Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Να ξεφύγω από τη μοναξιά μου;

Είμαι 60 ετών και χήρεψα πριν από 3 χρόνια. Έχω ένα γιο 32 ετών και μια κόρη 28. Τα παιδιά μένουν μαζί μου, αν και έχουν σπουδάσει, γιατί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν σταθερές δουλειές που να τους επιτρέπουν να ζήσουν ανεξάρτητοι. Εγώ είμαι συνταξιούχος, έχω πλέον ελεύθερο χρόνο και ομολογώ πως μετά το θάνατο του συζύγου μου πέρασα κατάθλιψη και η ζωή μου δεν είχε ενδιαφέρον. Πρόσφατα γνώρισα κάποιον λίγα χρόνια μεγαλύτερό μου. Δείχνει πολύ ενδιαφέρον και εμένα μου αρέσει γιατί αισθάνομαι και πάλι ζωντανή. Διστάζω όμως να κάνω σχέση. Μου φαίνεται αστείο στην ηλικία μου. Πώς θα το κρύψω από τα παιδιά; Κρυφά θα βγαίνω; Αν το μάθουν πιστεύω ότι ή θα με κακοχαρακτηρίσουν ή θα με κοροϊδέψουν. Δεν ξέρω τι να κάνω.

Ρ.

Αχ, πια αυτή η ηλικία! Άνθρωπος είσαι και όχι προϊόν με ημερομηνία λήξης!
Είναι πολύ ωραίο που βρέθηκε ένας άνθρωπος της ηλικίας σου που ενδιαφέρθηκε για σένα και το σπουδαιότερο είναι πως η κατάσταση αυτή σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανή. Υποθέτω πως η ζωή σου είναι κλειστή και αφιερωμένη στα παιδιά σου. Είναι καιρός να την αλλάξεις και έχεις κάθε δικαίωμα. Πιστεύω πως αυτό που σε εμποδίζει είναι οι δικές σου αντιλήψεις και όχι η πιθανή αντίδραση των παιδιών σου, που δεν την ξέρεις κιόλας.
Συμβιώνετε 3 ενήλικοι άνθρωποι. Τα παιδιά σε ενημερώνουν για την προσωπική τους ζωή;. Στην ηλικία τους κανονικά θα έπρεπε να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν και θα μπορούσαν πιθανώς να το κάνουν και τώρα, αν ήταν διατεθειμένα να υποστούν κάποιες στερήσεις.
Προτείνω να δοκιμάσεις να συνδεθείς με τον κύριο αυτό, χωρίς βέβαια να επενδύσεις. Υποθέτω πως τόσα χρόνια παντρεμένη δεν θα έχεις μεγάλη εμπειρία από σχέσεις και είναι καλό να βαδίζεις προσεκτικά. Ακόμη όμως κι αν η «δοκιμή» αυτή της σχέσης δεν πετύχει, θα έχεις έστω για κάποιο διάστημα βγει από τη μοναξιά σου, αισθανθεί ξανά γυναίκα και πιθανώς αλλάξει νοοτροπία ζωής.
Δεν χρειάζεται να ενημερώσεις τα παιδιά σου εξαρχής. Θα διεκδικήσεις βέβαια σταδιακά το δικαίωμα να βγαίνεις. Μπορείς αρχικά να τους πεις πως απόκτησες κάποιες καινούργιες παρέες και θα βγαίνεις συχνότερα. Αν τελικά δημιουργηθεί σχέση, μπορείς απλά και ψύχραιμα να τους ενημερώσεις πως έχεις γνωρίσει έναν κύριο και άρχισες να βγαίνεις μαζί του. Όπως βλέπεις εσύ την κατάσταση θα κάνεις και τα παιδιά σου να τη δουν. Πείσου πρώτα εσύ πως έχεις δικαίωμα στη ζωή, πως δεν βγήκες στο περιθώριο και πως δικαιούσαι ακόμη το συναίσθημα, τη συντροφικότητα και μια ευχάριστη ζωή.  Δήλωσέ τα όλα αυτά στα παιδιά σου. Αν πάνε να σε κοροϊδέψουν, μην τους το επιτρέψεις. Αν διαφωνήσουν, πες τους πως δεν θα τους ακούσεις γιατί πιστεύεις πως έχεις δικαιώματα στη ζωή. Εξάλλου  κι εσύ σίγουρα θα έχεις διαφωνήσει με κάποιες προσωπικές επιλογές τους, αλλά αυτά τις ακολούθησαν.

Μη βάλεις αμέσως το φίλο σου στη ζωή σου. Αν γίνει σχέση και σταθεροποιηθεί, τότε μπορείς να τον γνωρίσεις στα παιδιά σου, αν όλοι το επιθυμείτε, χωρίς όμως να επιδιώξεις αρχικά μεγάλη συνάφεια. Κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη των σχέσεων και αυτό το δείχνει μόνο ο χρόνος.
Δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα αρκεί να δεις εσύ η ίδια τα πράγματα διαφορετικά.
Κατερίνα

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητή μου φίλη εγώ χάρηκα πολύ με αυτά που διάβασα. Είσαι ένα άτομα νέο και ζωντανό και με ενδιαφέροντα.Για να ενδιαφερθεί κάποιος άλλος για σένα σημαίνει ότι τα αντανακλάς άρα έτσι είναι. Οπως χάρηκα εγώ για σένα και την προοπτική να έχεις μια όμορφη ζωή τό ίδιο πρέπει να χαρούν και τα παιδιά σου. Η ηλικία είναι ένας αριθμός στις ταυτότητες και μόνο και καμία άλλη χρήση δεν έχει.η δικιά μου γνώμη είναι πως αμα είσαι σίγουρη για αυτόν να μιλήσεις με ειλικρίνια στα παιδιά σου. αα και τα πρώτα κρυφά σας ραντευουδάκια θα είναι το καλύτερο...γιατί να τα στερηθείς.. πολλά φιλιά και σου εύχομαι κάθε επιτυχίαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.