Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

«Η πόλη θα σε ακολουθεί…»

Είμαι 43 ετών και ζω στην επαρχιακή πόλη από την οποία κατάγομαι, όπου εργάζομαι σε καλή θέση σε μια δημόσια υπηρεσία. Η ζωή μου όμως δεν είναι καλή. Αντιμετωπίζω προβλήματα ζηλοτυπίας από δήθεν φίλες και κουτσομπολιά από γνωστούς και συγγενείς. Σχολιάζουν την εμφάνισή μου (λένε ότι ντύνομαι εκκεντρικά), το γεγονός πως έχω παχύνει, και γενικά όλη μου τη συμπεριφορά. Δεν έχω κάποια σταθερή σχέση και ένας άντρας που με ενδιαφέρει εδώ και χρόνια είναι δεσμευμένος και δεν έχει μόρφωση. Παρ’ όλα αυτά φλερτάρει μαζί μου και μου δίνει ελπίδες. Οι γονείς μου ζουν στο χωριό και τους επισκέπτομαι συχνά, αλλά όλο καταλήγουμε σε καβγάδες από τα κουτσομπολιά των άλλων. Σκέφτομαι να φύγω από την πόλη και ίσως να ζητήσω μετάθεση στην Αθήνα.
Α.

Υπάρχει κάποιος τομέας τη ζωής σου που να σε ευχαριστεί; Από τα γραφόμενά σου φαίνεται πλήρης έλλειψη ικανοποίησης στην οικογενειακή, προσωπική και κοινωνική σου ζωή. Κι επειδή οι άλλοι δεν αλλάζουν για χάρη μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε εμείς. Οπότε, όσο σκληρό κι αν σου φαίνεται αυτό, θα πρέπει να αναζητήσεις τη δική σου ευθύνη στη διαμόρφωση των καταστάσεων που σε δυσαρεστούν.
Η ζηλοτυπία  δεν συμβαδίζει με τη φιλία, οπότε μάλλον έχεις κάνει λάθος επιλογές φίλων. Καλό θα ήταν να κρατήσεις μια απόσταση από τέτοια άτομα και υποθέτω πως η παρέα τους δεν θα σου λείψει. Είναι πιθανό με κάποιους ανθρώπους να μη μας συνδέει τίποτα άλλο εκτός από τη συνήθεια, για χάρη της οποίας να παραβλέπουμε πολλές ουσιαστικές ελλείψεις και προβλήματα των σχέσεων. Μη διστάζεις, αντίθετα, να προσεγγίζεις νέα άτομα και να δοκιμάζεις τη συμβατότητά σου μαζί τους, με νέους όμως όρους αυτή τη φορά.
Τα κουτσομπολιά γνωστών και συγγενών είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο ακόμα, κυρίως στις μικρές κοινωνίες. Η λύση είναι κι εδώ η διατήρηση μιας απόστασης από τέτοια άτομα και η αδιαφορία για τα λεγόμενά τους. Στην ουσία, ένα κακόβουλο σχόλια μας πειράζει όταν κι εμείς οι ίδιοι φοβόμαστε μήπως είναι αληθινό ή όταν αναφέρεται σε ένα θέμα με το οποίο έχουμε πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν κάποιος σχολιάσει πως έχεις παχύνει, αυτό μάλλον σε πειράζει γιατί κι εσύ η ίδια έχεις πρόβλημα με το βάρος σου. Φρόντισε λοιπόν να επιλύσεις τα θέματα στα οποία εσύ η ίδια έχεις προβλήματα και τότε θα είναι εύκολο να αδιαφορήσεις για τα οποιαδήποτε σχόλια των άλλων.
Το εκκεντρικό ντύσιμο ή μια αντισυμβατική συμπεριφορά συνήθως σχολιάζονται, οπότε το άτομο έχει δυο επιλογές: Είτε τα εφαρμόζει συνειδητά και είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τα σχετικά σχόλια, είτε προσαρμόζεται σε πιο αποδεκτά πλαίσια και δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Μήπως με κάποιες υπερβολές στο ντύσιμο και στη συμπεριφορά θέλεις να εκφράσεις την αντίδρασή σου προς το κατεστημένο που σε περιβάλλει; Είναι πάντως πιο αποτελεσματικό να την εκφράζεις άμεσα με τις κατάλληλες ενέργειες και επιλογές.
Οι γονείς συνήθως συμφωνούν με το κατεστημένο και έχουν τις ανάλογες προσδοκίες για τα παιδιά τους. Όταν είμαστε πιο νέοι αντιδρούμε συνήθως με τη λογική «Δεν έχετε δικαίωμα να έχετε προσδοκίες για τη δική μου ζωή». Όταν μεγαλώσουμε είναι προτιμότερο να αντικαταστήσουμε αυτή τη λογική με μια άλλη που λέει: «Έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε τις προσδοκίες σας για τη ζωή μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εγώ τις ασπάζομαι και θα τις πραγματοποιήσω». Και για τους γονείς ισχύει πως τα σχόλιά τους που μας ενοχλούν άπτονται συνήθως θεμάτων στα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε πρόβλημα με τον εαυτό μας.
Σχετικά με την προσωπική σου ζωή, η επιλογή αντρών που θεωρούμε για κάποιο λόγο ακατάλληλους δείχνει είτε χαμηλή αυτοπεποίθηση είτε υποσυνείδητο φόβο για ουσιαστική δέσμευση.  Αν, παρ’ όλα αυτά, η σχέση που σε ενδιαφέρει είχε προοπτικές εξέλιξης, θα τις είχε δείξει τόσο χρόνια τώρα. Το άτομο αυτό αρέσκεται να σε φλερτάρει και να σου δίνει ελπίδες αλλά δεν προτίθεται να αλλάξει τη ζωή του, οπότε καλό είναι να απομακρυνθείς. Υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι και μορφωμένοι άνθρωποι και ίσως περνούν από κοντά σου και δεν τους βλέπεις.
Θα σε συμβούλευα πρώτα να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα δεδομένα σου στην πόλη που βρίσκεσαι. Καλό θα ήταν να μπεις σε διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης με τη βοήθεια ψυχολόγου. Ακόμη κι αν φύγεις με ανεπίλυτα προβλήματα «η πόλη θα σε ακολουθεί». Αν επιλύσεις τα βασικά σου προβλήματα και ακόμη επιθυμείς να αλλάξεις περιβάλλον, τότε το ξανασκέφτεσαι.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.