Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ημικρανία

Υποφέρω από τρομερές ημικρανίες. Με πιάνουν περίπου μια φορά την εβδομάδα ή στις δέκα μέρες και ακινητοποιούμαι για μερικές ώρες. Συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις κάνω εμετό από τον πόνο. Έχω κάνει εξετάσεις, δεν μου βρήκαν τίποτα και μου έδωσαν τα συνηθισμένα αναλγητικά. Δεν μου κάνουν όμως πλέον τίποτα, αν και παίρνω μεγάλες δόσεις. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;

 B.

 

Αντιμετωπίζοντας το θέμα ψυχής-σώματος ολιστικά, οι πονοκέφαλοι έχουν συνήθως και μια  ψυχολογική διάσταση. Στον εγκέφαλο γίνεται η κύρια επεξεργασία των νοητικών και ψυχοσυναισθηματικών λειτουργιών και είναι πολύ πιθανό μια διαταραχή στους τομείς αυτούς να εκφράζεται στο συγκεκριμένο όργανο. Ο πόνος όταν προσβάλλει ένα πολύ βασικό όργανο έχει σκοπό να μας κινήσει την προσοχή έτσι ώστε να ασχοληθούμε μαζί του, να αναζητήσουμε και να επιλύσουμε τα αίτια.

Ο αμιγής σωματικός πόνος υποκρύπτει πάντοτε την ύπαρξη μιας φλεγμονής και διατηρείται όσο υπάρχει η φλεγμονή αυτή. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στον εγκέφαλο θα επρόκειτο για σοβαρό πρόβλημα που δεν θα είχε περιοδικότητα. Άρα, στους πονοκεφάλους γενικά ο πόνος δεν προκαλείται από φλεγμονή, αλλά από σύσπαση ή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Οι μεταβολές αυτές, συχνότερα με τη μορφή της σύσπασης των αγγείων, δεν εξαρτώνται από τη βούλησή μας αλλά επηρεάζονται μόνο από περιβαλλοντικούς παράγοντες και από όλους τους μηχανισμούς της ψυχής και του ασυνειδήτου μας. Συσχετίζονται άμεσα γενικά με μια κατάσταση εσωτερικής έντασης, πίεσης και σφιξίματος.

Συγκεκριμένα οι ημικρανίες εκφράζουν κάποια εσωτερική διαμάχη, σαν να υπάρχουν μέσα μας δυο αντίπαλα στρατόπεδα. Η ανίχνευση και η επίλυση τέτοιων θεμάτων προϋποθέτει  αυτοπαρατήρηση, εγρήγορση και εντέλει αυτογνωσία.

Βεβαίως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι ημικρανίες και γενικά οι πονοκέφαλοι έχουν πιο απτές και αντικειμενικές σχέσεις με άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως το ενδοκρινικό σύστημα. Το γεγονός πως περισσότερες γυναίκες παρά άντρες παρουσιάζουν ημικρανίες και σε πολλές από αυτές υπάρχει συσχέτιση με τις φάσεις του μηνιαίου κύκλου επαληθεύει εν μέρει αυτή την αλληλοεξάρτηση. Η σχέση γενικά μεταξύ ορμονών και ψυχικής σφαίρας είναι στενή, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και χωροταξικά. Η διαχείριση των συναισθημάτων στον εγκέφαλο και οι εντολές για παραγωγή των ορμονών επιτελούνται στο ίδιο όργανο στο βάθος του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος.

Οι συνθήκες του περιβάλλοντας επηρεάζουν επίσης: μια τροφική δυσανεξία, απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, υπερκατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών, κόπωση ή αντίθετα χαλάρωση μετά από μια κοπιαστική εβδομάδα, αυξομειώσεις της πίεσης κ.ά.

Ο κάθε πόνος απαλύνεται με την αποδοχή του. Όταν αισθάνεσαι να έρχεται η ημικρανία, παρακολούθησέ την, ξέφυγε από την αναμονή της επιδείνωσης και φρόντισε να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις. Πάρε βαθιές αναπνοές και προσπάθησε να δεις τον πόνο στις πραγματικές του διαστάσεις. Πάρε όλα τα μέτρα που έχεις διαπιστώσει πως σε βοηθούν πχ. σκοτάδι, ησυχία, μπάνιο, ενασχόληση με μια απλή διαδικασία που σου προξενεί χαρά κ.ά. Όταν πονάς, είναι προτιμότερο να μην τρως ή πίνεις κάτι, οπότε βαραίνεις το πεπτικό σου σύστημα. Αν έχεις διαπιστώσει πως τα αναλγητικά δεν σε βοηθούν, μην τα παίρνεις γιατί απλώς ενισχύουν την εντύπωση ότι πάσχεις από κάτι σοβαρό.

Πέρα από αυτές τις απλές και αυτονόητες συμβουλές, φρόντισε να διερευνήσεις κάποιες πιθανές διχογνωμίες που μπορεί να υπάρχουν στη ζωή σου. Είναι πιθανό οι ημικρανίες να θέλουν να σε κατευθύνουν προς μια τέτοια διαδικασία.

 

Κατερίνα-Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.