Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Δεν θέλω παιδί. Είμαι «τέρας»;

Είμαι 32 ετών και έχω σοβαρή σχέση με κάποιον 35 ετών. Είμαι εργαζόμενη, ανεξάρτητος τύπος και με πολλά ενδιαφέροντα. Έχω στο παρελθόν μου αρκετές σχέσεις και σκοπός μου ήταν να βρω έναν σύντροφο ζωής με τον οποίο να σταθεροποιηθώ. Η σχέση που έχω τώρα είναι ικανοποιητική και σχεδιάζουμε να παντρευτούμε. Το πρόβλημα είναι πως εγώ δεν θέλω παιδιά. Και το αναφέρω ως πρόβλημα γιατί όπου το έχω συζητήσει με κοιτάνε σαν να είμαι… εξωγήινη. Δεν έχω κανένα παιδικό τραύμα ούτε κακιά εμπειρία που να με οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Συμπαθώ τα παιδάκια, αρκεί να μην είναι δικά μου! Όταν βλέπω γυναίκες να περνούν όλες τις ταλαιπωρίες που προϋποθέτουν τα παιδιά, τρελαίνομαι. Η εγκυμοσύνη και όλα τα σχετικά με ανατριχιάζουν. Ο σύντροφός μου δεν έχει εκφράσει σαφή επιθυμία για παιδιά, αλλά φαίνεται να θεωρεί φυσικό πως όταν παντρευτούμε θα αποχτήσουμε. Το ίδιο φαίνεται φυσικό σε όλους: οικογένεια, φίλους, συναδέλφους. Αισθάνομαι εγκλωβισμένη. Αν παντρευτώ θα είμαι «υποχρεωμένη» να κάνω παιδί. Είμαι «τέρας»;

Β.

Όχι βέβαια, δεν είσαι τέρας! Ο γάμος όπως και τα παιδιά είναι επιλογή του ατόμου και ο καθένας μας έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί απέναντί τους. Όπως ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση, οι περιπτώσεις είναι όσες και οι άνθρωποι.
Σχετικά με τα παιδιά, πιστεύω πως οι περισσότεροι καθοδηγούνται από τα κοινωνικά στερεότυπα και δημιουργούν ως στόχο το πακέτο «γάμος+παιδιά». Σίγουρα υπάρχουν και άτομα που διαθέτουν αυτό που ονομάζεται γονικό φίλτρο, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κατά πόσο έχουν λειτουργήσει για τη δημιουργία του τα στερεότυπα και κατά πόσο κάποιες ενστικτώδεις επιθυμίες. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, όσοι αισθάνονται την επιθυμία των παιδιών, δεν έχουν παρά να την επιδιώξουν.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν έχουν αυτή την επιθυμία. Από αυτούς πάλι οι περισσότεροι υποκύπτουν στα στερεότυπα και αποκτούν παιδί. Και όταν θα βρεθούν με το παιδί, σίγουρα θα το αγαπήσουν. Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί πως τα κάθε είδους προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ γονέων και παιδιών δεν έχουν και κάποια ρίζα στην υποσυνείδητη επιθυμία που είχαν κάποιοι γονείς να ΜΗΝ αποκτήσουν παιδιά; Ελάχιστα είναι τα άτομα που δηλώνουν πως δεν επιθυμούν παιδί επειδή πραγματικά δεν νιώθουν αυτή την ανάγκη και ταυτόχρονα έχουν το θάρρος να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να μην το αποκτήσουν τελικά.
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί αν μη θέλει παιδί ποικίλλουν και μπορεί να είναι ιδεολογικοί, ψυχολογικοί ή πρακτικοί. Μπορεί να θέλει να ζει ελεύθερος και να έχει το χρόνο του και το χώρο του για τον εαυτό του, να επιθυμεί έναν τρόπο ζωής που δεν ταιριάζει με παιδιά, να μη θέλει να δεθεί οριστικά με κάποιον για το υπόλοιπο της ζωής του (η γονική σχέση είναι η μόνη που δεν καταργείται), να μην έχει υπομονή, να μην έχει την επιθυμία να μείνει οπωσδήποτε κάτι από αυτόν στον κόσμο όταν ο ίδιος εκλείψει, να μη θέλει να φέρει παιδιά σε έναν κόσμο που δεν του αρέσει κτλ. Μπορεί εξάλλου να έχει αρνητικές εμπειρίες από τα παιδικά του χρόνια ή άλλους ψυχολογικούς λόγους.
Προσωπικά ανήκω στην κατηγορία των ελάχιστων γυναικών που δεν απόχτησαν παιδί από άποψη και δεν το έχω μετανιώσει. Είχα στα νεανικά μου χρόνια ακούσει  και υποστεί διάφορα για την επιλογή μου αυτή. Μέχρι που κάποιος ψυχολόγος στον οποίο πήγαινα ως φοιτήτρια για προσωπική ανάπτυξη, μου είχε πει πως είμαι εγωίστρια και ευθυνόφοβη. Θέλω να ελπίζω πως από τότε τα πράγματα έχουν εξελιχθεί και πως καμιά κοπέλα, αν τολμήσει σήμερα να αντιτεθεί στο μητρικό στερεότυπο, δεν θα αντιμετωπίσει τέτοια κριτική από κάποιο συνάδελφό μου.
Όποιοι κι αν είναι οι δικοί σου λόγοι που δεν θέλεις παιδί, υποστήριξε την επιλογή σου και μη δεχτείς να πιεστείς για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το ζήτημα είναι καθαρά προσωπικό και αφορά μόνο εσένα και το σύντροφό σου. Έκφρασέ του ειλικρινά πως δεν επιθυμείς παιδί και ζήτησέ του να τοποθετηθεί κι αυτός με σαφήνεια. Λάβε υπόψη σου πως είσαι νέα και κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξεις άποψη. Αν εκείνος επιθυμεί σίγουρα και άμεσα παιδιά, μάλλον δεν πρέπει να παντρευτείτε. Αν είναι ουδέτερος και μπορεί να βασιστεί στην πιθανότητα μεταστροφής σου, τότε παντρευτείτε και δέστε πώς θα εξελιχτούν οι επιθυμίες σας. Ίσως εξάλλου αποφασίσετε να μην παντρευτείτε άμεσα αλλά να συμβιώσετε.
Κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να σχολιάσει  την επιλογή σου και μην αναλώνεσαι να τη συζητάς με τον καθένα και να επιχειρηματολογείς. Μη μπεις στην παγίδα να μεταστραφείς με τη λογική «τα χρόνια περνούν και τι θα κάνω αν μετανιώσω όταν πλέον δεν θα μπορώ να αποχτήσω παιδιά». Ναι, υπάρχει η πιθανότητα να μεταστραφείς και αν τότε δεν μπορείς να τεκνοποιήσεις μπορείς να υιοθετήσεις ένα παιδί.
Ενθαρρύνω πάντα τους ανθρώπους να ακολουθούν τις επιθυμίες τους ανεξάρτητα από τις επιταγές των κοινωνικών στερεοτύπων και να φέρουν τις όποιες συνέπειες των επιλογών τους.
Κατερίνα

