Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Αναποφασιστικότητα για τις σπουδές

Ο γιος μου έχει τελειώσει τη Β’ λυκείου. Επέλεξε την τεχνολογική κατεύθυνση γιατί τα καταφέρνει καλύτερα στα σχετικά μαθήματα. Την προηγούμενη σχολική χρονιά έκανε φροντιστήριο με καλούς καθηγητές, όπως θα κάνει και το καλοκαίρι. Είναι μέτριος μαθητής και πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει στόχους για τις μελλοντικές του σπουδές. Εμείς δεν τον πιέζουμε. Έχουμε κάνει αρκετές συζητήσεις μαζί του  και έχει επίσης συζητήσει με αρκετούς καθηγητές του, αλλά αυτό δεν τον έχει βοηθήσει να βάλει στόχους. Λέει πως δεν του αρέσει τίποτα και έχει άγχος γι’ αυτό. Για να τον βοηθήσουμε κανονίσαμε να κάνει πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού σε ένα σχετικό κέντρο. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε;
E.

Η έλλειψη στόχων είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ένα παιδί δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχολείο του και για την προετοιμασία του για το πανεπιστήμιο. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι για κάτι τέτοιο. Δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα στην ηλικία αυτή να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, εφηβική αντίδραση προς το σχολικό ή οικογενειακό «κατεστημένο», κάποια εφηβικά προβλήματα και ανασφάλειες που προκαλούν φόβους για το μέλλον κ.ά. Μπορεί εξάλλου να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αλλά απλώς το συγκεκριμένο παιδί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Μέχρι να φτάσει η στιγμή της επιλογής, μπορεί να έχει λάβει τις αποφάσεις του, αλλά είναι πολύ καλύτερο να αποφασίσει από τώρα, έτσι ώστε να δημιουργήσει κίνητρα που θα τον ενθαρρύνουν να αφοσιωθεί στη μελέτη του.
Οι συζητήσεις μαζί σας και με τους καθηγητές του σίγουρα βοηθούν, αρκεί να μην είναι πιεστικές και να μην καθοδηγούνται από στερεότυπα επαγγελματικής αποκατάστασης, σχολών με κύρος κ.ά. Το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού που προγραμματίζετε είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.
Γενική συμβουλή προς τους αναποφάσιστους εφήβους είναι η επιλογή σχολών γενικής φύσης από τις οποίες μπορούν στη συνέχεια να εξειδικευτούν σε κάποιον κλάδο που θα τους έχει στο μεταξύ κινήσει το ενδιαφέρον.
Θυμηθείτε πως το άγχος είναι μεταδοτικό και ανατροφοδοτείται μεταξύ γονέων και παιδιού. Αντιμετωπίστε το θέμα πιο χαλαρά, αφήστε στο γιο σας χρόνο να αποφασίσει, δηλώστε του πως θα είστε δίπλα του σε οποιαδήποτε επιλογή του και προ πάντων δείχνετέ του σε κάθε περίπτωση την αποδοχή και την αγάπη σας.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.