Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Μοναξιά στην πιο όμορφη ηλικία

Είμαι 20 χρονών και πριν από 2 χρόνια έφυγα από το σπίτι μου στην επαρχία για να σπουδάσω. Το ίδιο καλοκαίρι χώρισα και το αγόρι μου. Αυτός είχε πληγωθεί πάρα πολύ σε σημείο που κάποιος γιατρός του είχε δώσει αντικαταθλιπτικά γιατί δεν έτρωγε και έκλαιγε όλη μέρα. Αυτό με είχε στεναχωρήσει πάρα πολύ, γιατί τον αγαπούσα παρόλο που ποτέ δεν ήμουν ερωτευμένη μαζί του. Ήταν και ο πρώτος που είχα κάνει σεξ…

Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι κάτι που τελείωσε. 2 χρόνια τώρα έχω γνωρίσει αρκετά παιδιά της ηλικίας μου περίπου, με τα οποία έκανα φάσεις. Με κανέναν δεν έκανα ούτε σχέση ούτε σεξ (αν και μου δόθηκε η ευκαιρία). Στην αρχή δεν με ενδιέφερε τόσο πολύ, καθώς πιο πολύ προσπαθούσα να προσαρμοστώ στο νέο περιβάλλον- άλλο μέρος, άλλες παρέες, μένω μόνη μου, τον ρυθμό της μεγαλούπολης κτλ. Τον τελευταίο όμως χρόνο αισθάνομαι πως μου λείπει πολύ το συναίσθημα και από εκεί που ήθελα να ζήσω κάτι πολύ δυνατό, τώρα θα συμβιβαζόμουν με οποιαδήποτε σχέση με έκανε να νιώσω λίγη ασφάλεια. Δεν νομίζω όμως να υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για μένα (εννοώ ερωτικά). Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχω πάρει κάποια κιλά μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια με έχει απογοητεύσει πολύ. Δεν είμαι πολύ όμορφη και δεν προσέχω τον εαυτό μου πάρα πολύ. Έχω πολλές ασχολίες που δεν μου αφήνουν χρόνο, αλλά και γενικότερα βρίσκω πιο ουσιαστικά άλλα πράγματα (π.χ. προτιμώ να διαβάσω εφημερίδα ή ένα βιβλίο από το να λιμάρω τα νύχια μου!).

Πέρα από αυτό δεν έχω πια ερωτική επιθυμία και νιώθω το σεξ κάτι ξένο για μένα. Φυσικά υπάρχουν στιγμές που το σκέφτομαι, αλλά σπάνια αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω. Βασικά δεν έχω έρθει ποτέ σε οργασμό, ούτε μόνη μου ούτε με τον πρώην μου. Αυτό δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα. Τι να κάνω για να ξαναβρώ την σεξουαλικότητα μου, να «νιώσω πάλι γυναίκα»; Πώς θα προσελκύσω κάποιον για να κάνει σεξ μαζί μου ακόμα και αν αυτό είναι εκτός σχέσης; Είναι φυσιολογικό στην ηλικία μου να απέχω από το σεξ και να νιώθω «πεσμένη»;

Ζ.

