Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Θηλασμός

Είμαι νέα μητέρα και θέλω τη γνώμη σας για το θηλασμό. Πόσους μήνες πρέπει να θηλάσω; Σε λίγο γυρίζω στη δουλειά μου και δεν θα μπορώ. Τι είναι όμως καλύτερο για το παιδί;
Τ.

Ο θηλασμός είναι μια ιερή διαδικασία που όχι μόνο τρέφει ιδανικά το νεογέννητο αλλά και ενισχύει του δεσμούς μητέρας-παιδιού. Η γεύση είναι η πρώτη από τις αισθήσεις που αναπτύσσεται στο παιδί και μέσα από αυτή επικοινωνεί με τον κόσμο στην αρχή της ζωής του. Για το λόγο αυτό ο πρώτος ενάμιση χρόνος της ζωής του παιδιού αποκαλείται στοματικό στάδιο. Η ωραία γλυκίζουσα γεύση του γάλατος σε συνδυασμό με την απαλή και ζεστή επαφή του στήθους της μητέρας μέσα στην ασφαλή μητρική αγκαλιά, δίνει στο παιδί μια αίσθηση σιγουριάς στην περίοδο της πρώτης του επαφής με τον κόσμο.  Η αίσθηση αυτή κινητοποιεί την ανάπτυξη των πρώιμων ψυχοκινητικών δεξιοτήτων του παιδιού και αποτελεί θαυμάσια βάση για τη μελλοντική ψυχολογική του ισορροπία.

Βεβαίως πρέπει να υπάρχει και ένα μέτρο. Ο μακροχρόνιος θηλασμός δεν ευνοεί τη μητέρα σωματικά λόγω της μακροχρόνιας υπερ-έκκρισης των ορμονών οι οποίες ευνοούν τη γαλακτοφορία. Επιπλέον, η δέσμευση είναι μεγάλη ιδίως για μια εργαζόμενη μητέρα και μπορεί να τη φορτίσει με βιασύνη και άγχος που καταργούν την ποιότητα της διαδικασίας.  Η οποιαδήποτε σωματική ή ψυχολογική επιβάρυνση της μητέρας έχει άμεσο αντίχτυπο και στο παιδί. Ακόμη περισσότερο, η μακροχρόνια διαθεσιμότητα του στήθους της μητέρας μπορεί να δημιουργήσει την πρώτη εξάρτηση της ζωής του νεογέννητου.

Για μια σύγχρονη μητέρα, ακόμη και αν δεν εργάζεται εκτός σπιτιού, ένα διάστημα θηλασμού 3-6 μηνών είναι αρκετό για να δημιουργηθούν οι σωστές σωματικές και ψυχολογικές βάσεις στην αρχή της νέας ζωής. Αν το διάστημα αυτό έχει καλυφτεί, μπορείς να αρχίσεις να υποκαθιστάς σταδιακά το θηλασμό, ρυθμίζοντας τα γεύματα του μωρού  ανάλογα με τις ώρες που θα σε απασχολεί η δουλειά σου, όταν με το καλό ξεκινήσεις.

Κατερίνα-Κώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.