Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πρόληψη καρκίνου

Η μητέρα μου πέθανε νέα από καρκίνο που ξεκίνησε από τη μήτρα και έκανε μεταστάσεις.  Θέλω να δω τι μπορώ να κάνω για να προλάβω στον εαυτό μου κάτι τέτοιο. Είμαι 27 ετών, προσέχω τη διατροφή μου και ήδη κάνω κάθε χρόνο τεστ παπ και μαστογραφία.

Ε.

Είναι θετικό που από τώρα φροντίζεις για το θέμα της πρόληψης.

Ο καρκίνος είναι μια εκφυλιστική νόσος του οργανισμού και ως τέτοια  έχει σχέση με την ηλικία του ατόμου. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία μας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να αναπτύξουμε καρκίνο γιατί τα εσωτερικά όργανα φθείρονται, ιδιαίτερα το αμυντικό σύστημα που σταματά να μας προστατεύει αποτελεσματικά. Καρκινικά κύτταρα παράγονται καθημερινά κατά εκατομμύρια, λόγω του συνεχούς πολλαπλασιασμού των κυττάρων από τα οποία ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να προκύψει παθολογικό. Απλώς το αμυντικό σύστημα καιροφυλακτεί και κάθε παθολογικό κύτταρο γίνεται αυτοστιγμεί λεία των φαγοκυττάρων του, διαδικασία που είναι συνήθως πιο αποτελεσματική σε νεότερες ηλικίες.

Η επάρκεια του αμυντικού μας συστήματος εξαρτάται κατά πολύ από τις αποχρώσεις των συναισθημάτων μας. Σε καθημερινό επίπεδο, βλέπουμε πως όταν δεν αισθανόμαστε ψυχικά καλά, αρρωσταίνουμε πιο συχνά από κρυολογήματα, ιούς κτλ. Γι’ αυτό πολλοί γιατροί συμφωνούν πως ο καρκίνος, εκτός από την εκφύλιση των κυττάρων, έχει μεγάλη σχέση και με την ψυχική σφαίρα. Έντονες και βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνονται χωρίς να εκφράζονται, ενοχοποιούνται συνήθως για τον καρκίνο. Η φύση της εσωτερικής σύγκρουσης καθορίζει την περιοχή του εγκεφάλου που θα πληγεί και το όργανο στο οποίο θα εντοπισθεί η ασθένεια.

Ένα νέο άτομο που έχει ζήσει την περιπέτεια του καρκίνου σε ένα αγαπημένο του άτομο, μια διαδικασία πολύ επώδυνη, κατακλύζεται από αγωνία και φόβο σχετικά με το δικό του μέλλον.  Ο φόβος είναι το συναίσθημα που μπλοκάρει το ανοσοποιητικό. Προσπάθησε να αποβάλεις το φόβο πως θα έχεις μοίρα της μητέρας σου. Η συνειδητότητα που έχεις αποκτήσει λόγω της δικής της ιστορίας μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τα λάθη που πιθανώς έχεις διαπιστώσεις πως η ίδια είχε κάνει στη ζωή της.

Το θέμα της κληρονομικότητας δεν είναι μια αναπόφευκτη απειλή που κάποτε θα εκδηλωθεί και στη δική μας ζωή, όπως νομίζαμε μέχρι τώρα. Οι τελευταίες απόψεις της Γενετικής δείχνουν ότι η κληρονομικότητα δεν επηρεάζει πάνω από 25%, αποδεικνύοντας ότι η έκφραση των γονιδίων επηρεάζεται κυρίως από τις δικές μας σκέψεις, συναισθήματα και επιλογές. Την άποψη αυτή εξετάζει η νέα επιστήμη της Επιγενετικής: Ένα κακό γονίδιο μπορεί σχεδόν να ανασταλεί και να μην εκδηλωθεί ποτέ όπως και ένα καλό γονίδιο μπορεί να ενισχυθεί, ανάλογα με τις δικές μας επιλογές ζωής.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πόσο οι δικές σου επιλογές ζωής μπορούν να σε θωρακίσουν απέναντι στην ασθένεια. Φυσικά εκτός από την ψυχική σφαίρα επιλογές γίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής. Σχετικά με την υγιεινή ζωή έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Κατερίνα-Κώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.