Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας

Είμαι 25 και έχω εδώ και 1,5 χρόνο σχέση με έναν άνδρα 49 ετών. Τον σύντροφό μου τον αγαπάω πολύ, συζούμε και περνάμε τέλεια.

Γνωριστήκαμε μέσα σε παρέα, δεδομένου ότι γενικότερα συναναστρέφεται με άτομα από όλες τις ηλικίες και ήμασταν φίλοι για 2 χρόνια περίπου. Μέχρι που αντιληφθήκαμε κάποια στιγμή πως είμαστε τρελά ερωτευμένοι. Δεν είχα ποτέ σκεφτεί πως θα με έλκυε κάποιος σε αυτή την ηλικία αλλά μιλάμε για έναν πολύ ξεχωριστό άνθρωπο γενικά, που είναι αγαπητός από όλους όσοι τον γνωρίζουν.

Έχουμε μια πολύ όμορφη σχέση. Υπάρχει πάθος, αγάπη, σεβασμός, ακόμα κι όταν διαφωνούμε επικρατεί ο διάλογος. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και όλα δείχνουν πως ταιριάζουμε πολύ παρά τα στερεότυπα. Σε καμία από τις προηγούμενες σχέσεις μου δεν το έχω νιώσει αυτό ξανά και ήταν και οι δύο μακροχρόνιες. 
Όμως, ο περίγυρος έχει διαφορετική άποψη και παραδέχομαι πως πληγώνομαι γι αυτό. Όλοι λένε πως για όλο αυτό φταίει ότι εγώ ποτέ δεν είχα έναν πατέρα «παρόντα» γιατί οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν μικρή και ποτέ δεν ένιωσα κοντά του.

Εσείς πιστεύετε ότι έχει βάση? Να το κοιτάξω?

Ρ.

Κάνεις καλά και αναρωτιέσαι, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Οι παράγοντες που μας ελκύουν σε έναν άνθρωπο είναι πολλοί και η διαφορά ηλικίας μπορεί πολλές φορές αποτελεί έναν από αυτούς. Πχ ο πιο νέος προσελκύεται από την ωριμότητα και την πνευματικότητα του μεγάλου, ενώ ο μεγάλος από τη ζωντάνια και τον αυθορμητισμό του μικρού. Έχω παραδείγματα από πολλές νέες κοπέλες, συνήθως πιο ώριμες από την ηλικία τους, που γοητεύονται από μεγαλύτερους άντρες λόγω της ωριμότητας και σταθερότητας που αυτοί τους εμπνέουν. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία στη δική σας περίπτωση φαίνεται να είναι θαυμάσια για το ταίριασμά σας.

Η περίπτωση που θα μας ανησυχούσε θα ήταν μήπως η ανάγκη σου για έναν «εξιδανικευμένο» πατέρα υπερτερούσε όλων των άλλων στοιχείων και σε «τύφλωνε» έτσι ώστε να κάνεις λάθος επιλογή. Επίσης, θα μας ανησυχούσε η περίπτωση που ο μεγαλύτερος άντρας χρησιμοποιώντας τη γοητεία του εκμεταλλεύεται τη νέα και άπειρη κοπέλα είτε ως εξωσυζυγική σχέση είτε ως ευκαιριακή σεξουαλική σύντροφο.

Η δική σας σχέση όμως δεν φαίνεται να ενέχει τέτοιους κινδύνους. Δεν είσαι άπειρη, φαίνεσαι συνειδητοποιημένη, γνωρίζεις το σύντροφό σου φιλικά 2 χρόνια και ως σχέση 1.5 χρόνο, προφανώς δεν είναι δεσμευμένος ούτε σε έχει «κρυφή», ζείτε μαζί και περνάτε τέλεια, όπως λες. Διατήρησε λοιπόν τη σχέση σου και απόλαυσέ την! Το κοινωνικό περιβάλλον θα φέρεται πάντα σύμφωνα με τα στερεότυπά του και θα δίνει τις «κλισέ» ψυχολογικές ερμηνείες, αλλά εσείς, αφού κάνατε την επιλογή σας, θα πρέπει και να την υποστηρίξετε.

Αν, όπως δείχνουν τα πράγματα, η σχέση σας είναι σχέση ζωής, είστε προφανώς ενήμεροι των δυσκολιών:

·         Το περιβάλλον δύσκολα θα σας αποδέχεται και θα αντιμετωπίζετε τις συνέπειες των κοινωνικών στερεοτύπων.

·         Σε περίπτωση που θέλετε να  αποκτήσετε παιδί, αυτό θα μεγαλώσει με έναν πολύ μεγαλύτερό του πατέρα

·         Θα προτιμάτε ίσως άλλους ανθρώπους ως κοινωνικό κύκλο, αλλά μάλλον αυτό το έχετε λύσει, αφού ο σύντροφός σου κάνει παρέα με όλες τις ηλικίες

·         Κάποια στιγμή στο μέλλον η διαφορά ηλικίας θα φανεί. Όταν εσύ θα είσαι μια νέα και ζωντανή γυναίκα 40 ετών, ο σύντροφός σου θα κοντεύει τα 65, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει στη ζωντάνια, στην κοινωνική και στη σεξουαλική σας ζωή.

