Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Στην αρχή ενθουσιασμός και μετά…

Παρατηρώ ότι πάρα πολλά μηνύματα αφορούν το ίδιο θέμα: ο άντρας εξαφανίζεται, πρακτικά ή ουσιαστικά, μετά από μια πρώτη ενθουσιώδη περίοδο (μια μέρα, μερικές βδομάδες, μερικούς μήνες...). Θα συμβούλευα όλες τις γυναίκες είτε να περιμένουν το χρόνο να δείξει την ουσία της σχέσης είτε να παίρνουν κι αυτές ελαφρά τα πράγματα για να μην πληγώνονται.

Είμαι 34 ετών και πριν από 3 μήνες δημιούργησα σχέση με τον Δ, 38 ετών, διαζευγμένο, χωρίς παιδιά. Την πρωτοβουλία για τη σχέση την πήρε εκείνος και εγώ ανταποκρίθηκα γιατί μου άρεσε. Στην αρχή ήταν πολύ ενθουσιώδης μαζί μου, εξέφραζε συναισθήματα και αναφερόταν σε σχέδια θερινών διακοπών μαζί. Εγώ έχω τις εμπειρίες μου από σχέσεις και γενικά δεν ενθουσιάζομαι τόσο εύκολα στην αρχή. Η δική του στάση όμως με έκανε να πιστέψω πως αυτή θα ήταν μια σημαντική σχέση.
Μετά από τον πρώτο μήνα άρχισε να αλλάζει. Δεν επιδιώκει να βλεπόμαστε κάθε μέρα, όλο δουλειές και προβλήματα έχει, δεν μου φέρεται τόσο τρυφερά και γενικά τον πειράζουν πράγματα που στην αρχή του άρεσαν.
Το έχω ξαναδεί το έργο… Στην αρχή όλα είναι ωραία και μετά από μικρό διάστημα ο ενθουσιασμός περνάει, αρχίζουν οι τσακωμοί και οι παρεξηγήσεις και έρχεται ο χωρισμός. Καταπονούμαι από τέτοιες σχέσεις και καλύτερα να μη γίνονται. Γιατί όμως είναι έτσι οι άντρες; Γιατί στην αρχή δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο; Πώς μπορώ να προστατευτώ;
Β.

Κάποιοι άντρες, όπως και κάποιες γυναίκες εξάλλου, στην αρχή της σχέσης δείχνουν πολύ διαφορετική συμπεριφορά. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι γι’ αυτό, όπως:
  • Πρόκειται για επιπόλαια άτομα που εκλαμβάνουν την απλή ερωτική έλξη και τον αρχικό ενθουσιασμό ως αγάπη. Όταν όμως αυτά αναπόφευκτα περάσουν, δεν μένει τίποτα. Κάποιοι μου το έχουν αναφέρει αυτό ως πρόβλημά τους: «Ενθουσιάζομαι και μετά μου περνάει».
  • Πρόκειται για άτομα που τους αρέσει να «παίζουν». Σίγουρα αισθάνονται κάτι στην αρχή, αλλά το μεγαλοποιούν και το επενδύουν με λόγια και εκδηλώσεις που θα δημιουργήσουν ένα ωραίο «ερωτικό» περιβάλλον. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι συνειδητή, μπορεί και όχι. Έχω ακούσει από άντρες και γυναίκες: «Αχ, πολύ θέλω να ερωτευτώ!». Υποθέτω λοιπόν πως στην επιθυμία τους να ζήσουν ωραίες ερωτικές καταστάσεις, βρίσκουν ένα άτομο και του δίνουν το ρόλο που θέλουν. Αυτό όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Άλλοι πάλι προσποιούνται συνειδητά τον ερωτευμένο για να εμπνεύσουν το άλλο άτομο και να περάσουν ωραία. Το εμπνέουν, περνούν ωραία, ο στόχος έχει επιτευχθεί και μετά φεύγουν.   Σ' αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως η πλειονότητα των γυναικών δεν δείχνει προθυμία να μπει σε μια σχέση πιο χαλαρά, αλλά χρειάζεται εκδηλώσεις συναισθημάτων. Αυτό μπορεί να γίνεται είτε επειδή πραγματικά νιώθουν έτσι είτε επειδή έτσι το υπαγορεύουν τα στερεότυπα.
  • Επενδύουν πολύ στην αρχή μιας σχέσης, εξιδανικεύουν το άλλο άτομο, το φαντάζονται όπως θέλουν και μετά απογοητεύονται. Άνθρωποι που αναζητούν με μανία σύντροφο είναι πρόθυμοι να απεικονίσουν το ιδανικό τους στο πρόσωπο κάποιου που θα συναντήσουν. Ο άλλος συνήθως δεν στέκεται στο ύψος αυτών των αυθαίρετων προδιαγραφών.
  • Τα άτομα των προηγούμενων κατηγοριών, μέσα στη γενική επιπολαιότητα που τα διακρίνει, μπορεί να συναντήσουν στο μεταξύ ένα άλλο άτομο και να αρχίσουν να ασχολούνται μ’ αυτό.
  • Έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα και επιθυμίες. Μπορεί ταυτόχρονα να επιθυμούν τη σχέση αλλά και να πιστεύουν πως απειλείται η ελευθερία τους. Μπορεί να έχουν άσχημες εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις και να φοβούνται τη δέσμευση όταν αυτή αρχίζει να γίνεται πιο ουσιαστική. Μήπως ο φίλος σου είναι φρεσκοχωρισμένος ή έχει κακή εμπειρία από το γάμο του;
  • Παραπλανώνται από το άλλο άτομο. Μην το πάρεις αυτό στραβά. Οι περισσότεροι από μας στην αρχή μιας σχέση δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ο άλλος επενδύει σ’ αυτόν και μετά απογοητεύεται. Εξάλλου πολλά άτομα στην αρχή αντιμετωπίζουν μια σχέση πιο χαλαρά και μετά προσκολλώνται και πιέζουν τον άλλον. Είσαι σίγουρη πως έδειξες από την αρχή τον πραγματικό σου εαυτό και έμεινες συνεπής σ’ αυτό καθ’ όλο το διάστημα της σχέσης;
Είναι καλό που δεν ενθουσιάζεσαι εξαρχής και θα σε συμβούλευα να διατηρήσεις αυτή τη λογική, όποια κι αν είναι η συμπεριφορά του άλλου στην αρχή μιας γνωριμίας. Μπορείς να είσαι συγκρατημένη και να λες μάλιστα στο άλλον για ποιο λόγο το κάνεις αυτό. Μόνο ο χρόνος αποδεικνύει την ουσία των σχέσεων.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη επιλογή: Να μπαίνεις στις σχέσεις σου με ενθουσιασμό, να τις απολαμβάνεις κι ό,τι γίνει. Να είσαι προετοιμασμένη για αποτυχίες και να έχεις αποφασίσει πως αυτές δεν θα σε νοιάζουν ούτε θα σε πληγώνουν.
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, το θέμα είναι πως δεν είσαι πλέον ευχαριστημένη από τη σχέση αυτή. Οπότε, κάνε μια ψύχραιμη συζήτηση για τα παράπονά σου κι αν δεν δεις αλλαγές φύγε. Δεν αξίζει να παιδεύεσαι για να «επιδιορθώσεις» μια σχέση 3 μηνών.
Κατερίνα

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και μπορείς να μας γράψεις...
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας!Που θα μπορουσα ν σας στειλω μηνυμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στείλε στο triadaf@otenet.gr
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.