Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Φρούτα

Μου αρέσουν πολύ τα φρούτα και τρώω πολλά. Μαζί μου συνήθισαν νά τα τρώνε και ο άντρας μου και το παιδί μου. Ξέρω πως είναι ωφέλιμα. Έχω όμως διαβάσει πως έχουν πολλή ζάχαρη και να τα αποφεύγουμε, μόνο 2 την ημέρα. Και πότε να τα τρώμε; Διάβασα κάπου πως είναι καλύτερα πριν το φαγητό και όχι μετά. Είναι δυνατόν αυτό; Πόσα τελικά να τρώμε και πότε;
Φ.

Τα φρούτα είναι το μεγαλύτερο διατροφικό δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο. Έχουν υπέροχα χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις και δεν χρειάζονται καμιά διαδικασία παρασκευής. Μάλιστα αν είμαστε στη φύση το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι η πολύ ωραία διαδικασία να απλώσουμε το χέρι και να κόψουμε ένα φρούτο από το δέντρο. Σχετικά με τη ζάχαρη που περιέχουν, αυτή δεν θα μας ανησυχούσε αν ζούσαμε με έναν πιο φυσικό τρόπο και κινούμασταν περισσότερο.

Η ζάχαρη των φρούτων (φρουκτόζη) είναι πολύ πιο φιλική για τον οργανισμό μας σε σχέση με την κοινή ζάχαρη. Παρόλα αυτά, μεγάλες ποσότητες φρούτων σε συνδυασμό με καθιστική ζωή θα δημιουργήσουν αργά ή γρήγορα προβλήματα στον οργανισμό, κυρίως με τη συσσώρευση περιττών κιλών. Για έναν άνθρωπο που κάνει καθιστική ζωή και τρώει αρκετούς υδατάνθρακες κυρίως με τη μορφή αμύλου (ψωμί,, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες) δυο φρούτα την ημέρα είναι υπεραρκετά. Αν κάποιος προσέχει τη διατροφή του και κινείται αρκετά θα μπορούσε να καταναλώνει περισσότερα.

Γενικά τα λαχανικά και τα φρούτα αντιμετωπίζονται από κοινού ως υγιεινά στοιχεία της διατροφής. Όμως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φρούτων σε φρουκτόζη που τα λαχανικά έχουν πολύ λίγη, τα λαχανικά θα έπρεπε να είναι διπλάσια των φρούτων στο καθημερινό διαιτολόγιο για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα φρούτα είναι καλό να μην καταναλώνονται αμέσως μετά το φαγητό για να αποδώσουν το μέγιστο των ενεργειακών τους στοιχείων. Είναι πολύ προτιμότερο να καταναλώνονται στα ενδιάμεσα των γευμάτων. 

Kώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.