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να διατηρήσετε την ωραία σας σχέση και να μη νοιάζεστε τι λέει ο καθένας. Μην αφήσεις όμως τις παρέες και τα ενδιαφέροντα της ηλικίας σου. Μπορείτε να έχετε και κάποιες διαφορετικές παρέες ή ενασχολήσεις, πράγμα που δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα, αφού έχετε τέτοια καλή συνεννόηση.  Όπως συμβουλεύω όλα τα ζευγάρια, μη βιαστείτε για γάμο και παιδί, αν αυτό είναι μέσα στους στόχους σας, και περιμένετε να είστε όσο γίνεται πιο σίγουροι.

Βέβαια η προσωπική ανάπτυξη είναι απαραίτητη στον καθένα μας και καλό θα ήταν να επιδιώξεις μερικές συναντήσεις με ψυχολόγο για να βεβαιωθείς για την επιλογή σου και να ενδυναμωθείς να τη στηρίξεις.

3 σχόλια:

  1. Γεια σε όλους, είχα μέχρι προχτές μια σχέση με μια κοπέλλα 22 χρόνια μικρότερη μου και η γνωριμία μας αριθμεί 8 χρόνια. Όλα αυτά που γράφουν οι φίλοι είναι απολύτως κατανοητά, όμως αυτό που δεν είναι κατανοητό από εμάς τους ανθρώπους είναι το νόημα της ζωής! Για μένα η ζωή έχει νόημα όταν έχεις υπόψη σου ότι ήρθαμε στη γή ως ενοικιαστές και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα μας γίνε έξωση. Η φιλοσοφία βοηθάει για να μπορέσουμε να δώσουμε αξία σε αυτό το '' ενοικιαστήριο ''. Κάποιοι θεωρητικά λόγω ημερομηνίας γέννησης θα φύγουν νωρίτερα και κάποιοι αργότερα, οπότε το δια ταύτα είναι αφήστε τη ζωή να προχωράει αλλά ζήστε την κιόλας. Τώρα όταν εγώ θα είμαι 80 και εκείνη 58 απλά θα έχει ζήσει 22 χρόνια λιγότερο από μένα ή εγώ 22 χρόνια περισσότερα. Κάποια όμως στιγμή και εκείνη θα έρθει στα 80 κ.ο.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και μετά από καιρό,μπορώ να σε ρωτήσω άν την κοπέλα αυτή την αγάπησες πραγματικά?Και αν ναι,με ποιόν τρόπο?Την έβλεπες πχ σαν κόρη σου και την νοιαζόσουν ή υπήρξε πραγματικός ερωτικός πάθος?
      Ρωτάω,γιατί είμαι κι εγω σε σχέση τώρα 8 ετών με 16 χρόνια μεγαλύτερο μου.Τα τελευταία 4 δυστυχώς δεν ζούμε μαζί,λόγο οικονομικών.Λέει πως με αγαπάει κ πως δεν ξανά αγάπησε με αυτόν τον τρόπο!!Οστώσο τα 2 παιδιά του έχουν ενηλικιωθεί κ πρέπει να τον επηρεάζουν σχετικά με εμένα,αφού επίσης δεν κατάφερα ακόμα μετά από τροχαίο να βρώ δουλειά κ συνεπώς δεν έχω να προσφέρω!!Με την πρώην γυναίκα του,πράγματι δεν έχουν χρόνια σχέσεις...Τον λατρεύω,είναι το άλλο μου μισό κ ξέρω πως το παίζω "κορώνα-γράμματα",αφού πιά στα 33!!
      Και εμείς πολλές φορές χωρίσαμε,μαλώσαμε,αλλα κ πάλι μαζί.Τελευταία κ μετά από καιρό,περάσαμε υπέροχα (όπως στισ αρχές και μου εξομωλογήθηκε την αγάπη του για μένα,το ίδιο κ εγώ.Εγώ του είπα πως είναι ή λατρεία μου κ εκείνος πως είμαι "τα πάντα όλα του").Όμως φέρεται κ λίγο περίεργα.Χάνεται για μεγάλα διαστήματα,δεν επικοινωνεί (έχει κάτι προσωπικά προβλήματα κ δυστυχώς δεν "μπορεί" τώρα να τα μοιραστεί μαζί μου)...Σε λίγες ημέρες,με το καλό θα τον δω...και εύχομαι να βρω αυτόν που άφησα πριν 25 ημέρες!!
      Απλά μπορώ να πιστέψω στα λόγια του (νομίζω δεν θα τα έλεγε αν δεν τα εννούσε;;;) ?
      Μετά να σε ρωτήσω,γιατί την χώρισες μετά από 8 χρόνια?Ποιός ήταν ό κύριος λόγος?Να την αφήσεις να ζήσει την ζώη της?...κάτι τέτοια μου έχει πει ανά διαστήματα...
      Ευχαριστώ "Ανώνυμε" και Κατερίνα

      Διαγραφή
  2. Γεια σας ! διάβασα τα προηγούμενα σχόλια και θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ μια προσωπική μου απορία. είμαι 18 χρονών και εδώ και καιρό μου αρέσει ένα παιδί στα 27 . Είναι πολύ εμφανήσιμος, καλός ,ευγενικός με αξίες και σοβαρό άτομο !! θα το θεωρούσατε σωστό να κάνω μια σχέση μαζί του (λόγω της διαφοράς ηλικίας μεταξύ μας αλλά και της ηλικίας που βρίσκομαι εγώ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.