Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ποδάγρα

Ο άντρας μου έχει αρχή ποδάγρας. Πονά το μπροστινό μέρος της πατούσας των ποδιών του. Είναι 50 ετών, παχουλός, με αρκετά υψηλή πίεση. Τρώει πολύ κρέας και πίνει ανθρακούχα αναψυκτικά και μπύρα. Μας είπαν πως αυτά πρέπει να τα κόψει, να χάσει βάρος και να ρυθμίσει την πίεσή του. Υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε;
Δ.

Η ποδάγρα είναι η φλεγμονή συνήθως του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού (κάποιες φορές και της γύρω περιοχής), που εκδηλώνεται σαν πρήξιμο, κοκκίνισμα, πόνο και αδυναμία να φορέσει κανείς παπούτσι. Οφείλεται σε καθίζηση των κρυστάλλων μιας χημικής ουσίας που παράγεται από το μεταβολισμό των πρωτεϊνών στον οργανισμό και πρόκειται για το γνωστό ουρικό οξύ. Για να υπάρχει υπερβάλλον ουρικό οξύ (το οποίο μετριέται σε εξετάσεις αίματος), πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσφορά πρωτεϊνών στον οργανισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την οξύτητα του οργανισμού, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της καθίζησης του ουρικού οξέως στις αρθρώσεις.

Σε παλιότερα χρόνια η ποδάγρα είχε συνδεθεί με την πλούσια τάξη η οποία και μόνο περιελάμβανε παχείς ανθρώπους, που είχαν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να καταναλώνουν κρέατα και αλκοολούχα ποτά σε υπερβάλλοντα βαθμό. Τότε η ποδάγρα δεν εμφανιζόταν στο λαό γιατί η διατροφή τους ήταν λιτή. Από αυτό γίνεται φανερό πως η επιστροφή στη διατροφική λιτότητα θα μπορούσε να εξαφανίσει την ποδάγρα, όπως και τη γονάγρα (προσβολή της άρθρωσης του γόνατος από το ίδιο φαινόμενο).

Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Υπάρχει  όμως και ένα μικρό ποσοστό ατόμων που εμφανίζει υψηλό ουρικό οξύ όχι λόγω διατροφικών υπερβολών αλλά λόγω διαταραχής του μεταβολισμού του ουρικού οξέως. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να λαμβάνεται κάποιο σκεύασμα που διορθώνει αυτή τη διαταραχή.

Η διατροφική λιτότητα ενδείκνυται γενικά για την καλή υγεία του οργανισμού. Ο περιορισμός των ζωικών πρωτεϊνών και του αλκοόλ  είναι βασικοί κανόνες για την εξάλειψη της ποδάγρας και συγχρόνως πολλών άλλων προβλημάτων (πίεση, βάρος).

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.