7 σχόλια:

  1. Γυναίκες, είμαστε πολλές αλλά είμαστε σκόρπιες!Ε μα επιτέλους στην Ελλάδα του 50 που ζούμε μας έχουν πρήξει! Υποστηρίζουμε τις επιλογές μας και διατηρούμε την ψυχική μας υγεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω πρεπει να ξερουμε εμεις τι θελουμε κ οχι να ικανοποιουμε τις αναγκες των αλλων καλη ζωη λοιπον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και γω προβληματιζομαι πολυ για το αν θελω παιδι. με εχουν πρηξει. αγαπαω τον αντρα μου αλλα εχουμε ονειρευτει αλλιως τη ζωη κ την καθημερινοτητα μας. δεν ξερω τι μελλον θα εχει η σχεση. δεν θελω να χωρισουμε. δεν ξερω τι θελω, ουτε εκεινος ξερει. τωρα παντως παιδι δε θελω η δε θελω μαζι του κ δεν ξερω αν θα θελω ποτε. φοβαμαι οτι ενα παιδι θα ειναι η ΦΥΛΑΚΗ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΤΕ μην κάνετε παιδί αν δεν το θέλετε πραγματικά! ΜΗΝ ακολουθείτε τα κοινωνικά στερεότυπα αλλά τις ενστικτώδεις σας τάσεις και τις δικές σας ιδεολογικές επιλογές.
    Έχετε το απόλυτο δικαίωμα στη ζωή και στις επιλογές σας. Το ίδιο βέβαια και ο σύζυγος. Αν οι βασικές επιλογές δεν συμφωνούν, καλύτερα να μην είστε σύντροφοι ζωής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η έννοια γάμος δεν θα πρέπει απαραίτητα να είναι συνυφασμένη με την απόκτηση ενός παιδιού. Είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια και όχι πακέτο. Αν δυο σύντροφοι μπορούν να τα διαχωρίσουν, τα θέλω τους συναντιούνται και έχουν συναποφασίσει να μην αποκτήσουν παιδί μέσα στον γάμο τους θα υπάρξει ισορροπία. Αν δεν είναι ξεκάθαρο και ο ένας εκ των δυο έχει άλλες βλέψεις θα επέλθει ρήξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας. Είμαι η Μαρία, μένω μόνιμα στην Αγγλία. 34 ετων και δεν θέλω παιδιά. 'Οχι μόνο δεν τα θέλω αλλά πρόσφατα πήγα στον γιατρό μου και μετά από πολλές συζητήσεις με τον γιατρό και βεβαίωση ψυχολόγου, μου έκαναν επιτέλους την εγχείρηση που τόσο καιρό προσδοκούσα (από τα 24 μου του το ζητούσα του γιατρού αλλά περιμένε μπας και αλλάζω γνώμη). Έδεσα για πάντα τις ωοθήκες μου,.Έτσι ώστε να μην πιάσω παιδί ποτέ.

