Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ο άντρας μου έχει εξωσυζυγική σχέση

Είμαι παντρεμένη 25 χρόνια, με δυο παιδιά φοιτητές. Με τον άντρα μου (55 ετών) ως τώρα η σχέση μου ήταν ομαλή, αν και δεν υπάρχει επικοινωνία. Έχουμε όμως καλή συνεννόηση για τα οικονομικά, για τα παιδιά και για όλα τα θέματα που απασχολούν μια οικογένεια. Τελευταία ανακάλυψα πως σχετίζεται με μια νεώτερη γυναίκα από τον επαγγελματικό του χώρο, ελεύθερη. Δεν ξέρω τι να κάνω, η ζωή μου έχει καταρρεύσει.
Ε.
Καταλαβαίνω πως η ανακάλυψη αυτή ήταν για σένα ένα μεγάλο πλήγμα. Είμαι όμως ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στα ζευγάρια της μέσης ηλικίας που τα παιδιά τους έχουν πλέον μεγαλώσει, ο σύζυγος να δημιουργεί εξωσυζυγική σχέση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να ανεχτείς την κατάσταση. Ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσεις εξαρτάται από τα συναισθήματα που τρέφεις για τον άντρα σου, από το πόσο θέλεις να διατηρήσεις άθικτη την οικογένειά σου και φυσικά από το χαρακτήρα σου και τις αρχές σου.
Αυτό που πρέπει σίγουρα να γίνει είναι να συζητήσεις με τον άντρα σου για την «ανακάλυψή» σου. Μην αποκλείεις και την περίπτωση να έχει γίνει κάποιο λάθος ή να έχεις παρανοήσει κάποια πληροφορία ή ακόμη και να έχεις πεισθεί από ένα κακόβουλο κουτσομπολιό. Το σίγουρο  είναι πως δεν πρέπει να παίζετε το κρυφτό μεταξύ σας, αλλά να του πεις τι έμαθες και πώς και να του ζητήσεις να πάρει θέση.
Υπάρχει πιθανότητα να αρνηθεί την κατάσταση, πράγμα που θα σημαίνει είτε πως η σχέση αυτή ήταν κάτι περαστικό και τελείωσε είτε πως σου λέει ψέματα. Εκεί θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα τον πιστέψεις και αυτό θα κριθεί από την ποιότητα της σχέσης που έχετε μεταξύ σας. Σε πολλά ζευγάρια που είναι χρόνια παντρεμένα μια εξωσυζυγική περιπέτεια του ενός από τους δυο μπορεί να ξεπεραστεί ή αντίθετα μπορεί να αποτελέσει την αιτία να χαλάσει η οικογένεια. Αυτό εξαρτάται από τη σχέση που έχουν μεταξύ τους και από το πώς θα διαχειριστούν και οι δυο τα πράγματα.
Μια άλλη πιθανότητα είναι να αποδεχτεί ανοιχτά την κατάσταση. Σε τέτοια περίπτωση συνήθως οι σύζυγοι θέλουν να διατηρήσουν τα πράγματα όπως είναι, δηλαδή και να έχουν την οικογένειά τους άθικτη και να έχουν και την εξωσυζυγική τους σχέση. Κάποιες σύζυγοι τα ανέχονται για να μη χαλάσουν την οικογένειά τους και την κοινωνική και οικονομική ασφάλεια που τους προσφέρει. Κάποιες άλλες αντιδρούν με διάφορους τρόπους και η κρίση αυτή μπορεί να φτάσει στο διαζύγιο.  Το διαζύγιο μπορεί εξάλλου να το ζητήσει και ο σύζυγος, αν ο σκοπός του είναι να ξεκινήσει μια νέα ζωή.
Το τι θα κάνεις εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες της δικής σας περίπτωσης και από τα συναισθήματα και τις αρχές σου σε σχέση με τη στάση του συζύγου σου. Αισθάνεσαι πως η σχέση σας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα; Αν διαλύσει τη σχέση του θα μπορούσες να τον συγχωρήσεις; Θα μπορούσες προκειμένου να μην τον χάσεις να αποδεχτείς τη διπλή του ζωή;  Αν θελήσει να φύγει εσύ θα προσπαθούσες να τον κρατήσεις με οποιουσδήποτε όρους; Πώς είναι η υπόλοιπη ζωή σου; Έχεις δικούς σου φίλους, εργάζεσαι, είσαι οικονομικά ανεξάρτητη; Τον εμπιστεύεσαι ως άτομο όσον αφορά τα οικονομικά θέματα και την προσοχή των παιδιών σε περίπτωση δικής σας ρήξης;
Όπως και να έχει η κατάσταση, αντιμετώπισέ την ανοιχτά. Μη βασίζεσαι σε κουτσομπολιά και συζήτησε το θέμα ανοιχτά με τον άντρα σου. Άκουσε τη δική του άποψη και θέσε κι εσύ τους όρους σου. Κάποιες φορές μια ρήξη στο ζευγάρι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια πιο ειλικρινή σχέση.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.