Οι άλλοι γύρω μας προσλαμβάνουν αυτό που εκπέμπουμε και αντιδρούν ανάλογα. Καταλαβαίνω πως έχεις μπει σε έναν φαύλο κύκλο: δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και με το σώμα σου, τα παραμελείς, εκπέμπεις αυτή την παραίτηση, οι άλλοι την προσλαμβάνουν και δεν ασχολούνται μαζί σου όπως εσύ θα ήθελες, αισθάνεσαι παραμελημένη, οπότε παραμελείς κι εσύ τον εαυτό σου κοκ. Ποιο ξεκίνησε πρώτο; Μόνο εσύ μπορείς να κρίνεις, αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το σημαντικό είναι να βγεις από την κατάσταση αυτή.
Από τον τρόπο που αναφέρεσαι στην πρώτη σου σχέση, φαίνεται πως την έχεις ξεπεράσει, οπότε δεν νομίζω πως τα θέματά σου έχουν να κάνουν με αυτό. Βέβαια τόσο «δράμα» σε μια νεανική σχέση μου φαίνεται υπερβολικό και είναι πιθανό να σε έχει υποσυνείδητα φοβίσει ως προς τις σοβαρές σχέσεις.
Δεν θα ασχοληθώ με το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Όλοι στη ζωή μας περνάμε διάφορες φάσεις και εσύ την περίοδο αυτή είσαι «στα κάτω σου». Αποδέξου το και κοίτα να δεις πώς θα το διορθώσεις. Πολλά νέα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής όταν φεύγουν από το σπίτι τους για σπουδές. Συχνά υπάρχουν προβλήματα κοινωνικοποίησης στη μεγάλη πόλη και κάποια παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες και σχέσεις. Σχετικά με τη στάση σου προς το σεξ, θα σε παραπέμψω στην ανάρτηση «Αδιαφορία για το σεξ» (Μάιος), όπου αναλύονται οι πιθανοί λόγοι του φαινομένου αυτού ως απάντηση στην ερώτηση μιας συνομήλικής σου κοπέλας. Ίσως και το γεγονός πως στην πρώτη σου σχέση δεν απόλαυσες το σεξ, έχει λειτουργήσει υποσυνείδητα έτσι ώστε να το υποτιμάς, ενώ συνειδητά το επιθυμείς.
Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνεις είναι να προσέξεις τον εαυτό σου. Τα αγόρια της ηλικίας σου –και συχνά και οι μεγαλύτεροι άντρες- πολύ σπάνια εκτιμούν μόνο το περιεχόμενο σε μια κοπέλα, αλλά θέλουν και να τους προσελκύει εμφανισιακά. Δεν χρειάζεται να είσαι «θεά» (!) για να γίνει αυτό. Όλες οι κοπέλες της ηλικίας σου μπορούν να είναι ελκυστικές με λίγη προσοχή. Πρόσεξε τη δίαιτά σου και την εμφάνισή σου, όχι ψυχαναγκαστικά, αλλά ως δώρο προς τον εαυτό σου. Όσο απασχολημένη κι αν είσαι, μπορείς να τηρήσεις μια απλή δίαιτα, να κάνεις ένα καινούργιο κούρεμα και να είσαι πάντα καθαρή και περιποιημένη με πολύ απλά μέσα. Έτσι θα αισθάνεσαι εσύ πιο όμορφη και θα το μεταδίδεις και στους άλλους.
Κοινωνικοποιήσου. Φρόντισε να αποχτήσεις τουλάχιστον 2-3 άτομα που θα αποτελούν ένα σταθερό φιλικό πλαίσιο αναφοράς για σένα και επιπλέον αναμίξου σε παρέες στη σχολή σου και σε άλλους χώρους. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να κάνεις «φάσεις», κάνε τες, αν θέλεις ευκαιριακό σεξ κάνε το επίσης (προσέχοντας στα σημεία που γνωρίζεις πως χρειάζεται προσοχή), αν σε ενδιαφέρει κάποιο αγόρι για σχέση προσέγγισέ το, κι αν τυχόν σε απορρίψει, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Αν δεν μπεις στο παιχνίδι των σχέσεων, είναι δύσκολο να τροφοδοτηθεί η σεξουαλική σου επιθυμία. Μην αντιμετωπίζεις τη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση σαν σκορ που πρέπει να πετύχεις. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο, πρόσεξέ τον, και κάποια στιγμή θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε όλα τα επίπεδα.
Αυτά όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος. Το πιο ουσιαστικό είναι να βρεις τον εαυτό σου και να αισθάνεσαι καλά μ’ αυτόν. Σύμφωνα με τη θεωρία του Βίλχελμ Ράιχ, το σεξ είναι το «λουλούδι» του φυτού που λέγεται εαυτός. Αν το φυτό δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεν ανθίζει.
Μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης θα σε βοηθούσε να βρεις τον εαυτό σου. Πολλές φορές μπαίνουμε σε μια τέτοια διαδικασία για να ξεπεράσουμε μια δύσκολη περίοδο και τελικά αυτό αποβαίνει μακροπρόθεσμα προς όφελός μας γιατί δουλεύουμε τον εαυτό μας. Επειδή αντιλαμβάνομαι πως ως φοιτήτρια ίσως να μην έχεις την οικονομική άνεση να επισκεφθείς ψυχολόγο, αναζήτησε ανέξοδες λύσεις. Γνωρίζω πως σε κάποιες πανεπιστημιακές σχολές λειτουργούν ομάδες αυτογνωσίας για τους φοιτητές, πχ. στο Τμήμα Νηπιαγωγών Αθήνας. Επίσης σε μερικά Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων γίνονται σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης.
Πάρε πρωτοβουλίες για να καλλιεργήσεις τον εαυτό σου και ξαναγράψε μου πώς πάνε τα πράγματα.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.