Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η πεθερά στο σπίτι

Είμαι παντρεμένη 12 χρόνια, εργαζόμενη και με δυο παιδιά στο δημοτικό. Με τον άντρα μου τα πάμε καλά, αν και τα τελευταία χρόνια μας έχει απορροφήσει πολύ η ανατροφή των παιδιών και οι δουλειές μας και δεν έχουμε μεγάλη επαφή. Πρόσφατα πέθανε ο πεθερός μου και η πεθερά μου βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Δεν έχει άλλα παιδιά και το σπίτι της είναι σε ένα απομακρυσμένο προάστιο. Εκδήλωσε την επιθυμία να έρθει να μείνει μαζί μας και ο άντρας μου το θεωρεί φυσικό. Εγώ δεν το θέλω. Ποτέ δεν είχαμε ιδιαίτερη συμπάθεια μεταξύ μας και αν εγκατασταθεί στο σπίτι μας φοβάμαι πως θα συγκρουόμαστε και επιπλέον πως η σχέση μου με τον άντρα μου θα γίνει ακόμα πιο απομακρυσμένη. Από την άλλη μεριά λυπάμαι την ηλικιωμένη γυναίκα και θέλω να βοηθήσω.
Ν.

Το πρόβλημα της απομάκρυνσης του ζευγαριού λόγω της αφοσίωσης στα παιδιά και στις δουλειές είναι αρκετά συνηθισμένο και θα έπρεπε να σας έχει απασχολήσει πριν προκύψει το θέμα με την πεθερά. Αναγνωρίζει και ο άντρας σου αυτή την απομάκρυνση; Το έχετε συζητήσει; Πώς το αντιμετωπίζετε; Μήπως υπεραπασχολείστε με τα παιδιά σας; Οι ισορροπημένοι και αγαπημένοι γονείς λειτουργούν για τα παιδιά πολύ πιο θετικά παρά η υπερβολική ενασχόληση μαζί τους.

Σχετικά με την πεθερά σου, πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν πολύ βαριά την απώλεια του συντρόφου τους, ειδικά γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονταν αποκλειστικά από το ρόλου της συζύγου. Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στο ξεπέρασμα μιας απώλειας και πρέπει να γίνεται σεβαστή. Αν η θλίψη «εγκατασταθεί» στη ζωή του ατόμου, τότε μετατρέπεται σε κατάθλιψη. Είναι καλό να προσπαθήστε να βοηθήσετε την πεθερά σου να περάσει τη φάση της θλίψης χωρίς να καταλήξει σε κατάθλιψη.

Θα μπορούσατε να τη φιλοξενήσετε για κάποιο διάστημα στο σπίτι σας. Αν πρόκειται για μια πρόσκαιρη κατάσταση, δεν θα είναι δύσκολο για σένα να συνυπάρξεις μαζί της, αφού μάλιστα τη συμπονάς και εκδηλώνεις τη διάθεση να τη βοηθήσεις. Θα είναι μάλιστα από μια πλευρά καλό και για σας να έχετε έναν άνθρωπο στο σπίτι να ασχολείται με τα παιδιά προκειμένου να έχετε περισσότερο χρόνο με τον άντρα σου. Το κάθε θέμα μπορεί να το δει κάποιος από πολλές πλευρές. Δες αυτή τη συνύπαρξη θετικά, ως προσφορά προς ένα ηλικιωμένο άτομο που είναι σημαντικό για τον άντρα σου. Είναι πιθανό επίσης να σε βοηθά με το σπίτι και τα παιδιά έτσι ώστε και εσύ να ξεκουραστείς λίγο και εκείνη να αισθάνεται χρήσιμη και δημιουργική.

Η μόνιμη συμβίωση βέβαια είναι δύσκολη και δεν θα τη συνιστούσα, εκτός κι αν αποδειχτεί εκ των πραγμάτων πως σας βολεύει όλους. Μετά από διάστημα κάποιων μηνών, καλό θα ήταν η πεθερά σου να αυτονομηθεί και να φροντίσει να οργανώσει τη ζωή της σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Μια καλή λύση είναι να κατοικήσει σε ένα μικρό ανεξάρτητο διαμέρισμα κάπου κοντά σας, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε εύκολα επαφή αλλά να διατηρεί καθένας την ανεξαρτησία του. Η παρουσία της κοντά σας είναι πολύ πιθανό να δράσει θετικά για τα παιδιά και να σας αποφορτίσει από ένα μέρος της φροντίδας τους. Η σχέση αυτή θα είναι σίγουρα και για εκείνη ένα βασικό στοιχείο επαφής της με τη χαρά της ζωής. Πολύ βασικό είναι όμως να μην προσκολληθεί στην οικογένεια σας αλλά να αποκτήσει κάποια δικά της ενδιαφέροντα και να αναβιώσει έναν στοιχειώδη κοινωνικό κύκλο. Θα μπορούσατε σταδιακά να τη βοηθήσετε σ’ αυτό.

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται το χρόνο του. Είναι καλό να συζητήσετε με τον άντρα σου το μελλοντικό μακροπρόθεσμο σενάριο, χωρίς όμως να φορτίζετε την ίδια την ηλικιωμένη γυναίκα με προγραμματισμούς. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη λογική «θα μείνεις μαζί μας όσο χρειαστεί και μετά βλέπουμε» και είναι σίγουρο πως όταν συνέλθει θα μπορεί να δει και τα πράγματα αλλιώς.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η ποιότητα της σχέσης σου με τον άντρα σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα και δεν θα πρέπει να παραμελείται σε καμία περίπτωση.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.