Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η κόρη του με αγνοεί

Είμαι 42 ετών και δεν έχω παντρευτεί ποτέ. Τα τελευταία τρία χρόνια συνδέομαι με τον Μ., 45 ετών, ο οποίος από την αρχή της γνωριμίας μας βρισκόταν σε διαδικασία διαζυγίου και ζούσε μόνος. Το διαζύγιό τους καθυστερεί να βγει γιατί υπάρχουν από μέρους της συζύγου του οικονομικές διεκδικήσεις. Η σχέση μου με τον Μ είναι πολύ καλή, μένουμε τον τελευταίο χρόνο στο ίδιο σπίτι και σχεδιάζουμε να παντρευτούμε μόλις βγει το διαζύγιό του. Επειδή και οι δυο θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί οικογένεια και εγώ δεν έχω περιθώριο χρόνου, αψηφήσαμε το κοινωνικό μέρος και αποφασίσαμε να κάνουμε παιδί εκτός γάμου και ο Μ να το αναγνωρίσει αμέσως. Βρίσκομαι ήδη στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου και είμαστε και οι δυο πολύ ευτυχείς γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη αρκετά εκκρεμή θέματα, αλλά αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι το θέμα της κόρης του, 15 ετών. Επηρεασμένη από τη μητέρα της, η μικρή δεν έχει δεχτεί να με γνωρίσει, παρ’ ότι ο πατέρας της έχει προσπαθήσει με πολλούς τρόπους και εγώ έχω πολύ καλή διάθεση να επικοινωνήσω μαζί της. Δεν θέλει να έρθει στο σπίτι μας και βλέπει τον πατέρα της έξω. Δεν γνωρίζει ακόμη πως είμαι έγκυος. Όταν γεννηθεί το μωρό τι θα γίνει; Πώς να το χειριστούμε;
Β.

Είναι πολύ καλό που αποφασίσατε να αποχτήσετε το παιδί που και οι δυο επιθυμούσατε αγνοώντας τα κοινωνικά στερεότυπα.
Σχετικά με την κόρη, αφού ο Μ έχει προσπαθήσει και δεν την έχει πείσει να γνωριστείτε, προτείνω να μην επιμείνει περισσότερο. Θα πρέπει όμως όταν μιλά μαζί της να αναφέρεται ελεύθερα σε σένα και στη ζωή σας. Καλό είναι να δηλώσει πως πολύ θα ήθελε η κόρη του να σε γνωρίσει, να δημιουργήσετε καλές σχέσεις και να θεωρεί το σπίτι σας σαν δικό της, αλλά αφού εκείνη δεν το επιθυμεί ακόμα, δεν προτίθεται να την πιέσει. Ας το σκεφτεί μόνη της κι οποτεδήποτε αλλάξει γνώμη, το ξανασυζητούν.
Ο Μ μπορεί να αναφερθεί επίσης στη στάση της μητέρας της, χωρίς να την κατηγορήσει. Μπορεί να της πει πως σε ένα χωρισμό είναι συχνό το δυσάρεστο φαινόμενο της έχθρας μεταξύ των πρώην συζύγων και πως η μητέρα της για τους δικούς της λόγους τρέφει αρνητικά συναισθήματα για τον ίδιο και τη νέα του ζωή. Τα συναισθήματα όμως αυτά είναι καλό να μην επηρεάζουν τα παιδιά, τα οποία μεγαλώνοντας πρέπει τα ίδια να λάβουν θέση απέναντι στον κάθε γονέα, και το βέλτιστο είναι να έχουν καλές σχέσεις και με τους δυο γονείς και με τους νέους τους συντρόφους.
Σχετικά με το θέμα της εγκυμοσύνης σου, το κορίτσι πρέπει να ενημερωθεί αμέσως από τον πατέρα της. Θα είναι πολύ κακό να το πληροφορηθεί από άλλους, τώρα που η κατάστασή σου έχει γίνει εμφανής. Θα πρέπει να την ενημερώσει ψύχραιμα, δείχνοντας τη χαρά του για το γεγονός και εξηγώντας της πως ήταν κοινή σας επιθυμία. Αν η μικρή δείξει διάθεση να συζητήσει το θέμα, τότε ο Μ μπορεί να της εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το μωρό θα γεννηθεί εκτός γάμου, δηλώνοντάς της βέβαια το στόχο σας να παντρευτείτε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Υπάρχει πιθανότητα να ζηλέψει που ο πατέρας της θα αποκτήσει δεύτερο παιδί. Για το λόγο αυτό ο Μ θα πρέπει να της τονίσει πόσο την αγαπά, πόσο υπερήφανος είναι γι’ αυτήν και πόσο θα ήθελε το δεύτερο παιδί του να γίνει τόσο αξιόλογο όσο και το πρώτο.
Ας της αφήσει χρόνο να αποδεχτεί την κατάσταση. Όταν γεννηθεί το μωρό με το καλό, θα πρέπει να της το αναγγείλει ο ίδιος και να την καλέσει να το γνωρίσει. Η γνωριμία αυτή θα πρέπει να γίνει με επίσκεψη της κόρης στο σπίτι σας και με τη δική σου απαραίτητη παρουσία, και όχι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η γέννηση του μωρού είναι πιθανό να δώσει μια καλή αφορμή προσέγγισης μεταξύ σας. Και πάλι δεν θα πρέπει ο πατέρας της να επιμένει. Είμαι σίγουρη πως η κοπελίτσα μεγαλώνοντας θα ξεφύγει από την επιρροή της μητέρας της και θα τοποθετηθεί απέναντι στην οικογένειά σας με τα δικά της κριτήρια.
Εσύ η ίδια πρόσεξε η ψυχολογική σου κατάσταση και η σχέση σου με το σύντροφό σου να μη φθαρούν από τις δυσκολίες. Μην ενοχοποιηθείς για τη στάση της κόρης. Αφού έχεις θετική διάθεση απέναντί της, έγκειται στους γονείς της να ρυθμίσουν τη σχέση μεταξύ τους και μαζί της. Όταν τελικά θα γνωριστείτε, η μόνη σου απαίτηση πρέπει αρχικά να είναι να σου φέρεται ευγενικά, όπως εξάλλου πρέπει να κάνεις κι εσύ, και ο χρόνος θα δείξει αν θα δημιουργηθούν πιο θερμά συναισθήματα μεταξύ σας. Τα παιδιά διαισθάνονται και αναγνωρίζουν την προδιάθεση των μεγάλων και συνήθως μετά από κάποιο διάστημα ανταποκρίνονται.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.