Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Παρέκκλιση" από το επιθυμητό σενάριο

Η κόρη μου είναι 28 ετών και ήταν πάντα δειλή και συγκρατημένη, χωρίς αυτοπεποίθηση. Είναι μοναχοκόρη και παραδέχομαι πως την υπερπροστατεύαμε. Ως φοιτήτρια  έγινε κάπως πιο κοινωνική και είχε δυο σχέσεις που διαλύθηκαν γρήγορα. Σπούδασε στη σχολή της επιλογής της και πέρυσι διορίστηκε στην επαρχία. Εκεί συνδέθηκε με έναν ντόπιο νεαρό 21 ετών, που εργάζεται στην τουρισμό. Η κόρη μου δηλώνει ερωτευμένη και ο νεαρός έχει εγκατασταθεί στο σπίτι της. Ανησυχώ πάρα πολύ. Βρίσκω τη σχέση αυτή αταίριαστη και επιπλέον η κόρη μου εκτίθεται σε κουτσομπολιά στο στενό επαρχιακό περιβάλλον. Συζήτησα μαζί της και μου είπε πως η σχέση της είναι σοβαρή και του χρόνου που θα επιστρέψει στην Αθήνα θα έρθει μαζί και ο φίλος της, θα επιδιώξει να βρει δουλειά και θα μείνουν μαζί. Δεν ξέρω τι να κάνω για να αποτρέψω αυτή την προοπτική.
Μ.

Το θέμα που σε απασχολεί είναι αρκετά συνηθισμένο. Πρόκειται για το παιδί που στρέφεται σε έναν τρόπο ζωής που δεν αρέσει στους γονείς, συνήθως σε συνδυασμό με κάποια «αταίριαστη» σχέση.
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου που η κόρη σου αποκλίνει από τις  προδιαγραφές σου. Υποθέτω πως θα επιθυμούσες, μετά από τη δίχρονη θητεία της στην επαρχία όπου θα ήταν υπόδειγμα νεαρής επιστήμονος, να επιστρέψει να εργαστεί στην Αθήνα, να ξαναμείνει μαζί σας, να γνωρίσει έναν μορφωμένο νέο αντίστοιχης ηλικίας και να κάνει έναν καλό γάμο. Εκείνη όμως δεν ακολουθεί αυτόν το δρόμο και φαίνεται πως «παρεκκλίνει» για πρώτη φορά στη ζωή της. Τα παιδιά που δεν κάνουν την επανάστασή τους στην εφηβεία την αναβάλλουν για τα φοιτητικά τους χρόνια κι αν δεν την κάνουν κι εκεί την αναβάλλουν για την ενήλικη ζωή. Κάθε τέτοια αναβολή καθιστά την επανάσταση και πιο δύσκολη και τα φαινόμενά της πιο εμφανή. Από μια μεριά είναι καλό που μια κοπέλα που δεν επαναστάτησε ποτέ ως τώρα το κάνει όσο είναι ακόμα νέα κι ελεύθερη, αντί να το κάνει αργότερα, πιθανότατα ως παντρεμένη.
Αναρωτιέσαι τι μπορεί να βρίσκει η κόρη σου στην κατάσταση αυτή που ζει. Ίσως ελευθερία και αντικομφορμισμό, ίσως ανεμελιά και αυθορμητισμό, ίσως να αισθάνεται για πρώτη φορά στη ζωή της επιθυμητή και απελευθερωμένη. Άσε την να ζήσει τη σχέση της και μη νοιάζεσαι για τα κουτσομπολιά. Είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη σχέση να έχει ημερομηνία λήξης και να μπορεί να σταθεί μόνο στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
Όταν η κόρη σου επιστρέψει στην Αθήνα είναι πολύ φυσικό να θελήσει να ζήσει μόνη της και όχι με τους γονείς. Αν ο νεαρός έρθει μαζί της, θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί, να βρει δουλειά και να μπορέσουν να ζήσουν αυτεξούσιοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο νεαρός να μην έρθει τελικά ή να έρθει και να μη μπορέσει να προσαρμοστεί. Αν παρ’ όλα αυτά τα καταφέρουν, αυτό σημαίνει πως η σχέση τους είναι πολύ δυνατή και αξίζει τον κόπο να διατηρηθεί.
Μην αναλώνεσαι με το να σκέφτεσαι (αυτό που θεωρείς) το χειρότερο σενάριο. Μπορείς να της εκφράσεις τις αντιρρήσεις σου με επιχειρήματα, μπορείς να μην τη βοηθήσεις οικονομικά στο νέο της τρόπο ζωής αν δεν συμφωνείς με αυτόν, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο. Άσε την να κάνει τα λάθη της και να διδαχτεί από αυτά.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.