Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πανελλήνιες

Βγήκαν οι βαθμοί της κόρης μου, που ήταν άριστη μαθήτρια και είχε μελετήσει σκληρά. Ήταν καλοί, αλλά όχι άριστοι έτσι ώστε να της επιτρέψουν να εισαχθεί στην υψηλόβαθμη σχολή που επιθυμούσε. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.
Β.

Σήμερα βγήκαν οι βαθμοί των πανελληνίων και ζούμε όλοι στο κυνήγι των μονάδων που θα οδηγήσουν τα παιδιά σε μια πανεπιστημιακή σχολή. Από το πρωί μίλησα με δεκάδες αγχωμένων γονέων και απελπισμένων υποψηφίων.
Το μόνο που έχω να πω στους υποψήφιους (και στους γονείς τους) είναι: Ύστερα από 20 χρόνια θέλω να ξαναθυμηθείτε αυτή τη μέρα και να συνειδητοποιήσετε πόσο μικρή σημασία είχε στη ζωή σας. Τότε που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχετε χαράξει την πορεία σας στη ζωή και θα έχετε βρει με διαδοχικά λάθη και προσεγγίσεις μια θέση σ’ αυτόν τον κόσμο, τότε θα συνειδητοποιήσετε πόσο μικρή σημασία είχε η σημερινή μέρα και πως η ζωή δεν τελειώνει στα 18, όποιο βαθμό κι αν πήρατε, σε όποια σχολή κι αν μπήκατε ή δεν μπήκατε. Προσωπικά μπήκα μετ’  επαίνων σε μια πολύ δύσκολη σχολή και είκοσι χρόνια μετά βρισκόμουν να ασκώ με ενθουσιασμό και πάθος ένα τελείως διαφορετικό επάγγελμα…

Ας έρθουμε τώρα στην περίπτωση της φίλης Β.
Μόνο μια σχολή επιθυμούσε η κόρη σου; Είναι καλό να αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγαλύτερη ευρύτητα. Υπάρχουν πάντα παρεμφερείς σχολές, από τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα ο νέος να μεταβεί στη σχολή της πρώτης του προτίμησης με κατατακτήριες εξετάσεις. Μπορεί εξάλλου να προσεγγίσει το επάγγελμα που επιθυμεί με μεταπτυχιακές σπουδές. Πολλοί βέβαια ξεκινούν με τέτοιο σκοπό αλλά στο μεταξύ προσελκύονται από τη σχολή στην οποία βρέθηκαν να φοιτούν ή επιλέγουν κάποια εξειδίκευση διαφορετική από τα αρχικά τους όνειρα. 
Άλλοι πάλι φοιτούν στο αντίστοιχο ΤΕΙ και στη συνέχεια επιδιώκουν να εισαχθούν με κατατακτήριες εξετάσεις στο αντίστοιχο ΑΕΙ. Εξάλλου, τα περισσότερα μεταπτυχιακά τμήματα δέχονται αδιακρίτως αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ σχετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι αποκτούν τον ίδιο μεταπτυχιακό τίτλο.
Υπάρχει επίσης η λύση του εξωτερικού, αλλά αυτή προϋποθέτει μια προετοιμασία, η οποία αν δεν έχει γίνει το παιδί χάνει μια χρονιά. Τη λύση των ντόπιων ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα την πρότεινα στη δική σας περίπτωση, που η κοπέλα μπορεί να εισαχθεί σε μια καλή πανεπιστημιακή σχολή έστω κι αν δεν είναι η πρώτη της επιλογή. 
Υπάρχει πάντα και η επιλογή της δεύτερης προσπάθειας, αλλά ούτε κι αυτή νομίζω πως είναι κατάλληλη γιa την περίπτωσή σας, με δεδομένο πως την πρώτη φορά η κόρη σου μελέτησε σκληρά. Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη βαθμολογία της μάλλον οφειλόταν σε κάποιον τυχαίο παράγοντα που τίποτα δεν μας εγγυάται πως την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει.
Το βασικό είναι να ξε-αγχωθείτε όλοι. Σε όποια σχετική με τα ενδιαφέροντά της σχολή κι αν φοιτήσει η κόρη σας, υπάρχει χρόνος και υποθέτω και διάθεση από μέρους της να διευρύνει τους ορίζοντές της και να φτάσει εκεί που ονειρεύεται σήμερα ή εκεί που θα ονειρευτεί.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.