Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ο καφές κάνει καλό ή κακό;

Ο φίλος skarman που έκανε το σχόλιο σχετικά με την υπόταση, μας ξανάγραψε:




Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Τους τελευταίους μήνες είχα αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση στο αλάτι του εμπορίου χωρίς να γνωρίζω τις αρνητικές συνέπειες από τη χρήση του... Επίσης την ίδια περίοδο έχω αρχίσει να αυξάνω την κατανάλωση σε νερό γιατί ούτε πολύ νερό έπινα. Ακόμα ευχαριστώ για τη συμβουλή σχετικά με τις "ψυχολογικές πιέσεις" καθότι δεν γνώριζα ότι μπορεί να είναι υπαρκτή μια τέτοια συσχέτιση... Η αλήθεια είναι ότι πλην του διαβάσματος (που το κάνω με ευχαρίστηση) βρίσκομαι γενικά σε μία αρκετά πιεσμένη φάση της ζωής μου... Μην μπορώντας να ανταποκριθώ σε πολλά θέματα της προσωπικής μου ζωής, έχω "θυσιάσει" αρκετά για να επιτύχω στους "επαγγελματικούς-επιστημονικούς" μου στόχους. Έτσι έχω φτάσει στο σημείο να "ζω χωρίς να ζώ", αλλά δεν περίμενα η υπόταση που έχω να συνδέεται με αυτό το θέμα. Οπότε η επισήμανση σας θα μου είναι αρκετά χρήσιμη!

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο καφές (και κατ επέκταση το τσάι) γενικά βοηθάει, γιατί βρίσκομαι στο δίλημμα μεταξύ αυτών που λένε ότι ο καφές σε "ξυπνάει" και γενικά ότι έχει πολλές αντιοξειδοτικές ιδιότητες, και αυτών(ιδιαίτερα γιατρούς έχω δει να το λένε ενίοτε μέσα από διάφορα άρθρα στο ιντερνετ) που δεν προτείνουν τον καφέ...

skarman
Ο καφές ανέκαθεν προκαλούσε αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ ειδικών και μη. Γενικά, όσο λιγότερα στερεά συστατικά του καφέ πιούμε, τόσο το καλύτερο. Το ιδανικό θα ήταν να πίνουμε το διαφανές υγρό, που διατηρεί τις όποιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μέσα στη λογική αυτή, το νες-καφέ, καπουτσίνο, εσπρέσσο κτλ. είναι τα πιο βλαβερά, μετά έρχεται ο Γαλλικός και τέλος ο υγιεινότερος καφές είναι ο Ελληνικός, το κλασικό καφεδάκι που γνωρίζουμε. Όσο λιγότερο από το κατακάθι του πιούμε, τόσο το καλύτερο. Προτείνω να τον φτιάχνεις σε μεγάλο φλιτζάνι και να τον αφήνεις να κατακαθίσει πριν πιείς το διαφανές υγρό. Απόφευγε επίσης τους ντεκαφεϊνέ καφέδες, γιατί η διαδικασία αφαίρεσης της καφεϊνης τους φορτίζει με χημικές ουσίες. Πιες καλύτερα έναν πλήρη καφέ παρά δυο ντεκαφεϊνέ. Γενικά η υπερβολή είναι κακή. Δεν θα είχα αντίρρηση για 2 καφέδες την ημέρα και μάλιστα Ελληνικούς, αλλά όχι περισσότερους.
Το μαύρο τσάι περιέχει τανίνη (που μοιάζει με την καφεϊνη) και δεν πίνεις στερεά συστατικά. Οπότε 2 μαύρα τσάγια αντί για καφέδες την ημέρα είναι ΟΚ. Υπάρχει και το guarana, ένα βότανο που αντικαθιστά τον καφέ και τονώνει πολύ. Το βρίσκεις στις υγιεινές τροφές. Θα σου συνιστούσα ωστόσο το πράσινο τσάι, που έχει πολύ μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα και τονώνει μακροπρόθεσμα, έστω κι αν δεν “ξυπνάει” το άτομο άμεσα. Αν δεν σε ενδιαφέρει τόσο η τόνωση, αλλά μάλλον να “ξεγελάς” τον εαυτό σου πως πίνεις καφέ, υπάρχει το φυτικό υποκατάσταστο Sonna στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τυχαίνει να έχω εντρυφήσει στο θέμα του καφέ αν και εγώ δεν πίνω, γιατί χρόνια προσπαθώ να βοηθήσω το σύζυγό μου να αντιμετωπίσει τον εθισμό του με τον καφέ. Είδε μεγάλη διαφορά στη διάθεσή του και στο στομάχι του όταν αντικατέστησε το νες καφέ (που ήταν μόδα όταν εμείς οι παλιότεροι είμασταν φοιτητές) με Ελληνικό και Sonna.

Παράλληλα με όλα αυτά, θα σου πρότεινα να πάρεις κάποια καλή πολυβιταμίνη, που επίσης θα σε τονώσει μακροπρόθεσμα. Εννοείται επίσης πως το καλό, λιτό φαγητό, χωρίς γλυκά και junk food είναι ό,τι καλύτερο για τόνωση.

Για να έρθουμε τώρα στα δικά μου χωράφια, έχω να σου πω ότι το σώμα γενικά ακολουθεί την ψυχή. Οι θετικές ψυχολογικές μεταβολές λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα από καφέδες, συμπληρώματα και πολλές φορές φάρμακα. Το "ζω χωρίς να ζω" είναι πολύ άσχημο να το ακούω, ειδικά από ένα νέο παιδί. Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και σπουδαστικής-επαγγελματικής ζωής έχει τεράστια σημασία και αποβαίνει πολύ θετική και για τους δυο τομείς. Εξάλλου, το πρότυπο του επιτυχημένου επστήμονα που ζει περιορισμένη ζωή δεν είναι σε κανέναν ελκυστικό. Νομίζω λοιπόν πως η επίλυση κάποιων προσωπικών σου θεμάτων θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα από καφέδες, αλάτια, βιταμίνες κτλ. και μάλιστα ο συνδυασμός με αυτά είναι το καλύτερο. Μπορείς μας ξαναγράψεις αν έχεις κάποιο ψυχολογικό θέμα που σε απασχολεί.
Κατερίνα

3 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστω. Ομως το σταμαχι απο στομαχι διαφερει. Πχ εγω δεν εχω προβλημα με φραπε δηδλαδη το καλοκαιρι πινω ανετα ομως με τον γαλλικο αισθανομαι οτι εχω τιγκοσει και δεν εχω ορεξη για να φαω. Οσον για τον ελληνικο μια χαρα ειμαι ΟΚ και με αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δοκιμάστε το πράσινο τσάι, είναι όντως πολύ καλή κ δοκιμασμένη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΟΥΛΑ Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΥΚΙΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΙΝΩ ΣΗΚΩΝΟΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΟΝΑΩ ΣΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΕΧΩ ΤΡΑΥΜΑΤΗΣΤΗ 3 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΑΜΑΞΙΑ Κ ΠΟΝΟΥΣΑ ΦΟΒΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.