Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Διαφορά φάσης ζωής

Είμαι 38 ετών και συνδέομαι με έναν άντρα 48 ετών, διαζευγμένο από έναν νεανικό γάμο, με δυο μεγάλα αγόρια (22 και 20 ετών). Η σχέση μας είναι καλή, αλλά υπάρχει μια διάσταση μεταξύ μας στο θέμα της δημιουργίας οικογένειας. Εγώ επιδιώκω να δημιουργήσω οικογένεια και θέλω πολύ να κάνω ένα τουλάχιστον παιδί. Ο σύντροφός μου όμως δεν έχει την ίδια επιθυμία. Μου είπε πως αν θέλω δεν έχει αντίρρηση να παντρευτούμε, αλλά είναι κατηγορηματικός στο θέμα των παιδιών. Λέει πως έχει πλέον περάσει αυτή τη φάση, επιφορτίστηκε πολύ μικρός με τις ευθύνες δυο παιδιών και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να είναι σωστός απέναντί τους ως διαζευγμένος πατέρας. Επιπλέον, έχει αναλάβει εξολοκλήρου τις σπουδές των παιδιών του και δεν ξέρει αν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά αν αποκτήσει άλλο ένα παιδί. Βρίσκομαι σε μεγάλο δίλημμα. Θέλω να σταθεροποιήσω τη ζωή μου με τον άνθρωπο που αγαπώ, αλλά αυτό σημαίνει πως θα στερηθώ τη μητρότητα. Σκέφτομαι πως με το γάμο ίσως μεταστραφεί, αλλά δεν έχω και μεγάλα περιθώρια να  περιμένω.
Ν.

Το θέμα της απόκτησης παιδιών διχάζει πολλά ζευγάρια. Είναι προφανές πως με το σύντροφό σου βρίσκεστε σε διαφορετική φάση ζωής, λόγω του διαφορετικού τρόπου που έχετε ζήσει ως τώρα. Εκείνος έχει ζήσει την πατρότητα, ενώ εσύ προσδοκάς τη μητρότητα.
Η απόκτηση ενός παιδιού πρέπει να είναι συνειδητή επιθυμία και των δυο. Αν τουλάχιστον ο ένας δεν το επιθυμεί και το κάνει για να ευχαριστήσει ή να κρατήσει το σύντροφό του, το αποτέλεσμα είναι συνήθως κακό για όλους και ιδιαίτερα για το παιδί. Η σχέση ενός ζευγαριού πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συμφωνία πάνω στα βασικά θέματα ζωής. Υπάρχει ο αντίλογος πως με όποιον τρόπο κι αν αποκτηθεί ένα παιδί, τελικά και οι δυο γονείς θα το αγαπήσουν. Είναι όμως γνωστό πως τα συναισθήματα των γονέων και η κατάσταση στην οικογένεια φορτίζουν το παιδί ψυχολογικά από την ενδομήτρια ακόμη ζωή.
Δεν θα σε συμβούλευα να επιμείνεις, αλλά να λάβεις την επιθυμία του συντρόφου σου ως δεδομένη. Αν η επιθυμία σου για παιδί είναι πολύ μεγάλη, θα πρέπει να φύγεις από τη σχέση και να επιδιώξεις μια άλλη εξίσου ουσιαστική, αλλά που να περιλαμβάνει και παιδί. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και μάλιστα σε περιορισμένο χρόνο.  Αν πάλι επικρατεί η επιθυμία σου να παραμείνεις και να ζήσεις με το σύντροφό σου, προχώρησε σε γάμο χωρίς μεμψιμοιρίες, ούτε με στόχο να τον μεταστρέψεις. Αν μεταστραφεί ο ίδιος και αυτό γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, αυτό θα είναι ένα ανεπάντεχο δώρο για σένα. Αν πάλι αυτό γίνει σε μια ηλικία που δεν θα μπορείτε πλέον να αποκτήσετε παιδί, μπορείτε να υιοθετήσετε.
Η επιθυμία σου για μητρότητα θα μπορούσε εξάλλου να ικανοποιηθεί σε κάποιο βαθμό αν ασχοληθείς με κάποια εθελοντική δραστηριότητα σχετική με παιδιά.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.