Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η κόρη μου θέλει διακοπές με το αγόρι της

Η κόρη μου έχει τελειώσει το λύκειο και περιμένει τα αποτελέσματα των πανελληνίων. Φέτος δεν θέλει να έρθει μαζί μας διακοπές. Συνδέεται με ένα συνομήλικό της αγόρι και θέλουν να πάνε μαζί 15 μέρες σε νησί. Διστάζουμε να την αφήσουμε γιατί πιστεύουμε πως είναι ακόμη μικρή για κάτι τέτοιο. Θα πάνε διακοπές σαν… παντρεμένοι, δυο μικρά παιδιά, και θα εκτεθούν σε καταστάσεις που ίσως δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν.
Π.

Η μετάβαση του παιδιού από την εφηβική στη νεανική ηλικία είναι πολλές φορές δύσκολη για τους γονείς. Επίσης τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν αυτή τη μετάβαση με απότομο και απαιτητικό τρόπο.
Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως η κόρη σου δεν είναι πλέον παιδί. Σε δυο μήνες θα είναι φοιτήτρια και είναι πιθανό να εγκατασταθεί σε άλλη πόλη, όπου θα ζει μόνη και θα εκτίθεται σε όλες τις καταστάσεις της ζωής Αυτό πρέπει να γίνει με τη δική σας διακριτική καθοδήγηση και συμπαράσταση και ισχύει και για όλες τις πλευρές αυτής της μετάβασης.
Σχετικά με τις διακοπές θέτεις δυο θέματα:
  1. Θα πάνε διακοπές «σαν παντρεμένοι». Υποθέτω πως η κόρη σου έχει ήδη σεξουαλικές σχέσεις με το αγόρι της. Ίσως σου φαίνεται ακόμη μικρή για κάτι τέτοιο, γιατί για σένα είναι ακόμη παιδί. Για την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιδανική ηλικία. Αυτή εξαρτάται από την ψυχο-συναισθηματική ωριμότητα του νέου. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό ο νέος να γνωρίζει το σεξ όχι «τυχαία», αλλά στο πλαίσιο σχέσης όπου υπάρχει συναίσθημα, έστω κι αν πρόκειται για μια σύντομη νεανική σχεσούλα. Γενικά, η ηλικία γύρω στα 18 που βρίσκεται η κόρη σου ενδείκνυται για την έναρξη σεξουαλικών σχέσεων. Αυτό που μπορείς εσύ να κάνεις, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, είναι να συζητήσεις μαζί της για το θέμα της αντισύλληψης και των αφροδίσιων νοσημάτων και να τη συμβουλέψεις σχετικά.
  2. Θα εκτεθούν σε καταστάσεις. Από δω και πέρα η κόρη σου όλο σε νέες καταστάσεις θα εκτίθεται. Οι διακοπές σε ένα νησί δεν είναι κι από τις πιο δύσκολες! Είναι καλό όμως η μετάβαση να γίνει σταδιακά. Έχει ξαναπάει μόνη της διακοπές; Ίσως κάποιο Σαββατοκύριακο με φιλική παρέα συνομηλίκων; Οι 15 μέρες σε νησί μου φαίνονται πολλές, όταν πρόκειται για την πρώτη «εξόρμηση» δυο νέων παιδιών. Εξάλλου, οι διακοπές στοιχίζουν και είναι πιθανό να δυσκολευτείτε οικονομικά ή/και η κόρη σου να μη μπορέσει να διαχειριστεί τα χρήματά της έτσι ώστε να της φτάσουν για 15 μέρες. Επίσης είναι καλό να μάθει και την αξία της οικονομίας, ακόμη κι αν εσείς ως οικογένεια δεν έχετε οικονομικό πρόβλημα. Εγώ θα της πρότεινα αρχικά να πάει κάποιο διήμερο μια εκδρομή με το αγόρι της σε κοντινό μέρος για να κάνουν μια δοκιμή. Στη συνέχεια, νομίζω πως μια εβδομάδα διακοπών σε νησί είναι αρκετή. Την άλλη εβδομάδα θα μπορούσε να κάνει διακοπές με την οικογένεια.
 Είναι καιρός να συνειδητοποιήσεις πως η κόρη σου μεγάλωσε και να τη βοηθήσεις στη μετάβασή της στη νεανική ηλικία. Από δω και πέρα δεν έχετε και πολλά να κάνετε, εκτός από το να θέτετε κάποια χαλαρά όρια μέσα στα οποία η κοπέλα θα κινείται ελεύθερη, θα κάνει λάθη και θα υφίσταται τις συνέπειες. Για παράδειγμα, αν στη μέση των διακοπών της τηλεφωνήσει πως ξόδεψε όλα της τα χρήματα, να της απαντήσετε πως ελπίζετε να της έχουν μείνει χρήματα για το εισιτήριο της επιστροφής!
Η ανατροφή που της έχετε δώσει να είσαι σίγουρη πως θα λειτουργήσει κι αν έχεις εμπιστοσύνη στον τρόπο που την αναθρέψατε δεν πρέπει να ανησυχείς.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.