Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η κόρη μου θέλει να φύγει από το σπίτι

Η κόρη μου είναι 19 χρονών, φοιτήτρια. Ήταν πάντα ατίθασο παιδί, αντίθετα με τον μικρότερο γιο μας που είναι σοβαρός και ήσυχος. Πάντα διεκδικούσε υπερβολικές ελευθερίες και δημιουργούσε φασαρίες στο σπίτι. Πέρυσι πέρασε στο πανεπιστήμιο στη σχολή της επιλογής της, που είναι και αρκετά δύσκολη, και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Δεν μελετά αρκετά, θέλει να βγαίνει ανεξέλεγκτα και έχει δημιουργήσει σχέση με έναν νεαρό που μάλλον την επηρεάζει αρνητικά. Στο σπίτι γίνονται συνεχώς τσακωμοί. Τώρα μας δήλωσε πως θέλει να φύγει από το σπίτι και να μείνει μόνη της. Εννοείται πως εμείς δεν θα της διαθέσουμε τα χρήματα για κάτι τέτοιο. Είπε πως θα μείνει με μια φίλη της (τη γνωρίζουμε) και πως βρήκε δουλειά σε καφετέρια για τα έξοδά της και δεν μας έχει ανάγκη. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Φοβόμαστε πως θα κάνει κακή ζωή και θα παραμελήσει τις σπουδές της. Δεν μας αρέσει η ιδέα να δουλέψει σε καφετέρια και να εκτίθεται σε ένα σωρό κινδύνους. Πώς μπορούμε να την εμποδίσουμε;
Τ.

Η κόρη σας κάνει την επανάστασή της και θέλει να ανοίξει τα φτερά της. Το γεγονός πως θέλει να φύγει από το σπίτι δείχνει πόσο τεταμένη είναι η σχέση σας και κατά τη γνώμη μου αυτό θα έπρεπε να σας απασχολεί περισσότερο.
Στην Ελληνική κοινωνία το φαινόμενο του νέου που θέλει να περάσει τη φοιτητική του ζωή χωρίς να μένει στο πατρικό σπίτι δεν είναι πολύ συνηθισμένο και τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Ωστόσο, θεωρώ πως η αποχώρηση του νέου από το σπίτι ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η υποστήριξη (οικονομική και συναισθηματική) από τους γονείς είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση που τον εισάγει σταδιακά στην ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα του ενηλίκου. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό ο νέος να θέλει να ανοίξει τα φτερά του και οι γονείς του να του το επιτρέψουν και να είναι παρόντες αν χρειαστεί υποστήριξη.
Καλό είναι αυτό να γίνεται όχι ως αποτέλεσμα ασυμφωνίας γονέων και παιδιού, αλλά ως αναγνώριση από τις δυο πλευρές αυτής της φυσιολογικής φάσης ζωής του νέου. Στη δική σας περίπτωση δεν ξέρω αν η ασυμφωνία μαζί σας ή η επιθυμία της ανεξαρτησίας είναι ο κύριος λόγος που η κόρη σας θέλει να φύγει. Όπως και να έχουν τα πράγματα, προτείνω να μην την εμποδίσετε. Μπορείτε να της πείτε πως διαφωνείτε και πως αυτό σας στεναχωρεί, αλλά πως είναι πια μεγάλο κορίτσι και μπορεί να κάνει τις επιλογές της και να φέρει την ευθύνη τους.
Αν η οικονομική δυνατότητα υπάρχει, μπορείτε να της δίνετε ένα μικρό ποσό το μήνα. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ή αν υπάρχει αλλά εσείς δεν θέλετε να τη βοηθήσετε για να αντιληφθεί τις δυσκολίες της επιλογής της, είναι πολύ καλό να της δηλώσετε πως μπορεί να κάνει το πείραμά της αλλά αν δυσκολευτεί μπορεί τότε να σας ζητήσει βοήθεια ή να ξαναγυρίσει στο σπίτι. Σε τέτοια περίπτωση, μην της πείτε «εμείς σου τα λέγαμε», γιατί ούτως ή άλλως θα θυμάται πολύ καλά τι ακριβώς της λέγατε.
Μην ανησυχείτε για τους πιθανούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει αν δεν ζει μαζί σας. Είτε ζει μαζί σας είτε μόνη της, εκτίθεται σε κινδύνους καθημερινά και έγκειται στην προσωπικότητά της και στην ανατροφή που της έχετε δώσει το πώς τους αντιμετωπίζει. Η δουλειά στην καφετέρια δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ευκαιριακή φοιτητική δουλειά. Όσοι κάναμε κάποιες δουλειές ως φοιτητές για το χαρτζιλίκι μας έχουμε σίγουρα αποκομίσει χρήσιμες εμπειρίες, το ίδιο θα γίνει και με την κόρη σας. Όσο για τη σχέση της, αν είναι κακή επιρροή σίγουρα κάποια στιγμή θα το καταλάβει και θα διδαχτεί από αυτό. Όλοι μας στα νεανικά μας χρόνια κάναμε σχέσεις που δεν ενέκριναν οι γονείς και δεν πάθαμε και τίποτα ανεπανόρθωτο. Λέτε πως δεν μελετά. Ένα παιδί που περνά αμέσως στη δύσκολη σχολή που επιθυμούσε, έχει σίγουρα τη δυνατότητα να πετυχαίνει τους στόχους του όποτε το αποφασίσει. Εξάλλου, τα περισσότερα παιδιά χαλαρώνουν τη μελέτη τους στο πρώτο πανεπιστημιακό έτος, κουρασμένα από τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.  Με όλα αυτά θέλω να σας πω να μη φοβάστε. Η κόρη σας περνά την κρίση μετάβασης από την εφηβική στη νεανική ηλικία και ακόμη κι αν παρεκτραπεί για κάποιο διάστημα από το δρόμο που της έχετε προδιαγράψει, δεν έχει γίνει καμιά καταστροφή.
Το βασικό που πρέπει να δουλέψετε είναι η σχέση σας μαζί της και ίσως αυτό μπορέσει να γίνει καλύτερα αν η κόρη σας δεν ζει μαζί σας και δεν υπάρχουν οι καθημερινές τριβές.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.