Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η απόκτηση παιδιού θα σώσει το γάμο;

Είμαστε παντρεμένοι δυο χρόνια μετά από σχέση τριών ετών κατά την οποία δεν είχαμε συμβιώσει. Τον τελευταίο καιρό δεν τα πηγαίνουμε καθόλου καλά για διάφορους λόγους και βρισκόμαστε στα πρόθυρα του χωρισμού. Σκέφτομαι πως αν κάναμε παιδί αυτό θα μας έδενε περισσότερο και θα αποφεύγαμε το διαζύγιο. Από την άλλη πάλι προβληματίζομαι γιατί αν τελικά χωρίσουμε με το παιδί όλα θα είναι πιο δύσκολα.
Λ.

Ένα παιδί δεν λύνει τα προβλήματα που προϋπάρχουν στο ζευγάρι. Μετακινεί απλώς το ενδιαφέρον του ζευγαριού σε έναν τρίτο πόλο και τους δημιουργεί το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο παιδί, έτσι τα προβλήματα παραμερίζονται, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Από την άλλη μεριά, οι νέες ευθύνες και δυσκολίες από την απόκτηση ενός παιδιού δημιουργούν νέα προβλήματα στη σχέση, που είναι πιθανό να πυροδοτήσουν καινούργιες άσχημες αντιδράσεις πάνω στις βάσεις των παλιών προβλημάτων.

Το παιδί είναι καλό να επιδιώκεται με την απόλυτη επιθυμία και των δυο για παιδί και για κανέναν άλλο λόγο. Δεν θα σε συμβούλευα να κάνεις παιδί για να «δέσει» η σχέση με τον σύζυγό σου. Όπως αναφέρεται και στην ανάρτηση «Δισταγμός πριν από το γάμο», οι σχέσεις είναι σαν να ανεβαίνεις μια σκάλα. Αν δεν πατήσεις γερά στο προηγούμενο σκαλί, δεν μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο. Πρέπει να είσαι πολύ ευχαριστημένη από το γάμο σου για να κάνεις παιδί. Μην προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο αν υπάρχουν ελλείψεις στο προηγούμενο. Πολλοί επιλέγουν να προχωρήσουν με την ελπίδα πως «θα φτιάξουν τα πράγματα», αλλά δυστυχώς συνήθως απογοητεύονται.

Το διάστημα που είστε παντρεμένοι έχει καταδείξει προβλήματα τα οποία ίσως να μην υπήρχαν ή να υπήρχαν σε μικρό βαθμό την περίοδο που είχατε απλώς σχέση. Αυτό έγινε γιατί τώρα μένετε μόνιμα μαζί και εκτίθεστε σε συνθήκες που δεν υπήρχαν στη φάση της σχέσης (καθημερινές τριβές της συμβίωσης, μοίρασμα ευθυνών, ανάμιξη συγγενών, κοινά οικονομικά κ.ά.). Σε όλες τις σχέσεις υπάρχει μια αρχική περίοδος όπου όλα αντιμετωπίζονται με καλή διάθεση και ακολουθεί μια δεύτερη φάση όπου αναπόφευκτα εμφανίζονται ασυμφωνίες και προβλήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα κατά περίπτωση. Αν τα προβλήματα αυτά επιλυθούν, η σχέση συνεχίζεται ομαλά, αν όχι διαλύεται ή συνεχίζεται ως συμβιβασμός. Τώρα βρίσκεστε στη δεύτερη φάση και είναι καλό να προσπαθήσετε να επιλύσετε τα προβλήματά σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή. Η συμβουλευτική ζευγαριού μπορεί να σας βοηθήσει.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.