Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Κι άλλες διακοπές...

Έχω σχέση 3 χρόνια και είμαστε αρκετά καλά. Όποτε πηγαίνουμε διακοπές όμως δεν περνάμε καλά. Πάντα βρίσκονται λόγοι για να τσακωθούμε. Επιπλέον, εγώ ομολογώ πως πλήττω. Αναρωτιέμαι γιατί ενώ κάθε φορά περιμένουμε τις διακοπές μας με χαρά, στο τέλος δεν τις απολαμβάνουμε. Έχω καταλήξει να σκέφτομαι τις φετινές μας διακοπές με φόβο.
Ε

Δεν αποτελείς εξαίρεση. Οι διακοπές διαφημίζονται και υμνούνται από τα ΜΜΕ και γενικά καταλαμβάνουν μια ακλόνητη θέση στα όνειρα και στις επιθυμίες όλων μας. Δεν είναι σπάνιες όμως οι περιπτώσεις που κάποια άτομα και κάποια ζευγάρια δεν περνούν καλά. Δεν είναι τυχαίο που κάθε Σεπτέμβρη σημειώνεται έξαρση στη δουλειά των ψυχολόγων. Ας δούμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό:
  • Υπερβολικές προσδοκίες. Αν περιμένουμε στις διακοπές μας να γνωρίσουμε τον παράδεισο και να περάσουμε ονειρικές στιγμές με το σύντροφό μας, είναι πολύ πιθανό η πραγματικότητα να μη φτάσει στο ύψος των προσδοκιών αυτών. Σ’ αυτό συμβάλλουν συνήθως πρακτικοί και συναισθηματικοί περιορισμοί. Το πιθανότερο είναι η οικονομική μας κατάσταση να μη μας επιτρέπει να πάμε στα εντυπωσιακά μέρη και να ζήσουμε τις πολυτελείς καταστάσεις που δείχνει η τηλεόραση και τα φυλλάδια των τουριστικών γραφείων. Επιπλέον, αν η σχέση μας έχει προβλήματα, οι διακοπές δεν θα τα καλύψουν αλλά μάλλον θα τα επιτείνουν. Η σύγκριση της πραγματικότητας με το «όνειρο» είναι συνήθως καταστροφική και μας φορτίζει με αρνητικά συναισθήματα.
  • Ελεύθερος χρόνος. Η ρουτίνα της εργάσιμης περιόδου, όσο κι αν είναι κουραστική και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μας δίνει μια σιγουριά, δεν μας εκθέτει σε νέα ερεθίσματα και δεν μας αφήνει πολύ χρόνο να ασχοληθούμε με το σύντροφό μας και με τον εαυτό μας. Αν η σχέση με το σύντροφο δεν είναι καλή, αν δεν έχουμε φίλους και ενδιαφέροντα, οι ελλείψεις αυτές γίνονται πιο εμφανείς όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος.
  • Υποστηρικτικό πλαίσιο. Πολλές φορές οι φίλοι και οι παρέες αποτελούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το ζευγάρι. Αν βρεθεί χωρίς αυτούς, το σύστημα αλλάζει και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα θετικά. Επίσης, υπάρχουν ενδιαφέροντα και συνήθειες που ασκούνται στο σπίτι μας και μας ευχαριστούν ή μας εκτονώνουν ή μπορεί ακόμη και να είμαστε εθισμένοι σ’ αυτά, ενώ στις διακοπές μας λείπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υπολογιστής ή ακόμη και η δουλειά μας.
  • Διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Τι γίνεται αν ο ένας προτιμά το βουνό ο άλλος θάλασσα; Αν ο ένας θέλει να ξυπνά νωρίς να χαίρεται τη φύση κι ο άλλος θέλει να ξενυχτήσει στο μπαράκι και την επομένη να κοιμηθεί ως το μεσημέρι; Αν ο ένας θέλει την πανσιόν κι ο άλλος το μεγάλο ξενοδοχείο; Αν ο ένας θέλει να κάνει νέες γνωριμίες κι ο άλλος προτιμά τη μοναξιά και τη χαλάρωση; Αν ο ένας προτίθεται να ξοδέψει αρκετά για τις διακοπές του και ο άλλος όχι;
Υποθέτω πως έχεις εντοπίσει κάποιες αιτίες διαφωνιών με το σύντροφό σου σχετικά με τις καταστάσεις των διακοπών, όπως και κάποιες γενικότερες διαφορές σας που γίνονται πιο εμφανείς στις διακοπές. Προτείνω να τις συζητήσεις μαζί του και να αποφασίσετε φέτος να βρείτε τη χρυσή τομή. Μια πελάτισσά μου  ήθελε διακοπές πολυτελείας, ενώ ο σύντροφός της ήταν τύπος του κάμπινγκ.  Συμφώνησαν να περνούν λίγες μέρες –όσες τους επέτρεπαν τα οικονομικά τους- σε κάποιο καλό οργανωμένο ξενοδοχείο. Τις υπόλοιπες, η κοπέλα τις περνούσε με τους γονείς της στο εξοχικό τους και ο σύντροφός της έκανε κάμπινγκ με κάποιο φυσιολατρικό όμιλο. Κάποιες μέρες χωριστών διακοπών είναι κάτι που θα πρέπει να το σκεφτείτε, αν δεν σας απασχολούν θέματα εμπιστοσύνης.
Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε διακοπές με κάποιο φιλικό ζευγάρι ή ακόμα και με μια ομάδα φίλων; Είναι μια λύση που μπορεί να αποβεί πολύ θετική αλλά και πολύ αρνητική. Αν τη δοκιμάσετε, διαλέξτε πολύ καλούς και δοκιμασμένους φίλους που να έχουν περίπου τα ίδια γούστα και την ίδια οικονομική κατάσταση με σας.  Επιδιώξτε να μην είστε "κολλημένοι" μεταξύ σας αλλά ο καθένας να διατηρεί την αυτονομία του και να κάνετε παρέα μόνο όταν το θέλετε.
Κυρίως όμως πρέπει να σκεφτείς αν υπάρχουν πιο ουσιαστικές ασυμφωνίες ανάμεσα σε σένα και στο σύντροφό σου, που γίνονται εμφανέστερες στις διακοπές. Ίσως οι διαφωνίες των διακοπών αποβούν θετικές, αν τις δείτε με τη λογική πως σας αποκαλύπτουν τα θέματα που πρέπει να δουλέψετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.