Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Εφηβική ακμή

Η κόρη μου είναι 15 ετών και υποφέρει από νεανική ακμή. Έχουμε πάει σε δερματολόγους και της έδωσαν διάφορα ειδικά σαπούνια και κρέμες, αλλά δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα. Φάρμακα από το στόμα δεν θέλω να πάρει, τα φοβάμαι σε τόσο μικρή ηλικία. Τι άλλο  μπορούμε να κάνουμε; Η κόρη μου είναι αγχώδης και με τα σπυράκια αισθάνεται πολύ άσχημα και έχει κατέβει η αυτοπεποίθησή της.
Κ.

Πολλά από τα δερματικά φαινόμενα που ονομάζονται ακμή είναι πιθανό να αποτελούν εκδήλωση κάποιας τροφικής δυσανεξίας ή ακόμη να αποτελούν συνέχεια από ένα μικρό σπυράκι που κακοποιήθηκε από το παιδί και ενδεχομένως μολύνθηκε. Η νεανική ακμή έχει σχέση με την ορμονική ισορροπία του νέου κοριτσιού, όπως και με την ψυχική του κατάσταση.

Οι τροφικές δυσανεξίες αφορούν συχνά τη γλουτένη (βρίσκεται σε όλα τα δημητριακά) και τη λακτόζη (σε όλα τα γαλακτοκομικά προιόντα).  Μια δοκιμή για ένα διάστημα μικρότερο του μηνός μπορεί να δείξει αν τα σπυράκια συνδέονται με την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Η ακμή παρουσιάζεται πιο συχνά σε λιπαρά δέρματα. Η λιπαρότητα αυτή έχει γονιδιακή προέλευση και επηρεάζεται από την ποιότητα της διατροφής. Αν η ακμή είναι πολύ έντονη, είναι καλός ένας αιματολογικός έλεγχος ορμονών.

Το αλκοόλ, ζάχαρη και οι τροφές ζωικής προέλευσης και η κατανάλωση προπαρασκευσμένων τροφίμων επηρεάζουν τη λιπαρότητα. Καλό θα ήταν να δοκιμάσει να αφαιρέσει από τη διατροφή της  τα ζωικά λίπη, τις πρόχειρες τροφές που συνηθίζονται στην ηλικία της και την υπερκατανάλωση ζάχαρης. Ζάχαρη υπάρχει πάρα πολλή εκτός από τα γλυκά και στα έτοιμα αναψυκτικά του εμπορίου και σε πολλά συντηρημένα τρόφιμα. Πολλές φορές παρατηρείται πως και μόνο με την αλλαγή της στάσης απέναντι στη ζάχαρη, έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα. Τα θετικά αποτελέσματα μπορεί να μην αφορούν άμεσα το θέμα της ακμής, αλλά την καλύτερη γενικά ισορρποπία του οργανισμού της και της ψυχικής της διάθεσης, οπότε όλα αυτά θα έχουν έμμεση θετική επιρροή και στην ακμή.

Εξωτερικά  συνιστάται πολύ καθαριότητα του δέρματος. Τα σπυράκια δεν πρέπει να σκαλίζονται από το παιδί. Μπορεί να τα καλύπτει με υποαλλεργικά προϊόντα μέικ απ, έτσι ώστε να μην την ενοχλούν αισθητικά.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και έχει αρκετή έκταση για να αποτυπωθούν προβληματισμοί και κάθε είδους ψυχολογικές ανησυχίες του νέου. Το άγχος είναι πάντα κακός σύμβουλος. Οι εκδηλώσεις στο δέρμα είναι οι πιο άμεσα εμφανείς και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες σε σύγκριση με άλλες καταστάσεις που αγγίζουν βαθύτερα στρώματα του σώματος ή της ψυχής. Η καλή ψυχική της κατάσταση όπως και κάλυψη του προβλήματος με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω για τη βελτίωση της αυτό-εικόνας της θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει το περαστικό αυτό πρόβλημα.

Κατερίνα-Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.