Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κι άλλες Πανελλήνιες…

Ο γιος μου ήταν πολύ καλός μαθητής και στις πανελλήνιες οι βαθμοί του ήταν τελικά μεγαλύτεροι από αυτούς που υπολόγιζε. Σκέφτεται λοιπόν να αλλάξει τα αρχικά του σχέδια να σπουδάσει ΜΜΕ και να στραφεί  προς τη Νομική. Σίγουρα η Νομική προσφέρει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά θα του αρέσει; Εγώ δεν νοιάζομαι τόσο για το «όνομα» της σχολής, αλλά να ταιριάζει στο παιδί μου. Ο πατέρας του και οι καθηγητές του υποστηρίζουν τη Νομική και τον έχουν επηρεάσει.
Μ.

Πρώτα-πρώτα συγχαρητήρια για την υψηλή βαθμολογία του γιού σου!
Το δέλεαρ του ονόματος της σχολής και της υποτιθέμενης επαγγελματικής αποκατάστασης είναι μεγάλο και επηρεάζει γονείς, καθηγητές και υποψηφίους. Πολύ σωστά σκέφτεσαι όμως πως το βασικό είναι οι σπουδές να ταιριάζουν στο παιδί, δηλαδή να είναι σύμφωνες με την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του. Από πλευράς δεξιοτήτων είναι σίγουρο πως ο γιος σου τα καταφέρνει θαυμάσια στον ακαδημαϊκό χώρο, αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά για τις επαγγελματικές δεξιότητες που θα επιδείξει στον επαγγελματικό χώρο. Οι τελευταίες εξαρτώνται από το πόσο κατάλληλος θα είναι για το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Τις σχολές ΜΜΕ ο γιος σου τις είχε επιλέξει για κάποιο λόγο. Ήταν συνειδητός στην επιλογή αυτή; Το είχε συζητήσει με κάποιον ειδικό; Ένα πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν η επιλογή του είναι συνειδητή, δεν πρέπει να επηρεαστεί από τη βαθμολογία. Το στερεότυπο του ονόματος των σχολών έχει από πολύ καιρό ανατραπεί γιατί δεν έχει αντίκρισμα στην επαγγελματική αποκατάσταση. Σχετικά δε με την επαγγελματική αποκατάσταση, αυτή σήμερα δεν την εξασφαλίζει καμιά σχολή. Η καλύτερη εγγύηση σταδιοδρομίας παρέχεται με το να επιλέξει ο νέος σπουδές που του ταιριάζουν. Τότε μόνο θα τις αντιμετωπίσει με ενθουσιασμό, θα γίνει πολύ καλός στο αντικείμενό του και θα έχει αυξημένες πιθανότητες να σταδιοδρομήσει.
Πολλά παιδιά έχουν πέσει θύματα της υψηλής τους επίδοσης, επιλέγοντας μια σχολή κύρους που τελικά δεν τους ταίριαζε καθόλου ή δεν τους ταίριαζε τόσο ώστε να γίνουν επιτυχημένοι και ταυτόχρονα να είναι ευτυχείς. Αυτό γίνεται φανερό από τον αριθμό των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κτλ, που επαναπροσανατολίζονται επαγγελματικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, συχνά εγκαταλείποντας μια πολλά υποσχόμενη καριέρα.
Ενθάρρυνε το γιο σου να πάει κόντρα στο ρεύμα και να ακολουθήσει τον κλάδο που πραγματικά τον ελκύει. Συζήτησε το θέμα με το σύζυγό σου κι ακόμη κι αν δεν συμφωνήσετε, εσύ έχεις το δικαίωμα και την υποχρέωση να υποστηρίξεις την άποψή σου. Προσπάθησε να κάνεις την οικογένειά σου να δει το θέμα με μεγαλύτερη ευρύτητα και να ξεφύγετε από τα στερεότυπα.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.