Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Αρρωστοφοβία

Ειμαι 25 χρονων.  Πριν απο 7 μηνες εκει που καθομουνα μπροστα στον υπολογιστη αρχισε να ποναει το αριστερο μου χερι και να εχω ταχυκαρδιες και κρυο ιδρωτα, νομιζα οτι πεθαινω.
Αιτια ολων αυτων η μητερα μου που μου προκαλεσε την αρρωστοφοβια μου. Παρολο που δεν ειμαι υπερβαρη, ειμαι ομως γεματουλα, και οταν εντελως τυχαια εκανα εξετασεις αιματος μου βρηκαν υψηλη χοληστερινη. Τοτε αρχισε η μητερα μου να μου λεει οτι θα παθω εμφραγμα η εγκεφαλικο, οτι θα βουλωσουν οι αρτηριες μου και αλλα τετοια μακαβρια.
Απο τοτε λοιπον καθε φορα που ποναω στον θωρακα η στο κεφαλι η στην πλατη νομιζω οτι ερχεται το τελος μου. Δεν εχω μιλησει σε κανεναν. Τι να τους πω αλλωστε; Θα με περασουν για ψυχοπαθη. Εδω και 7μηνες ζω ενα μαρτυριο. εχω παει 4 φορες σε καρδιολογο και ειναι ολα τελεια. Η μοναδικη φορα που ξεχασα τις κρισεις, ηταν πριν απο 3 μηνες που γεννηθηκε η ανιψια μου και αρχισα να περναω χρονο μαζι της. Αλλα γενικα καθε φορα που ειμαι στο σπιτι μου υποφερω σωματικα και ψυχικα. Περασα το χειροτερο καλοκαιρι της ζωης μου. Εγω που ειμαι η ψυχη της παρεας….
Χ


Η αρρωστοφοβία ή υποχονδρία αποτελεί σύμπτωμα μιας γενικότερης κατάστασης που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «η ζωή δε μου χρωστάει καλό και πάντα μια καταστροφή με περιμένει στη γωνία». Σχετίζεται επίσης με την απώλεια του ελέγχου. Πολλές φορές η αρρωστοφοβία ξεκινά με κάποια ασθένεια του πάσχοντος ή με το θάνατο ή τη σοβαρή ασθένεια αγαπημένου προσώπου, συνδέεται με καταστάσεις που το άτομο θεωρεί πως το ξεπερνούν και συνυπάρχει με την κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές. Επίσης συνδέεται με τον τρόπο που η ευρύτερη οικογένεια αντιιμετωπίζει την αρρώστια και το θάνατο.

Η δική σου αρρωστοφοβία ξεκίνησε με τις άστοχες παρατηρήσεις της μητέρας σου για ένα απλό θεματάκι υγείας. Αν όμως δεν υπήρχε μέσα σου το κατάλληλο υπόβαθρο δεν θα έφτανες εκεί, αλλά μάλλον θα έλεγες στη μητέρα σου να σταματήσει τις ανοησίες. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται επειγόντως να ψάξεις τον ψυχικό σου κόσμο, με τη βοήθεια ψυχοθεραπείας. Κομβικό σημείο στη διαδικασία θα είναι η σχέση με τη μητέρα σου
Μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι δεκτή για κάποιο διάστημα, έτσι ώστε να σου δώσει την ηρεμία και ψαχτείς ψυχολογικά με την ψυχοθεραπεία και να αντιμετωπίσεις τη ρίζα των προβλημάτων σου και όχι μόνο τα συμπτώματα.

Η ζωή σου πως είναι; Σπουδάζεις, εργάζεσαι, έχεις φίλους, σχέσεις, ενδιαφέροντα; Όσο πιο γεμάτη και ενδιαφέρουσα είναι η ζωή σου τόσο περισσότερο δεν θα αφήνει χώρο για φοβίες. Αυτό το αποδεικνύει η ενασχόληση με την ανιψιά σου.

