Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πίεση

Είμαι 47 ετών, παχουλός. Έχω υψηλή πίεση και παίρνω ένα χαπάκι την ημέρα, οπότε η πίεσή μου διατηρείται συνήθως στο 14. Όταν στενοχωρηθώ όμως ή εκνευριστώ μπορεί να φτάσει 18-19. Ξέρω πως πρέπει να χάσω βάρος, αυτό όμως δεν μου είναι εύκολο. Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Ο.

Το θέμα της πίεσης του αίματος έχει σχέση με τις πιέσεις της ζωής. Αυτό επαληθεύεται από την περαιτέρω αύξηση της πίεσής σου σε περιπτώσεις έντασης. Επομένως, βασική κατεύθυνση αποτελεί να διερευνήσει κάποιος τις πηγές έντασης στη ζωή του και να προσπαθήσει να τις διαχειριστεί. Κύριο παράδειγμα είναι η ταχύτητα με την οποία γενικά κινούμαστε στη σύγχρονη καθημερινότητα.

Μια πίεση 14 με τη λήψη αντιυπερτασικού χαπιού δεν είναι ικανοποιητική ρύθμιση. Δημιουργείται ήδη μεγάλη ένταση στα τοιχώματα των αγγείων, με όλες τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχει αυτό. Μια καλή πίεση για την ηλικία και το φύλο σου θα ήταν στο επίπεδο του 12/8.  Σε συνεννόηση με τον γιατρό σου, θα μπορούσες να αυξήσεις τη δόση του χαπιού σου ή να αλλάξεις φάρμακο για μια αποτελεσματικότερη ρύθμιση. Η πιθανή τοξικότητα μιας φαρμακολογικής θεραπείας είναι απείρως μικρότερη από την επιβάρυνση του υφίσταται ο οργανισμός από μια έστω και κατά λίγο αυξημένη πίεση.

Η προσπάθεια για μείωση του βάρους σου σε συνδυασμό με μείωση του αλατιού θα μπορούσε να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, μέχρι σημείου να μη χρειάζεσαι φαρμακευτική αγωγή. Όπως αναφέρεις, η δίαιτα σού είναι δύσκολη. Όμως το θετικό αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσιο της προσπάθειάς σου, όχι μόνο στον τομέα του βάρους και της πίεσης, αλλά και για την ψυχοσωματική σου υγεία γενικότερα.

Συχνά ένα θέμα υγείας είναι μια προειδοποίηση ότι κάπου η ισορροπία του οργανισμού έχει διαταραχτεί και μπορεί να γίνει αφορμή να δούμε το σώμα μας και τη ζωή μας διαφορετικά, με ευεργετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η ηλικία στην οποία βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή σε ευνοεί, γιατί θετικές αλλαγές στους άντρες γίνονται ευκολότερα πριν από τα 50.
Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.