Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ανησυχώ για την αδελφή μου

Κατάγομαι από την επαρχία και ζω από χρόνια στην Αθήνα με την οικογένειά μου. Γράφω για να ζητήσω τη γνώμη σας για ένα πρόβλημα που αφορά την αδελφή μου. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στην Αθήνα για σπουδές. Μένει μόνη της αλλά έχουμε πολύ καλές σχέσεις και στενή επαφή. Είμαι 12 χρόνια μεγαλύτερη και αισθάνομαι την ανάγκη να την προσέχω και να τη φροντίζω, όπως έχω υποσχεθεί και στους γονείς μας. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι να με ανησυχεί, αλλά εδώ και μερικούς μήνες τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η αδελφή μου δημιούργησε σχέση με έναν νεαρό αλλοδαπό που εργάζεται ως τεχνίτης. Απορώ τι μπορεί να την προσελκύει, γιατί είναι τελείως αταίριαστοι μεταξύ τους. Η αδελφή μου είναι μια ευγενική και μορφωμένη κοπέλα, με ενδιαφέροντα και στόχους για το μέλλον, ενώ αυτός είναι αμόρφωτος και χωρίς τρόπους. Η οικογένειά του είναι υποβαθμισμένη και το άσχημο είναι πως η αδελφή μου τους συμπαθεί και συχνάζει στο σπίτι τους. Έχει αρχίσει να παραμελεί τις σπουδές της και τους φίλους της και φοβάμαι για το μέλλον της. Τι μπορώ να κάνω;
Π.
Η αδελφή σου έχει μια σχέση που τη θεωρείς αταίριαστη. Έχεις το δικαίωμα και την υποχρέωση να της πεις την άποψή σου και να την τεκμηριώσεις. Δεν έχεις όμως δικαίωμα να παρέμβεις περισσότερο. Εξάλλου δεν είναι καλό να μπαίνεις στη θέση του κηδεμόνα γιατί αυτό μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη και τη συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ σας.
Πρώτα-πρώτα κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συνδέει ένα ζευγάρι, για όσον καιρό αυτοί είναι μαζί. Ειδικά στις σχέσεις μεταξύ πολύ νεαρών ατόμων, πολύ συχνά η ερωτική έλξη και η διαφορετικότητα ασκούν ισχυρή επίδραση που ξεπερνά ιδιότητες όπως η πνευματική συνάφεια και η κοινή κουλτούρα. Οι αταίριαστες σχέσεις αποτελούν μέρος των εμπειριών της νεότητας για πολλούς ανθρώπους. Σπάνια η επίδρασή τους είναι καταστροφική, αντίθετα οδηγούν τα άτομα σε καλύτερες επιλογές στο μέλλον.
Ελάχιστες σχέσεις της ηλικίας αυτής σταθεροποιούνται. Συνήθως διατηρούνται όσο διαρκεί ο ενθουσιασμός, κάνουν τον κύκλο τους  και κάποια στιγμή τελειώνουν. Και ποιος νέος δεν έχει περάσει κάποια φάση ερωτικού ενθουσιασμού στην οποία παραμέλησε τα  μαθήματά του και τους φίλους του; Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξή του. Όσο για τη συμμετοχή της αδελφής σου στην οικογένεια του νεαρού, αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στους σημερινούς νέους. Αυτό που σε ενοχλεί δεν είναι η συμμετοχή της στην οικογένεια αλλά η ποιότητα της οικογένειας έτσι όπως την έχεις αξιολογήσει.
Τα στοιχεία ενός ευρύτερου «ταιριάσματος» του ζευγαριού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο στις σχέσεις όπου προγραμματίζεται ένα κοινό μέλλον. Και πάλι, τον πρώτο λόγο και την ευθύνη της επιλογής την έχουν τα μέλη του ζευγαριού και οι υπόλοιποι μόνο τη γνώμη τους μπορούν να εκφράσουν.
Με όλα αυτά θέλω να σου πω αυτό που έχω επανειλημμένα τονίσει και σε άλλες αναρτήσεις: Αφήστε τους νέους να ξεφύγουν λίγο, να εκτεθούν στο διαφορετικό και να κάνουν λάθη! Μόνο έτσι θα «μεγαλώσουν» διδασκόμενοι από τις συνέπειες των πράξεών τους. Μην ανησυχείτε για τις νεανικές σχέσεις! Σήμερα υπάρχει τρελός ενθουσιασμός και αύριο έχει περάσει. Μην ανησυχείτε αν ο νέος πληγωθεί! Θα του περάσει γρήγορα και εξάλλου μόνο έτσι θα μάθει. Εμείς οι μεγαλύτεροι ας θυμηθούμε τις δικές μας παρεκτροπές και τις αταίριαστες σχέσεις που ίσως κάναμε στην πρώτη νεότητα και θα διαπιστώσουμε πως τελικά δεν επηρέασαν τη γενική πορεία της ζωής μας.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.