Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Η κόρη μου τελειώνει την Α’ λυκείου και προβληματίζεται πολύ για την κατεύθυνση που θα επιλέξει. Είναι γενικά καλή μαθήτρια και ενδιαφέρεται για τα ανθρωποκεντρικά επαγγέλματα (ψυχολογία, κοινωνιολογία, εκπαίδευση). Λογικά θα έπρεπε να επιλέξει θεωρητική κατεύθυνση, αλλά δεν της αρέσουν τα αρχαία και η ιστορία. Αντίθετα, τα καταφέρνει πολύ καλά στα θετικά μαθήματα, αλλά δεν της αρέσουν τα σχετικά επαγγέλματα. Μπορείτε να μας βοηθήσετε;
Ν.

Το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι πολυσύνθετο.
Βασικό ρόλο παίζουν η προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και οι αξίες του παιδιού, τα οποία πρέπει και να καθορίζουν τις επιλογές του. Οι δεξιότητες που χρειάζονται για να εισαχθεί ένα παιδί στη σχολή που επιθυμεί μπορούν να αποκτηθούν όταν υπάρχει ισχυρό κίνητρο. Για παράδειγμα, αν το ενδιαφέρον της για την ψυχολογία και την κοινωνιολογία είναι μεγάλο, θα δημιουργήσει το κίνητρο για να αντιμετωπίσει τα μαθήματα που θα την οδηγήσουν στις ανάλογες σχολές.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες διέξοδοι. Μπορεί να ακολουθήσει θετική ή τεχνολογική κατεύθυνση και να στραφεί προς συγκεκριμένες σχολές που καλύπτουν τα ενδιαφέροντά της. Στις παιδαγωγικές σχολές υπάρχει πρόσβαση και από το 2ο πεδίο. Το τρίτο πεδίο περιλαμβάνει σχολές επιστημών υγείας οι οποίες δεν είναι πολύ «ιατρικές» αλλά έχουν πιο ανθρωπιστικό περιεχόμενο, όπως η διαιτολογία και η λογοθεραπεία. Το πέμπτο πεδίο περιλαμβάνει τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων που μπορούν να οδηγήσουν στις εξειδικεύσεις της ψυχολογίας της εργασίας και της διοίκησης ανθρώπινων πόρων.  
Εξάλλου, οι σχολές κοινωνιολογίας και κοινωνικής εργασίας που ανήκουν στο πρώτο πεδίο έχουν σχετικά χαμηλή βαθμολογία, οπότε μπορεί να τις προσεγγίσει και από τεχνολογική ή θετική κατεύθυνση με την επιλογή του μαθήματος της ιστορίας.
Θα σας διευκόλυνε πολύ η συνεργασία με ειδικό σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού που θα σας δώσει τέτοιες ιδέες, ανάλογα και με την προσωπικότητα του παιδιού.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.