Οι μόνες πρακτικές συμβουλές που μπορώ να σου δώσω είναι πολύ απλές, αυτές που κι εσύ γνωρίζεις. Πρόσεχε τον εαυτό σου: να έχεις όσο μπορείς καλύτερη προσωπική και κοινωνική ζωή, να βγαίνεις, να βρεις ενδιαφέροντα, να τρέφεσαι υγιεινά, να γυμνάζεσαι, να κοιμάσαι καλά, να πάρεις μια πολυβιταμίνη και μια βιταμίνη Β για την ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ίσως και ένα συμπλήρωμα από βότανα που ευνοούν την ηρεμία (πχ. βαλεριάνα, st Johns wort κ.α). Επίσης, φρόντισε να ελέγξεις την κατάσταση του θυρεοειδούς σου, η κακή λειτουργία του οποίου είναι πιθανό να προκαλεί ψυχοσωματικά συμπτώματα.


Το βασικότερο όμως είναι η ψυχοθεραπεία.

5 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστω παρα πολυ που απαντησατε στο μηνυμα μου. απιστευτο αλλα πεσατε σε ολα μεσα. εχω θυροειδη που δεν μπορω να ρυθμισω ,ειμαι ανεργη και δεν αφιερωνω καθολου χρονο για μενα. αυτο θα αλλαξει... Συνεχιστε με αυτο το καταπληκτικο site...Ειναι αυτο που χρειαζομαστε. Και παλι μπραβο σας. (ειμαι η κοπελα με την αρρωστοφοβια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα θελα να ρωτήσω κατι αλλο, πώς εξηγεί η επιστήμη το γεγονός οτι παρόλου που κάποιος μπορεί να δει οτι έχει άψογες ιατρικές εξετάσεις εντούτοις το μυαλό να συνεχίζει να κολλάει. Γιατι δεν αρκεί δηλαδή η ιατρική διαβεβαίωση οτι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα? Γιατι δεν ησυχάζει το μυαλό? Και η ψυχοθεραπεία πώς το αντιμετωπίζει? Εννοώ πας στον ψυχολογο και τι σου λέει ώστε να σου φύγει αυτή η παραλογη έννοια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ψυχικά προβλήματα επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, την παραγωγή των ορμονών, το θυρεοειδή και τη λειτουργία της καρδιάς, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Πχ μπορεί να μην έχεις κανένα πρόβλημα στην καρδιά το οποίο να μπορεί διαγνώσει ο καρδιολόγος, αλλά εσύ να έχεις ταχυκαρδίες λόγω άγχους. Αν τα ψυχικά προβλήματα γίνουν χρόνια, τότε υπάρχει και χρόνια κακή λειτουργία του σώματος, οπότε μπορεί και να διαγνωστεί από τους γιατρούς. Το γιατί δεν ησυχάζει το μυαλό είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω. Η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει το θέμα βοηθώντας τον άνθρωπο στην προσωπική του ανάπτυξη. Η διαδιακασία αυτή δεν μπορεί να περιγραφεί σε σε λίγες παραγράφους, μόνο στην πράξη μπορείς να το δεις.

      Διαγραφή
  3. ταυτιζομαι πολυ με την κοπέλα, εμένα η αρρωστοφοβία εμφανίστηκε σε μια δύσκολη εποχή που χα βιώσει μεγάλες απώλειες ενώ έξι μήνες πριν ειχαν αρχισει τα πρωτα συμπτωματα καταθλιψης, κανω ψυχοθεραπεια και καταλήγω οτι το γεγονος ότι δεν ειχα ποτέ πολυ καλή σχέση με τους γονείς μου και εξακολουθω να μένω μαζί τους και να εξαρτώμαι από αυτους με κανει να νιωθω αδύναμη συν πολλά άλλα φυσικά. Τον τελευταιο καιρο έχω έντονες τάσεις φυγής αλλά όλοι μου λένε πως το πρόβλημα είναι μέσα μου και το ξέρω αλλά νιωθω φυλακισμενη στο σπιτι μου και στη γνωμη και τον τροπο ζωης των γονιων μου και πιστευω το να φυγω μακρυα θα μου δωσει το χωρο και την ηρεμια που χρειαζομαι. Πιστευετε θα βοηθησει οντως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.