Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Καρναβάλι...

Είμαι 46 χρονών, εργαζόμενη και μητέρα δυο εφήβων. Από τον άντρα μου έχω μόνο ένα κύριο παράπονο. Είναι πολύ κλειστός, ποτέ δεν βγαίνουμε για να διασκεδάσουμε λίγο. Θέλει όλο να κάθεται στο σπίτι και να βλέπει τηλεόραση ή να ασχολείται με τον υπολογιστή. Λέει πως κουράζεται πολύ στη δουλειά του και μετά θέλει μόνο να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Κι εγώ κουράζομαι, αλλά έχω ανάγκη λίγη αναψυχή. Πλήττω συνέχεια μέσα στο σπίτι και συχνά γίνονται καβγάδες γι’ αυτό το λόγο. Για παράδειγμα, τώρα τις Απόκριες δεν κάναμε ούτε μια έξοδο και ούτε Καθαρή Δευτέρα θα πάμε κάπου.
Τ.

Μακάρι τα προβλήματα όλων των ζευγαριών να ήταν τόσο απλά! Αν γενικά είσαι ευχαριστημένη από τη σχέση με τον άντρα σου, το «διαδικαστικό» θέμα της αναψυχής δεν αξίζει να σας χαλά τη διάθεση.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και φυσικά έχει διαφορετική άποψη για τη χαλάρωση και την αναψυχή. Είναι αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα στα ζευγάρια να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση του ελεύθερου χρόνου, αλλά συνήθως μετά από κάποια χρόνια συνύπαρξης βρίσκεται μια μέση λύση. Εσείς είστε πολλά χρόνια παντρεμένοι. Είχατε από την αρχή διαφορές στο θέμα αυτό και αν ναι, πώς το αντιμετωπίζατε τότε; Μήπως, αντίθετα, με τα χρόνια αλλάξατε προς διαφορετικές κατευθύνσεις; Τέτοιες αλλαγές στο ζευγάρι είναι αναμενόμενες και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμοιβαίο σεβασμό.

Στη φάση αυτή οι ανάγκες σου για κοινωνικοποίηση είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του συζύγου σου και υποθέτω πως τις έχετε συζητήσει και έχετε προσπαθήσει να βρείτε μια μέση λύση. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρότεινα να εντοπίσεις τα πρόσφατα ενδιαφέροντά του, χώρους και άτομα που συμπαθεί και να του προτείνεις τακτικά κάποια σχετική έξοδο την οποία θα έχεις οργανώσει. Είναι σίγουρο πως ο ίδιος δεν θα πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει κάτι, αλλά είναι πιθανό να δελεαστεί από κάτι έτοιμο που θα του αρέσει.

Μπορείς επίσης να καλείς στο σπίτι κοινούς γνωστούς σας που συμπαθεί. Υποθέτω πως αυτό δεν θα μετρά για σένα ως έξοδος, αλλά είναι καλύτερο από την απομόνωση. Ίσως να σκέφτεσαι  τον κόπο της νοικοκυράς όταν έχει καλεσμένους. Είναι καιρός εμείς οι γυναίκες να απελευθερωθούμε από το πρότυπο των μανάδων μας και να αντιμετωπίζουμε τους καλεσμένους μας με λιτότητα. Ένα ποτό και καλή παρέα αρκούν για ένα όμορφο βράδυ, και δεν χρειάζονται μαγειρέματα και υπερβολές.

Πώς είναι οι αντιλήψεις σας σχετικά με την αμοιβαία ελευθερία του ζευγαριού; Θα μπορούσες να έχεις δικούς σου φίλους με τους οποίους να βγαίνεις. Συζήτησε με το σύζυγό σου αν θα τον ενοχλούσε κάτι τέτοιο και φρόντισε να διεκδικήσεις το δικαίωμά σου για αυτοδιάθεση στον τομέα της αναψυχής. Έχω ακούσει πολλά άτομα, ειδικά γυναίκες, να μην απολαμβάνουν μια έξοδο αν δεν τις συνοδεύει ο σύντροφός τους. Αν κάτι τέτοιο ισχύει και για την περίπτωσή σου, αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα και δεν αφορά τον σύζυγό σου. Ίσως να ξεκινά από το κοινωνικό στερεότυπο που θέλει τα ζευγάρια «αυτοκόλλητα» και τη γυναίκα να αισθάνεται άβολα αν δεν συνοδεύεται. Αν δεν έχεις τέτοια προβλήματα, είναι στο χέρι σου να δημιουργήσεις κάποιες φιλικές παρέες για να βγαίνεις. Μια πελάτισσά μου είχε κοινωνικοποιηθεί μέσα από τη συμμετοχή της σε μια χορωδία. Πολλές άλλες έχουν μια παρέα από δυο-τρεις φίλες, συναδέλφους ή συγγενείς με τις οποίες βρίσκονται τακτικά ή πηγαίνουν σε κάποιες εκδηλώσεις. Είναι πολύ πιθανό να σκέπτεσαι πως δεν δημιουργούνται εύκολα φιλικές παρέες στην ηλικία που βρίσκεσαι. Προσπάθησε να αξιοποιήσεις τις παρέες που ήδη έχεις παίρνοντας την πρωτοβουλία της επικοινωνίας ή να εντοπίσεις νέα άτομα που έχουν ήδη κάποια κοινωνική ζωή.

Δεν χρειάζεται να πιέζεις το σύζυγό του. Αν δεν του αρέσει κάποια έξοδος που θα του προτείνεις, είναι προτιμότερο να μη συμμετέχει παρά να έρθει άκεφος για να σου κάνει το χατίρι. Εξάλλου, βλέποντάς σε να κοινωνικοποιείσαι στην πράξη, είναι πιθανό να αρχίσει κι αυτός να ενδιαφέρεται περισσότερο για το είδος της αναψυχής που εσύ προτιμάς. Μήπως ένα μέρος του «βολέματός» του στο σπίτι έχει να κάνει με τη σιγουριά της παρέας σου ή έστω της παρουσίας σου δίπλα του;

Όσο για τις γιορτές, πιστεύω πως δεν πρέπει να καθοδηγούμαστε από στερεότυπα. Οι γιορτές υπερ-διαφημίζονται από τα ΜΜΕ, πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε αδικημένοι όταν δεν καλύπτουμε τα πρότυπα που μας πλασάρονται.

 Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.