Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Κατάργηση της ιδιωτικότητας μέσα στο σπίτι

Ο μεγάλος μας γιος είναι 20 ετών (Έχουμε άλλον ένα γιο 16 και μια κόρη 14). Από μικρός ήταν ένα ατίθασο παιδί που διεκδικούσε μεγάλες ελευθερίες για την ηλικία του και έκανε παρέες που δεν μας άρεσαν. Δεν προετοιμάστηκε για τις πανελλήνιες εξετάσεις και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν πέρασε σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή. Προσπαθήσαμε να τον πείσουμε να ξαναδοκιμάσει αλλά δεν τα καταφέραμε. Τελικά φοιτά σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ που φαίνεται πως του αρέσει. Εδώ και κάποιους μήνες συνδέεται με μια συνομήλική του κοπέλα, παιδί χωρισμένων γονέων που ζει με τη μητέρα της. Το θέμα είναι πως την έχει εγκαταστήσει μέσα στο σπίτι μας και την έχει κάνει μέλος της οικογενείας μας. Από τη μια μεριά αυτό είναι καλό γιατί ο γιος μας δεν βγαίνει πλέον τα βράδια αργά, όπως συνήθιζε, και έχει κόψει τις κακές παρέες. Από την άλλη το θεωρώ ανάρμοστο να έχει εγκατασταθεί η κοπέλα στο σπίτι μας και να ζουν σαν παντρεμένοι.
Τ.

Αντιλαμβάνομαι πως στην προσπάθειά σας να έχετε κάποιο έλεγχο στη ζωή του γιου σας, έχετε προσαρμοστεί στην επιθυμία του να συμβιώνει με τον κοπέλα του μέσα στο σπίτι σας. Αυτό δεν το θεωρώ σωστό και η άποψη αυτή δεν έχει να κάνει με την «ηθική» αλλά με την ιδιωτικότητα και την αισθητική (με την ευρεία έννοια) που πρέπει να επικρατεί μέσα σε ένα σπίτι.
Είναι φυσικό ο γιος σας στην ηλικία του να έχει κοπέλα με την οποία να έχει ολοκληρωμένη ερωτική ζωή. Συμφωνώ επίσης πως μια καλή σχέση ή τουλάχιστον μια περίοδος ερωτικού ενθουσιασμού ενός νέου μπορεί να τον αποκόψει από κακές παρέες και υπερβολικές εξόδους (όπως και από καλές).
Είναι επίσης φυσικό ο νέος να φέρνει φίλους και την κοπέλα του στο σπίτι και να περνούν κάποιες ώρες μαζί. Τα δικαιώματά του δεν πρέπει όμως να ξεπερνούν αυτά τα όρια. Υποθέτω πως ζείτε σε ένα τυπικό διαμέρισμα και όχι σε κάποια έπαυλη, όπου το κάθε παιδί έχει το διαμέρισμά του. Το να έχει ο γιος σας τη μόνιμη παρουσία της φίλης του και τη σεξουαλική του δραστηριότητα μέσα στο σπίτι υποθέτω πως θα σας φέρνει όλους σε δύσκολη θέση. Οι νέοι δεν είναι συνήθως διακριτικοί στην προσωπική τους ζωή και τα μικρότερα παιδιά σας μπορεί να εισαχθούν απότομα σε κάποια θέματα και μεθαύριο θα έχουν κι αυτά τις ίδιες απαιτήσεις.
Επιπλέον, η ιδιωτικότητα μέσα στο σπίτι μας είναι ένα από τα λίγα δικαιώματα που απολαμβάνει ο σύγχρονος ενήλικος, και πρέπει να προασπίζεται. Προσωπικά δεν θα μου άρεσε καθόλου να προσέχω τη νυχτερινή μου αμφίεση ή τις επισκέψεις μου στο μπάνιο επειδή εκτός από τα παιδιά μου κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι μου και μια ξένη κοπέλα. Ούτε βέβαια να αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες και ο σύζυγός μου. Επιπλέον, δεν θα ήθελα να προσθέσω ένα έκτο άτομο στην οικογένειά μου. Κι αν ο γιος σας κάποια στιγμή χωρίσει με τη συγκεκριμένη κοπέλα, έτσι όπως έχει μάθει, θα σας εγκαταστήσει γρήγορα μια άλλη με την οποία η οικογένειά σας θα πρέπει να καταβάλει νέα προσπάθεια να προσαρμοστεί.
Προτείνω να μιλήσετε στο γιο σας για το θέμα αυτό και να θέσετε κάποια όρια στην προσωπική του ζωή μέσα στο σπίτι, τα οποία όρια θα πρέπει να μεταφέρει και στη φίλη του. Αν αρνηθεί να σας ακούσει, πρέπει να κάνετε την επόμενη συζήτηση με το γιο σας και τη φίλη του ταυτόχρονα, δηλώνοντας βέβαια πως δεν έχετε κάτι εναντίον της. Στο πιθανό επιχείρημα του γιου σας «πώς σας ήρθε τώρα ενώ μέχρι τώρα δεν διαμαρτυρόσασταν», μπορείτε να παραδεχτείτε πως κάνατε λάθος, δεν εκτιμήσατε σωστά την κατάσταση, αλλά τώρα η πράξη σας οδήγησε σε διαφορετικές αποφάσεις που θέλετε να ισχύουν από δω και πέρα. Επιπλέον, παρότι η κοπέλα είναι ενήλικη, έχετε έναν βαθμό υπευθυνότητας απέναντι στους γονείς της. Δεν ανησυχούν που η κόρη τους έχει εγκατασταθεί σε ένα ξένο σπίτι; Κάποια στιγμή μπορεί να κατηγορηθείτε γι’ αυτό.
Δείχνετε στο γιο σας ότι τον αγαπάτε και τον αποδέχεστε, έτσι ώστε να μειώσει τις αντιδραστικές συμπεριφορές. Μην ανταλλάζετε όμως το «συμμάζεμά» του στο σπίτι με υποχωρήσεις στις αρχές σας. Δεν έχει σημασία αν είναι «καλό παιδί» ή όχι ή αν έχει επιτύχει στις σπουδές του. Κάποιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν σε κάθε οικογένεια όπως κι αν έχουν τα πράγματα. Έτσι ο γιος σας θα εκπαιδευτεί στα όρια κι εσείς θα βρείτε την ησυχία σας.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.