Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Εφηβική σχέση και πανελλήνιες



Φέτος θα πάω στην τρίτη λυκείου και ζω σε επαρχιακή πόλη. Είμαι πολύ καλή μαθήτρια και επιδιώκω να περάσω σε δύσκολη σχολή. Πήγα στην αρχή του καλοκαιριού ένα ταξίδι με την οικογένειά μου σε ένα νησί (εκεί ήταν διορισμένος για μια χρονιά ο θειος μου) και γνώρισα ένα παιδί 19 ετών που κατάγεται από το νησί αυτό και σπουδάζει στην Αθήνα.

Αμέσως αρέσαμε ο ένας στον άλλο και δημιουργήσαμε σχέση. Είναι η πρώτη μου σχέση και νιώθω τρελά ερωτευμένη. Και για εκείνον είμαι η πρώτη σοβαρή σχέση, όπως λέει, και είναι ερωτευμένος.
Διατηρήσαμε τη σχέση μας από μακριά 1 μήνα και είχα την ελπίδα τώρα στις καλοκαιρινές διακοπές να πάμε ξανά στο νησί. Αυτόν το μήνα είχαμε πολύ στενή επικοινωνία και όλα ήταν πολύ όμορφα. Ωστόσο ο θείος μου έφυγε από το νησί και δεν θα πάμε. Είμαι στεναχωρημένη και ανήσυχη. Φέτος έχω μπροστά μου μια πολύ δύσκολη χρονιά, ζω στην επαρχία και δεν ξέρω σε ποια πόλη θα σπουδάσω. Το αγόρι μου κινείται ανάμεσα στο νησί του και στην Αθήνα. Πώς θα μπορούμε να βλεπόμαστε; Πώς θα αντέξουμε αυτή τη χρονιά; Και μετά πώς ξέρω πως θα περάσω Αθήνα; Η σχέση μας θα χαλάσει από τις δυσκολίες.  Σκέφτομαι πως το σωστό θα ήταν να διακόψω, αλλά δε θέλω, είμαι ερωτευμένη…

Ρ

Αχ, αυτός ο έρωτας! Προκύπτει συνήθως στην εφηβεία μαζί με τις πανελλήνιες…

Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου και την ανησυχία σου για τον πρώτο σου έρωτα, αλλά θα προσπαθήσω να σε προσγειώσω. Δεν θα σου παίξω βέβαια τη «μαμά», λέγοντάς σου να αφήσεις τους έρωτες και να στρωθείς στα μαθήματά σου, γιατί ξέρω πως αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα, εξάλλου μπορείς να τα κάνεις και τα δυο.

Πρώτα-πρώτα δεν ξέρουμε αν η σχέση σου θα συνεχιστεί. Πολλές νεανικές σχέσεις συνάπτονται μέσα στον ενθουσιασμό των διακοπών και λίγο μετά ξεφτίζουν, ανεξάρτητα του αν τα παιδιά ζουν στο ίδιο μέρος ή όχι. Πόσες μέρες γνωριστήκατε; Υποθέτω πολύ λίγες. Μέσα στην ωραία ατμόσφαιρα των διακοπών, πολλές σχέσεις φαντάζουν υπέροχες αλλά τελικά δεν είναι.

Ας υποθέσουμε όμως πως η δική σας αποτελεί εξαίρεση. Πολλές όμορφες καλοκαιρινές γνωριμίες αντιμετωπίζουν το χωρισμό του χειμώνα και εκεί πρέπει να δείξουν την αξία τους. Έτσι κι αλλιώς φέτος εσύ θα έχεις πολύ διάβασμα και θα βγαίνεις ελάχιστα, όπως όλα τα παιδιά που κάνουν σοβαρή προετοιμασία.  Αντίθετα, το αγόρι σου ως φοιτητής που ζει μόνος, έχει πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες. Ακόμη και στην ίδια πόλη να ζούσατε θα υπήρχε πρόβλημα. Αν η σχέση σας διατηρηθεί, υπάρχουν σήμερα πολλοί τρόποι επικοινωνίας, όπως υποθέτω κάνατε αυτόν το μήνα (αρκεί να μην περνάς τις νύχτες σου κολλημένη στο κινητό ή στον υπολογιστή!).

Εξήγησε στο αγόρι πώς νιώθεις, τις ανησυχίες και τους φόβους σου. Άκουσε και τη δική του άποψη, αν θα μπορούσε να εξακολουθήσει μαζί σου σχέση από μακριά. Αν πει (ή δείξει) πως κάτι τέτοιο άρχισε να μην του αρέσει, τότε αυτόματα η σχέση διαλύεται. Αν δεσμευτεί να έχετε σχέση από μακριά, συνεχιστε και βλέπετε. Γνωρίζετε και οι δυο πόσο δύσκολα διατηρείται μια τέτοια σχέση και πως δεν έχετε τη δυνατότητα συναντήσεων. Θα είναι υποθέτω πολύ δύσκολο να πείσεις τους γονείς σου να ξαναπάτε ταξίδι στο ίδιο νησί, τώρα που θείος δε μένει εκεί. Αν όμως η σχέση σας διατηρηθεί και εκείνος είναι τόσο ερωτευμένος, μπορεί κάποια στιγμή να ταξιδέψει στην πόλη σου για να σε δει (λαμβανομένων υπόψη του κόπου και των εξόδων).

Σχετικά με τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά και το πού θα περάσεις στο πανεπιστήμιο, μην το σκέφτεσαι ακόμα. Μπορεί ως τότε η σχέση σας να έχει διακοπεί. Αν όμως υφίσταται ακόμη, θα υπάρχει άλλο ένα κίνητρο να μελετήσεις σκληρά και να περάσεις στην Αθήνα. Προσοχή όμως! Μην αλλάξεις στο παραμικρό τα σχέδιά σου για σπουδές πχ. επιλέξεις μια σχολή που δεν θέλεις τόσο για να είσαι στην Αθήνα και δεν επιλέξεις τη σχολή της πρώτης σου επιλογής πχ στη Θεσσαλονίκη. Οι σπουδές είναι για μια ζωή, ενώ οι εφηβικές σχέσεις κατά κανόνα όχι…

Σου προτείνω λοιπόν να συζητήσεις με το αγόρι σου, να αποφασίσετε από κοινού αν θέλετε να συνεχίσετε τη «δύσκολη» σχέση και αν ναι, να τη συνεχίσετε χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους και κυρίως χωρίς να επηρεαστεί η προετοιμασία σου.

1 σχόλιο:

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.