Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αδιαφορία για το σεξ

Είμαι 22 ετών, φοιτήτρια. Είχα 3 σύντομες σχέσεις και τώρα έχω μια πιο σοβαρή που κρατά 2 χρόνια. Το θέμα που με απασχολεί είναι λεπτό και δίστασα πολύ να σας γράψω. Δεν ξέρω αν είναι ψυχολογικό ή ιατρικό, γι’ αυτό είναι πολύ καλό που μπορώ να ρωτήσω και τους δυο σας ταυτόχρονα: Το σεξ δεν με ενδιαφέρει, ούτε έχω αισθανθεί τίποτα με κάποιο από τα 4 αγόρια που έχω δοκιμάσει. Μου αρέσει η τρυφερότητα και το συναίσθημα που εκφράζεται στη διάρκεια του σεξ, αλλά ως εκεί. Δεν επιθυμώ το σεξ ούτε και το επιδιώκω. Στις πρώτες περιπτώσεις έλεγα πως ήμουν μικρή, αλλά τώρα είμαι πλέον σε μια ηλικία που θα ήταν αναμενόμενο να απολαμβάνω το σεξ, ειδικά στο πλαίσιο μιας σχέσης που τη θεωρώ καλή. Με το φίλο μου δεν το έχω συζητήσει. Λέει μόνο πως θα ήθελε να παίρνω κι εγώ κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά εμένα δεν μου βγαίνει. Με απασχολεί μήπως είμαι από τη φύση μου ψυχρή και δεν ξέρω αν και πώς διορθώνεται αυτό.
Π.
Οι περιπτώσεις που μια γυναίκα δεν απολαμβάνει το σεξ λόγω ανατομικών προβλημάτων είναι πολύ σπάνιες. Κάτι τέτοιο εξάλλου γίνεται αντιληπτό από την ίδια με ενόχληση κατά την επαφή και σίγουρα διαπιστώνεται με γυναικολογική εξέταση.
Το θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί είναι κυρίως ψυχολογικό και κοινωνικό. Αρχικά, λόγω του νεαρού της ηλικίας σου και κατά πάσα πιθανότητα και των ερωτικών σου συντρόφων, μπορεί να μην υπάρχει η απαραίτητη εμπειρία και κάποιες ψυχολογικές και κοινωνικές αναστολές να εμποδίζουν την απόχτησή της. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να μην έχεις εξερευνήσει το σώμα σου και να διστάζεις να πειραματιστείς με τα αγόρια που σχετίζεσαι, που και αυτά μπορεί να μην έχουν την εμπειρία και το θάρρος να λάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.
Πολλοί είναι οι ψυχολογικοί λόγοι που μπορεί να εμποδίζουν μια κοπέλα στο θέμα αυτό. Κάποιες γυναίκες δεν είναι υποσυνείδητα συμφιλιωμένες με τη γυναικεία τους φύση, πιθανότατα λόγω αρνητικών προτύπων της παιδικής τους ηλικίας. Έτσι «αρνούνται» να λειτουργήσουν ως γυναίκες. Άλλες πάλι μπορεί να αρνούνται υποσυνείδητα να αφεθούν για να μη χάσουν το «έλεγχο». Κοπέλες που μεγάλωσαν σε οικογένειες όπου επικρατούν πολύ αυστηρές αντιλήψεις για το σεξ είναι πιθανό να τις έχουν εσωτερικεύσει χωρίς αυτό να ταυτίζεται με τη σημερινή ιδεολογία τους. Αντίθετα πάλι, αν το παιδί έχει ζήσει καταστάσεις ελευθεριότητας μέσα στην οικογένειά του, μπορεί υποσυνείδητα να επιλέξει να τοποθετηθεί στο αντίθετο άκρο. Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η ανατροφή ενός παιδιού κατά τη φάση της συνειδητοποίησης του φύλου (3,5-5 ετών) είναι πιθανό να οδηγήσει αργότερα σε σεξουαλικές αναστολές.
Μια άλλη πιθανότητα είναι κάποια κοπέλα να μην έχει αρκετή αυτοπεποίθηση ως γυναίκα, να μην αισθάνεται άνετα με το σώμα της, έτσι ώστε να μην μπορεί να αφεθεί στην όλη διαδικασία. Εξάλλου οι συνθήκες των ερωτικών συναντήσεων μπορεί να αποθαρρύνουν κάποια άτομα με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Η ποιότητα της επικοινωνίας με το σύντροφό σου επηρεάζει σίγουρα την όλη κατάσταση και είναι πιθανό, παρότι δηλώνεις γενικά ικανοποιημένη από τη σχέση σου, κάποια πράγματα να μην είναι όπως τα θέλεις ή εσύ να είσαι ιδιαίτερα απαιτητική.
Είναι καλό να διερευνήσεις τους τομείς που αναφέρθηκαν παραπάνω και γενικά να προσπαθήσεις να ελέγξεις κάθε πιθανή ευαισθησία και τελειομανία. Θεώρησε την περίοδο αυτή της νεανικής ηλικίας που περνάς σαν μια περίοδο εξερευνήσεων σε διάφορους τομείς  και μη διστάζεις να πειραματίζεσαι.  Αφού μάλιστα στην παρούσα φάση κάθε πειραματισμός θα γίνει μέσα στο πλαίσιο μιας σχέσης με τρυφερότητα και συναίσθημα, δεν θα είναι ανάρμοστος και δεν θα έχεις κανένα λόγο να ντρέπεσαι γι’ αυτόν.

Κατερίνα

2 σχόλια:

  1. Το ίδιο πρόβλημα εχω ακριβώς! Δεν εχω νιώσει ποτέ τπτ κατά τη διάρκεια του σεξ! Δεν τίθεται ψυχολογικό θέμα .. Είμαι 24 χρονών και δεν το εχω απολαύσει ποτέ. Δεν ξερω τι μπορεί να συμβαίνει. Πλέον είναι κάτι το οποίο εχω αποδεχτεί. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως δεν έχεις βρει κατάλληλους συντρόφους; Μήπως οι συνθήκες με τις οποίες κάνεις σεξ δεν σου αρέσουν; Πχ. πολλά νέα παιδιά χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, ξενοδοχεία, σπίτια φίλων κ.ά. όπου είναι πιθανό οι συνθήκες να ανακόπτουν τη σεξουαλική διάθεση.
    Τι ανατροφή πήρες; έχεις αυτοπεποίθηση ως κοπέλα; μήπως έχεις πρόβλημα να αφεθείς ή να μη σε "ελέγξουν"; όταν λέω πως μπορεί να υπάρχουν ψυχολογικά θέματα που εμποδίζουν δεν εννοώ πως έχεις ψυχολογικό πρόβλημα. Μπορεί απλώς κάτι να σε επηρεάζει υποσυνείδητα και να μην το έχεις αντιληφθεί, ενώ σε όλους τους τομείς επιφανειακά να λειτουργείς μια χαρά. Δεν είναι καλό να το αποδεχτείς. Ψάξε τον εαυτό σου και βρες καί πειραματίσου με άντρες που σου αρέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.