστάσεις. Ας προσπαθήσουμε όμως να βάλουμε όμως τα πράγματα στις κανονικές τους διαστάσεις.

Πρώτα-πρώτα η κοινή γνωστή που σου έδωσε την πληροφορία δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει. Ο άνθρωπος που ασχολείται με την ιδιωτική ζωή των άλλων και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια, σίγουρα δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης και δεν πρέπει να εκτιμούμε τα λεγόμενά του. Υπάρχει πιθανότητα η πληροφορία να μην είναι αληθής. Ελπίζω να αντιμετώπισες την κυρία αυτή κατάλληλα, λέγοντάς της πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασχολείται με την ιδιωτική σας ζωή.

Ας πάρουμε όμως την περίπτωση που η πληροφορία αυτή είναι αλήθεια. Η σχέση του άντρα σου με την παιδική του φίλη, έγινε σε μια νεανική ηλικία που τα όρια φιλίας και ερωτικής σχέσης συχνά είναι δυσδιάκριτα. Σε κάποια φάση η ερωτική τους σχέση διαλύθηκε αλλά για να διατηρούν ακόμη επαφές είναι προφανές πως η φιλία τους υπερίσχυσε του οποιουδήποτε θυμού ή πικρίας είναι πιθανό να συνόδευσε τη διάλυση της νεανικής σχέσης. Πολλά ζευγάρια που κάποτε είχαν ερωτική σχέση γίνονται μετά καλοί φίλοι, πόσο μάλλον όταν υπάρχει και το υπόβαθρο μιας παιδικής φιλίας.

Λες πως πληγώθηκες που σου το «είχαν» κρύψει. Για την αποκάλυψη ή όχι του θέματος αυτού είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο άντρας σου. Αν εκείνος για κάποιο λόγο αποφάσισε να σου το κρύψει, η κοπέλα πολύ καλά έκανε και δεν σε ενημέρωσε. Δεν ήταν δικό της θέμα να παρέμβει στη σχέση σας.

Γιατί δεν σε ενημέρωσε ο άντρας σου; Πολλοί λόγοι μπορεί να υπάρχουν. Έχετε πει τα πάντα ο ένας στον άλλον για το παρελθόν σας; Το ερωτικό παρελθόν καθενός ανήκει στον ίδιο και δεν είναι υποχρεωμένος να το μοιραστεί με το σύντροφό του αν δεν το θέλει. Το πιθανότερο είναι να μη θέλησε να προκαλέσει τη ζήλεια σου, αφού είχε επιλέξει να συνεχίσει τη φιλία του και να δημιουργηθούν οικογενειακές σχέσεις. Εσύ θα ήσουν άνετη αν εξ αρχής ήξερες πως υπήρξε η ερωτική σχέση; Γενικά εκφράζεις ζήλεια απέναντι στον άντρα σου ή  τουλάχιστον έκανες κάτι τέτοιο στην αρχή;

Το ότι υπήρξε ερωτική σχέση στο παρελθόν δεν σημαίνει πως πρέπει να υποψιάζεσαι κάτι στο παρόν. Αν είχες τέτοιες υποψίες υποθέτω πως θα υπήρχαν λόγοι που αφορούν το σήμερα και θα είχες αντιδράσει νωρίτερα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ενημέρωσε τον άντρα σου για την πληροφορία που πήρες και ρώτησέ τον γιατί δεν σε ενημέρωσε. Άκουσε την άποψή του χωρίς να κατακρίνεις και χωρίς να βασίζεσαι σε δικές σου υποθέσεις. Σεβάσου αυτά που θα σου πει και βέβαια μπορείς να εκφράσεις τις αντιρρήσεις σου και τα συναισθήματά σου. Επίσης ρώτησέ τον καθαρά για τα σημερινά του συναισθήματα για τη φίλη του. Το αν αξίζει να τον πιστέψεις σίγουρα σου το έχουν αποδείξει τα τόσα χρόνια που είστε μαζί.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, δεν αξίζει τον κόπο να αναλώνεσαι για πράγματα που έχουν γίνει πριν από 20 χρόνια και να διακινδυνεύεις για αυτά την οικογενειακή σου ισορροπία.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.