    Δεν είναι ζητημα άσχημων παιδικών χρόνων ή κάτι τέτοιο. Απλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ παιδιά. Αγαπώ τα παιδιά, μάλιστα στο παρελθόν δούλευα με παιδιά καθημερινά αλλά μέχρι εκεί. Ποτέ δεν είχα μητρικό ένστικτο, ποτέ δεν είχα ενδιαφέρον να κάνω παιδιά. Δεν είναι ζήτημα εγωισμού, ειναι προσωπικό δικαίωμα. Απλά δεν θέλω.

    Και να σημειωθεί πως είμαι 7 χρόνια παντρεμένη, με έναν υπέροχο άνθρωπο (Άγγλο), που γνώρισα 11 χρόνια πριν. Από την αρχή του ξακαθάρισα τη στάση μου κι αυτός τη δέχτηκε γιατί κι αυτός ποτέ δεν μπορούσε να φανταστει τον εαυτό του πατέρα. Βέβαια οι συγγενείς μου στην Ελλάδα μιλούν πίσω από τη πλάτη μας αλλά δεκάρα δε δίνουμε.

    Η κοινωνία στην Ελλάδα πιέζει πάρα πολύ, αλλά ευτυχώς ζω στην Αγγλία που εδώ η κοινωνία πιέζει μεν (οι μεγαλύτεροι σε ηλικία), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διακριτικοί ή αδιάφοροι σε τέτοια προσωπικά ζητήματα. Έτσι δεν αντιμετωπίζω προβλήματα ούτε με κοιτάζει κανείς σαν... εξωγήινο.

    Εδώ το κίνημα των childfree είναι πολύ καλά οργανωμένο. Μιλάνε με τον κόσμο και πλέον η νέα γενιά αρχίζει να θεωρεί την επιλογή μου κάτι το φυσικό, ως ανθρώπινο δικαίωμα που κανείς δεν μπορεί να μου το αρνηθεί. Όπως ο άλλος είναι gay, έγω είμαι childfree. Κανένα πρόβλημα!

    Τί έχω καταφέρει που δεν έχω κάνει παιδιά; Πολλά, που ποτέ δεν θα τα είχα καταφέρει αν είχα κάνει. Μια πετυχημένη καρίερα και σπουδες σε επίπεδο διδακτορικού, ένα πανέμορφο σπιτικό, πάντα καθαρό και ήρεμο, ευτυχία και ισορροπία στον γάμο μου και στη ζωή μου, και την δυνατότητα να ταξιδεύω ανά πάσα στιγμή ή και να μένω εκτός Αγγλίας για πάνω από μήνα (το τελευταίο το κάνω κάθε χρόνο για λόγους δουλειάς).

    Παρατήρησα πως η Ελληνική κοινωνία είναι σε ποσοστό 99.9% αντίθετοι με την επιλογή childfree. Ένας λόγος που αυτό συμβαίνει είναι διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενημέρωση πάνω στο θέμα. Θα αργίσει πολύ η Ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα, όπως GLBT και τους childfree. Πραγματικά χαίρομαι που δεν είμαι εκεί, αλλιώς θα υπέφερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κι εγώ, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν ήθελα παιδιά.. Κάποια στιγμή, εξαιτίας της επιπολαιότητάς μου, έμεινα έγκυος με έναν άνθρωπο που δεν αγαπούσα πραγματικά. Επειδή όμως ήμουν και κατά της άμβλωσης (όσον αφορά τον εαυτό μου και μόνον) κράτησα το παιδί το οποίο σήμερα είναι μια όμορφη δεσποινίδα. Φυσικά χώρισα όταν ήταν ακόμη το παιδί μικρό. Με τον μετέπειτα σύντροφό μου δεν έχω παντρευτεί αλλά ούτε θέλω να κάνω παιδί. Έχω άλλα σχέδια μπροστά μου και ούτε τα οικονομικά μου ευνοούν κάτι τέτοιο. Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός, μεγαλώνω γαρ, υπάρχει πίεση εκ μέρους του (και από τη μητέρα του, ενίοτε προσβλητικού χαρακτήρα), διότι αυτός δεν έχει δικό του παιδί... Αυτά κι αν είναι διλήμματα.. Είμαι τόσο μπερδεμένη και θυμωμένη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.