Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ο πρώην σύζυγος παραμελεί το παιδί

Η κόρη μου είναι 11 ετών. Με τον πατέρα της έχουμε χωρίσει εδώ και έξι χρόνια. Πρόσφατα εκείνος ξαναπαντρεύτηκε και έχει αποκτήσει ένα αγοράκι. Ως ελεύθερος ενδιαφερόταν για την κόρη μας αλλά από τότε που ξανάκανε οικογένεια την παραμελεί. Αναβάλλει τις επισκέψεις της στο σπίτι του, ξεχνά να της τηλεφωνήσει  κ.ά. Η μικρή μού παραπονιέται και δεν ξέρω τι στάση να κρατήσω.
Μ.

Έχεις με τον πρώην σύζυγό σου σχέση συνεργασίας για το παιδί; Αν ναι, θα μπορούσες να του ζητήσεις να συζητήσετε για το θέμα, μεταφέροντάς του τα παράπονα της μικρής. Αυτό πρέπει να γίνει ήρεμα και με λεπτότητα, έτσι ώστε εκείνος να μην αισθανθεί ότι τον κρίνεις ή ρίχνεις το βάρος στη νέα του σύζυγο. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να υπήρχε τέτοια σχέση ώστε να μπορούσατε να συζητήσετε και να συνεργαστείτε και οι τρεις.

Είναι φυσικό με την καινούργια οικογένεια που δημιούργησε ο πρώην σύζυγος να έχει διαταραχτεί το σύστημα που είχατε διαμορφώσει ως διαζευγμένοι γονείς με το παιδί σας και να χρειάζεται κάποιος χρόνος για να βρεθεί μια νέα ισορροπία. Είναι πιθανό να μην έχει μπορέσει να προσαρμοστεί ακόμα στις υποχρεώσεις που του επιβάλλουν οι νέες συνθήκες της ζωής του σε συνδυασμό με την ενασχόληση με την κόρη του.  Άλλοι καταφέρνουν και προσαρμόζονται εύκολα σε τέτοιες αλλαγές, ενώ άλλοι χρειάζονται χρόνο. Καλό είναι να δείξεις και σ'εκείνον και στην κόρη σου πως κατανοείς τις μεταβολές που έχουν γίνει και το χρόνο που χρειάζεται για να ισορροπήσει ξανά η σχέση πατέρα-κόρης. Και ακόμη καλύτερο είναι να το νιώθεις και όχι απλώς να το δείχνεις.

Μπορείς να συζητήσεις με την κόρη σου για τα συναισθήματά της και να προσπαθήσεις να της εμφυσήσεις θετική διάθεση για τη νέα οικογένεια του πατέρα της. Εξήγησέ της πως όταν γεννιέται ένα μωρό, οι γονείς ασχολούνται αρκετά μαζί του αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την αγάπη που έχουν στα μεγαλύτερα παιδιά τους. Μην ενοχοποιήσεις τη νέα οικογένεια, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη σχέση τους με την κόρη σου. Ακόμη κι αν εσύ απλώς αισθάνεσαι αρνητικά αλλά δεν το εκφράζεις, η κόρη σου θα απορροφήσει αυτή την αρνητικότητα όσο κι αν τη διαβεβαιώσεις λεκτικά για το αντίθετο.

Μην αναλαμβάνεις εσύ ολόκληρη της ευθύνη να επιλύσεις την κατάσταση. Η κόρη σου στην ηλικία που βρίσκεται μπορεί και η ίδια να συζητήσει με τον πατέρα της και να τον διεκδικήσει. Ενθάρρυνέ την να του εκφράζει ήρεμα τα συναισθήματά της, να επικοινωνεί η ίδια μαζί του όταν εκείνος το παραμελεί και να κανονίζει επόμενη συνάντηση όταν κάποια αναβάλλεται. Αυτό θα κινητοποιήσει περισσότερο τον πατέρα της. Μην ξεχνάς πως σιγά-σιγά θα χρειαστεί να αποτραβηχτείς από το πρακτικό μέρος της σχέσης τους και να τους αφήσεις να το ρυθμίζουν μόνοι τους.

Και μην ξεχνάς πως όσο πιο ήρεμη και ισορροπημένη είσαι εσύ η ίδια και όσο πιο θετικά αντιμετωπίζεις τον πρώην σύζυγο και τη νέα του οικογένεια, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσουν όλα για την ψυχική εξέλιξη της κόρης σου.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.