Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Δυσκοιλιότητα

Είμαι 42 ετών, κανονική σε βάρος. Φροντίζω η διατροφή όλης της οικογένειάς μου να είναι σωστή, με πολλές σαλάτες και φρούτα, χωρίς πολλά λιπαρά, τηγανητά, ψωμιά, γλυκά κτλ. Παρόλα αυτά εγώ έχω μια τάση προς τη δυσκοιλιότητα που μερικές περιόδους γίνεται πιο έντονη και ενοχλητική. Δεν θέλω να πάρω φαρμακευτικά σκευάσματα. Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Α.

Δεν αναφέρεις αν το πρόβλημά σου είναι χρόνιο και αφού παρουσιάζεται κατά διαστήματα είναι πιθανότερο να σχετίζεται με κάποιες συνθήκες που επικρατούν στη ζωή σου κατά τα διαστήματα αυτά. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να είναι διατροφικές, ψυχολογικές ή να αφορούν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

Αναφέρεις πως κάνεις καλή διατροφή. Οι σαλάτες και τα φρούτα παρέχουν φυτικές ίνες, ιδίως όταν καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή, αλλά μπορείς να αυξήσεις τις φυτικές ίνες και με άλλους τρόπους: πίτυρο από δημητριακά ή ρύζι που μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή σούπες, ή ροφήματα, ξηρά δαμάσκηνα ή σύκα, ακτινίδια, σπόροι λιναρόσπορου που μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή γιαούρτι κτλ.  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου για να ενσωματώσεις τέτοιες τροφές στην καθημερινή σου διατροφή.

Καλό είναι να επισκέπτεσαι την τουαλέτα κάθε μέρα την ίδια ώρα, ιδίως πρωί, και να διαθέτεις κάποιο χρόνο από το πιεστικό σου πρόγραμμα για την απαραίτητη αυτή αποτοξινωτική λειτουργία του οργανισμού. Η στάση του σώματος στην τουαλέτα έχει επίσης σημασία και το ιδανικό θα ήταν να απομιμούμαστε τη στάση που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν στις παλιές «τούρκικες» τουαλέτες.

Γενικότερα, η σωματική άσκηση συμβάλλει επίσης θετικά.

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.