Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πεθεράς συνέχεια

Έχω πρόβλημα με την πεθερά μου. Μένουμε στον πάνω όροφο και εκείνη μας προσέχει το παιδί. Επεμβαίνει όμως σε όλα τα θέματα της οικογένειάς μας και έχει λόγο για τα πάντα. Συχνά συγκρούομαι μαζί της, ενώ ο άντρας μου τηρεί ουδέτερη στάση. Η κατάσταση αυτή μου δυσκολεύει τη ζωή.
Τ.

Το θέμα σου είναι τόσο παλιό όσο και ο θεσμός της οικογένειας. Πρόκειται για την πανάρχαια διαμάχη δυο γυναικών που ανταγωνίζονται για την προσοχή του ίδιου άντρα και για την κυριαρχία του ίδιου νοικοκυριού. Η κατάσταση γίνεται τόσο πιο δύσκολη όσο το νοικοκυριό είναι πιο «κοινό». Και το κλασικό οικογενειακό διώροφο ή τριώροφο αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του παλιού μεγάλου πατρικού σπιτιού όπου τα παντρεμένα παιδιά εξακολουθούσαν να μένουν μαζί με τους γονείς τους.

Σίγουρα θα είχατε τους λόγους σας για να μείνετε στον πάνω όροφο και αρχικά είναι καλό να συνειδητοποιήσεις τα θετικά στοιχεία που προσφέρει η επιλογή αυτή. Δεν χρειάστηκε να ενοικιάσετε ή να αγοράσετε σπίτι με δικά σας έξοδα και επιπλέον έχετε ένα δικό σας άτομο να αναθρέφει το παιδί σας με μεγάλη προσοχή και τελείως ανέξοδα. Τέτοιες παροχές είναι πολύ σημαντικές αλλά σίγουρα έχουν τις «παρενέργειές» τους. Οι άνθρωποι που μας προσφέρουν κάτι έχουν συνήθως και δικαιώματα στη ζωή μας. Ελάχιστα είναι τα άτομα που έχουν την ποιότητα και την ωριμότητα να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και χωρίς να παρεμβαίνουν στη ζωή των άλλων.

Έχεις εκφράσει και δείξει στην πεθερά σου πόσο εκτιμάς την προσφορά της; Έχεις κάνει κάποιες προσπάθειες καλύτερης προσέγγισης; Μια καλή τεχνική είναι να ζητάς τη γνώμη της για κάποια θέματα που δεν είναι ζωτικής σημασίας για σένα, πχ. για την αγορά ενός επίπλου ή για την παρασκευή ενός φαγητού. Αυτό της δείχνει ότι τη θεωρείς σημαντική. Μια γνωστή μου είχε βελτιώσει τη σχέση της με την πεθερά της ζητώντας της να τη διδάξει τη χρήση της ραπτομηχανής.

Τι έχετε τελικά να μοιράσετε με την πεθερά σου, αν το καλοσκεφτείς; Φρόντισε να ξεχωρίσεις τα σημαντικά από τα ασήμαντα.

Για τα ασήμαντα θέματα δεν χρειάζεται να δίνεις μεγάλη σημασία. Άσε την να κάνει το δικό της σε μερικά ασήμαντα θέματα και μην αναπτύσσεις ανταγωνισμό. Δες το σαν το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για να έχεις τη βοήθειά της. Να σου πω ένα αρκετά αστείο παράδειγμα. Μια πελάτισσά μου σε ανάλογη κατάσταση με σένα θύμωνε γιατί ενώ συμφωνούσαν με την πεθερά της τι θα μαγειρέψει κάθε μέρα, εκείνη τελικά μαγείρευε κάτι άλλο. Η διαμάχη σταμάτησε όταν η κοπέλα συνειδητοποίησε πως η καθημερινή συζήτηση για τον προγραμματισμό του φαγητού ήταν άσκοπη και τελικά σε επίπεδο εβδομάδας η πεθερά της μαγείρευε μια αρκετή ποικιλία φαγητών ανάλογα και με τα υλικά που εύρισκε στο σπίτι.

Αν θέλει να αναμιχτεί σε πιο σοβαρά θέματα, πρέπει να βάλεις τα όριά σου ευγενικά αλλά σταθερά. Είναι απαραίτητο να πάρει θέση ο άντρας σου. Συζητήστε το και φρόντισε να τον μεταστρέψεις έτσι ώστε να παίρνει πιο ουσιαστική θέση στις σημαντικές διαφωνίες. Αυτός αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ σας και αυτός μπορεί να βάζει ακόμη και δύσκολα όρια χωρίς να θίγεται η οικογενειακή σχέση. Τελικά, η πεθερά σου έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και να τις εκφράζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εσείς θα τις ακολουθήσετε. Όταν λέει την άποψή της για ένα θέμα που είναι σημαντικό για σένα και δεν την αφορά, άκουσέ την, δήλωσε με λίγα λόγια την αντίθεσή σου και τελικά κάνε το δικό σου. Μια πελάτισσά μου θύμωνε κάθε φορά που η πεθερά της εξέφραζε απόψεις για το πώς έπρεπε να διαχειριστούν το μαγαζί που διατηρούσαν με τον άντρα της. Χρειάστηκε προσπάθεια για να συνειδητοποιήσει πως τελικά στο μαγαζί της έκανε μόνο αυτό που επιθυμούσε, οπότε δεν υπήρχε λόγος να θυμώνει που η πεθερά της εξέφραζε αντίθετες απόψεις.

Βέβαια το ποια θέματα κάποιος χαρακτηρίζει ασήμαντα και ποια σημαντικά είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα προσωπικής επιλογής και απόφασης. Φρόντισε να μη θεωρείς σημαντικό το κάθε τι και η ζωή σου θα γίνει σίγουρα πιο άνετη.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.