Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Οι σπουδές του παιδιού και η οικονομική κρίση

Δεν ξέρω για ποιο λόγο, το μήνυμα της φίλης Σ. έφτασε σε μένα όταν τα μηχανογραφικά είχαν ήδη παραδοθεί. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, απαντώ. Ελπίζω η κοπέλα να στο μεταξύ να διάλεξε το καλύτερο γι’ αυτήν και της εύχομαι καλές σπουδές και όμορφη φοιτητική ζωή.

Η κόρη μου πήγε πολύ καλά στις εξετάσεις και περνά στη σχολή της επιλογής της στη Θεσσαλονίκη (ΜΜΕ). Μας απασχολεί πολύ το οικονομικό θέμα. Λόγω της κρίσης οι οικονομικές μας δυνατότητες έχουν αλλάξει και αν σπουδάσει μακριά θα χρειαστεί να ζούμε όλοι αρκετά περιορισμένα. Η μεγάλη μας κόρη πριν από μερικά χρόνια σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη με άλλες συνθήκες και θα θέλαμε να προσφέρουμε τα ίδια και στη μικρή. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, εξετάζουμε την πιθανότητα να σπουδάσει Φιλολογία στην πόλη μας (Ιωάννινα), για να έχει όλες της τις ανέσεις και στη συνέχεια αν θέλει μπορεί να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Πείτε μας τη γνώμη σας.
Σ.
Αν έχεις διαβάσει προηγούμενες αναρτήσεις, γνωρίζεις τις απόψεις μου: Πιστεύω πως οι νέοι πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν το όνειρό τους και επίσης τους κάνει πολύ καλό να σπουδάζουν μακριά από το σπίτι. Εξάλλου, ακόμη κι η αν η οικογένεια έχει την οικονομική δυνατότητα, ο φοιτητής πρέπει να μάθει να διαβιώνει με λιτότητα για να καταλάβει την αξία των χρημάτων και να εκπαιδευτεί στις δυσκολίες της ζωής.
Δεν έχει σημασία με ποιες συνθήκες σπούδασε η αδελφή της. Σε μια ήρεμη οικογενειακή συζήτηση το κορίτσι μπορεί να κατανοήσει τη νέα οικονομική κατάσταση και να συνειδητοποιήσει πως η διαφορετική οικονομική «συμπεριφορά» των γονέων δεν σχετίζεται με θέματα αποδοχής και αγάπης προς τα δυο παιδιά.  Μπορείτε να της εξηγήσετε ποιες θα είναι οι οικονομικές προϋποθέσεις για να πραγματώσει το όνειρό της και να αφήσετε την ίδια να επιλέξει.
Εξάλλου, ακόμη κι αν δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, οι γονείς θα μπορούσαν να είχαν συνειδητοποιήσει κάποια πιθανά λάθη στην ανατροφή του μεγάλου παιδιού και να σκόπευαν να τα διορθώσουν στην ανατροφή του μικρότερου.
Πριν από λίγες μέρες έκανα διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού στη μικρή κόρη μιας οικογένειας. Οι γονείς ισχυρίστηκαν πως για τις σπουδές της κόρης μακριά από το σπίτι θα τους χρειάζονταν περίπου χίλια διακόσια ευρό το μήνα, γιατί τόσα χρειαζόταν και ο μεγάλος τους γιος όταν σπούδαζε. Τους βοήθησα να συνειδητοποιήσουν πόσο υπερβολικές ήταν οι απαιτήσεις του νεαρού και πόσο ελαστικοί είχαν φανεί μαζί του και να εξηγήσουν στην κόρη τους πως τώρα θα υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση για το δικό της καλό, παρ’ ότι η οικογένεια δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα.
Η μετάβαση από τη Φιλολογία στη Δημοσιογραφία φυσικά και είναι εφικτή, μέσα στο πλαίσιο του επαναπροσανατολισμού και της ετεροαπασχόλησης, που σήμερα αποτελούν πολύ συνηθισμένες καταστάσεις. Αφού όμως η κοπέλα έχει συνειδητοποιήσει από τώρα  αυτό που θέλει, είναι κρίμα να μη λάβει την ανάλογη εκπαίδευση, να μη ζήσει στο «κλίμα» της συγκεκριμένης σχολής και να μην αποκτήσει από τώρα τις ανάλογες γνωριμίες. Αν τελικά επέλεξε τη Φιλολογία, θα μπορούσε αργότερα να συμπληρώσει τις σπουδές της με ένα μεταππτυχιακό στη δημοσιογραφία.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.