Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Να κάνω παιδί για να τον κρατήσω;

Είμαι 44 ετών, διαζευγμένη, με δυο γιους στο γυμνάσιο. Έχω μια σοβαρή σχέση και σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε γάμο. Υπάρχουν όμως κάποια θέματα που με απασχολούν. Ο σύντροφός μου είναι 39 ετών και δεν έχει ξαναπαντρευτεί. Η διαφορά της ηλικίας με προβληματίζει, κυρίως για το μέλλον. Επιπλέον, αγαπά τα παιδιά και έχει καλή σχέση με τους γιους μου. Λέει πως θα ήθελε να κάνουμε μαζί ένα παιδί, αλλά αν αυτό δεν μπορεί να γίνει δεν θα τον πειράξει ιδιαίτερα. Εγώ από τη μια μεριά αντιλαμβάνομαι πως η ηλικία  μου δεν μου δίνει μεγάλα περιθώρια τεκνοποίησης και από την άλλη στην πραγματικότητα δεν θέλω άλλο παιδί. Έχω περάσει αυτή τη φάση και έχω κουραστεί να αναθρέφω δυο παιδιά ουσιαστικά μόνη μου. Τώρα που μεγάλωσαν θέλω να ηρεμήσω λίγο και να μην ξαναμπώ στη φασαρία ενός μωρού. Δεν του το έχω πει καθαρά αυτό, γιατί δεν θέλω να τον χάσω. Προβληματίζομαι όμως πολύ και φοβάμαι πως με την άρνησή μου η σχέση μας θα χαλάσει.
Ε.
Τα στερεότυπα της ηλικίας δεν μετρούν, αν πρόκειται για μια ουσιαστική σχέση. Αν δεν άρεσες στο σύντροφό σου ως γυναίκα και ως προσωπικότητα, δεν θα ήταν μαζί σου. Στην ηλικία του θα μπορούσε να έχει μια σύντροφο 30 ετών, όπως υπαγορεύουν τα «καθιερωμένα», αλλά δεν έχει κάνει αυτή την επιλογή. Συζήτησε μαζί του τον προβληματισμό σου και ζήτησε την άποψή του. Είναι πολύ πιθανό η ανησυχία σου να μην έχει πραγματική βάση αλλά να τροφοδοτείται από τη στερεοτυπική άποψη πως η γυναίκα «απαξιώνεται» με την πάροδο των χρόνων.
Σχετικά με το θέμα του παιδιού πρέπει να είσαι πολύ ειλικρινής μαζί του. Δήλωσέ του καθαρά πώς αισθάνεσαι για την απόκτηση παιδιού και μην αποφασίσεις να μπεις στη διαδικασία αυτή μόνο και μόνο για να τον κρατήσεις. Ένα παιδί, και μάλιστα από γονείς σε ώριμη ηλικία, πρέπει να αποτελεί συνειδητή επιθυμία και των δυο. Είναι σίγουρο πως ο σύντροφός σου γνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις λόγω ηλικίας αν αποφασίσεις να κάνεις παιδί. Θα πρέπει να τον ενημερώσεις καθαρά και για την απροθυμία σου να ασχοληθείς με ένα μωρό στη φάση αυτή, αν καταφέρνατε να το αποκτήσετε. Ζήτησέ του να εκφράσει κι αυτός τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του και μην προχωρήσετε σε γάμο αν δεν συμφωνήσετε.
Λες πως φοβάσαι μήπως τον χάσεις αν δεν κάνεις παιδί. Αντίθετα, αν κάνεις ένα παιδί χωρίς να το επιθυμείς πραγματικά, η πιθανότητα να μην τα πάτε καλά ίσως να είναι μεγαλύτερη.  Εξάλλου, θα μπορούσε να είχε επιλέξει μια πολύ πιο νέα και ελεύθερη γυναίκα που θα ήταν πρόθυμη για παιδί, αλλά αυτός προτιμά εσένα.
Από αυτά που λες για τις απόψεις του συντρόφου σου, πιστεύω πως είναι ευέλικτος και μάλλον εσύ είσαι που βασανίζεσαι από την πιθανότητα της χειρότερης έκβασης των πραγμάτων. Ψάξε να βρεις πού οφείλεται αυτή η ανασφάλειά σου και συζήτησέ την με το σύντροφό σου. 
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.