Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Να φιλοξενηθώ στο πατρικό του;

Είμαι 28 ετών και έχω σχέση δυο χρόνια με τον Γ, συνομήλικό μου. Εμείς ζούμε στη Θεσσαλονίκη και οι γονείς του συντρόφου μου ζουν στην Κρήτη. Δεν τους έχω συναντήσει ποτέ, αν και γνωρίζουν για μένα και έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο. Φέτος αποφασίσαμε να πάμε διακοπές στο νησί και με την ευκαιρία να τους γνωρίσω. Νιώθω όμως κάπως άβολα. Πώς θα μείνω δεκαπέντε μέρες με ανθρώπους που ακόμη δεν έχω θάρρος και πώς θα πρέπει να φέρομαι στο σπίτι τους; Επιπλέον, δεν έχουμε αποφασίσει αν θα παντρευτούμε και δεν αισθάνομαι ακόμα «νύφη» τους.
Β.

Αφού ο σύντροφός σου έκρινε πως μπορείτε να μείνετε στο πατρικό του, σημαίνει πως βλέπει τη σχέση σας σοβαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα πρέπει να αισθάνεσαι άνετα και πως οι διακοπές ενός νεαρού ζευγαριού θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν όλες  στο πατρικό σπίτι.
Τι άνθρωποι είναι οι γονείς του συντρόφου σου; Υπάρχουν γονείς που είναι άνετοι με τη σχέση του παιδιού τους και το θεωρούν φυσικό να φιλοξενήσουν το νεαρό ζευγάρι χωρίς άλλες υποχρεώσεις. Υπάρχουν άλλοι που είναι πιο συντηρητικοί και θα φιλοξενούσαν μόνο «επίσημες» σχέσεις. Αν οι γονείς είναι άνετοι και διαθέτουν μεγάλο σπίτι όπου υπάρχει η δυνατότητα ιδιωτικού χώρου, μόνο τότε θα μπορούσατε να φιλοξενηθείτε.
Όπως κι αν έχουν όμως τα πράγματα, αν εσύ δεν αισθάνεσαι ακόμη άνετα, είναι προτιμότερο να μη δεχτείς μακροχρόνια φιλοξενία. Θα μπορούσατε να μείνετε σε κάποιο ξενοδοχείο ώστε να έχετε την ανεξαρτησία σας και να περνάτε με τους γονείς όσο χρόνο θέλετε. Μπορείτε εξάλλου να περάσετε λίγες μέρες μαζί τους και τις υπόλοιπες να ταξιδέψετε στο νησί. Τέτοιες επιλογές μπορεί να φανούν παράξενες και σίγουρα έχουν το  οικονομικό τους κόστος.  Άλλη επιλογή είναι ο σύντροφός σου να περάσει όλες του τις διακοπές στο πατρικό του και εσύ να τον συνοδέψεις μόνο για λίγες μέρες. Τέτοιες λύσεις θα βοηθήσουν στη σταδιακή εξοικείωσή σου με τους γονείς του, έτσι ώστε σε επόμενη πιθανή επίσκεψη θα ξέρεις πώς ακριβώς έχει η κατάσταση και θα μπορείς να κρίνεις αν θέλεις να φιλοξενηθείς.
Μπορείς να εξηγήσεις στο σύντροφό σου πώς αισθάνεσαι και να επιλέξετε μαζί την πιο βολική λύση για όλους. Στη συνέχεια εκείνος μπορεί να ανακοινώσει στους γονείς το πρόγραμμά σας παρουσιάζοντάς το ως κοινή σας απόφαση.
Αν εξετάσουμε το θέμα πιο βαθιά, από δικής σου πλευράς υπάρχει κάτι που σε φοβίζει στην πιθανή πορεία της συγκεκριμένης σχέσης προς «νομιμοποίηση»; Μήπως γενικά δεν αισθάνεσαι άνετα στις νέες γνωριμίες; Μήπως φοβάσαι το πώς θα σε κρίνουν οι γονείς του και τι εντύπωση θα σχηματίσουν για σένα; Έχω να σε συμβουλεύσω να είσαι ο εαυτός σου στις νέες γνωριμίες, τόσο γενικά όσο και με τους γονείς του συντρόφου σου, αποφεύγοντας βέβαια τις ακραίες συμπεριφορές, για λόγους ευγένειας προς τους ανθρώπους που σε φιλοξενούν.
Αν τελικά μείνεις λίγες μέρες στο σπίτι τους, μην «παίξεις» τη νοικοκυρά αν δεν είσαι, μη βάζεις το ξυπνητήρι να ξυπνήσεις νωρίς αν σου αρέσει στις διακοπές σου να κοιμάσαι ως τις 10 πμ (όχι όμως ως τις 12!). Φρόντιζε να μη σκορπάς τα προσωπικά σου αντικείμενα, να μην κυκλοφορείς ατημέλητη, να συμμαζεύεις το χώρο που σας έχουν διαθέσει και να είσαι διακριτική με το σύντροφό σου. Προσφέρσου να βοηθήσεις σε κάποια μικρή οικιακή δραστηριότητα κι αν έχεις κάποια σπεσιαλιτέ πρότεινε μια μέρα που θα έχεις διάθεση να τη μαγειρέψεις (Αν δεν έχεις σπεσιαλιτέ ή διάθεση, δεν πειράζει!). Μπορείς να περάσεις και λίγο χρόνο μόνη σου με τους γονείς, πχ. να ακούσεις κάποιες ιστορίες τους από το παρελθόν ή να δεις κάποιες φωτογραφίες ή να σου δείξουν ένα αγαπημένο τους μέρος κτλ.
Ως εκεί όμως! Θυμήσου πως δεν περνάς εξετάσεις και είναι καλό να σε συμπαθήσουν γι’ αυτό που είσαι κι όχι για κάτι άλλο. Γενικά μην υπερβάλλεις σε προσπάθειες άριστης συμπεριφοράς και φέρσου απλώς όπως πιστεύεις πως θα πρέπει να φέρεται μια κοπέλα όταν φιλοξενείται για λίγες μέρες από μια οικογένεια.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.