Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Βρήκαμε ένα "άλλο" παιδί




Η κόρη μου είναι μαθήτρια της πρώτης λυκείου.  Μέχρι πέρυσι ήταν πολύ καλή μαθήτρια χωρίς πολύ διάβασμα, ώριμο παιδί και δεν είχαμε σημαντικά παράπονα από τη συμπεριφορά της. Χρειάστηκε με τον άντρα μου να λείψουμε για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι το Φεβρουάριο, δηλαδή 6 μήνες. Θεωρήσαμε φυσικό η κόρη μας να μείνει αυτό το διάστημα στη μητέρα μου την οποία υπεραγαπά. Ερχόμασταν ωστόσο μια φορά το μήνα και τη βλέπαμε. Επιστρέψαμε και βρήκαμε ένα «άλλο» παιδί. Η επίδοσή της έχει πέσει πολύ, είναι εκνευρισμένη, δεν διαβάζει, θέλει να σταματήσει τη δεύτερη ξένη γλώσσα που μαθαίνει και, το κυριότερο, έχει δημιουργήσει σχέση με ένα μεγαλύτερο παιδί, φοιτητή, που δεν είναι καθόλου καλή επιρροή. Είναι φανερό πως η γιαγιά ήταν πολύ χαλαρή μαζί της και τώρα δεν ξέρουμε πλέον πώς να τη συμμαζέψουμε.

Σ.

Η μεταστροφή της κόρης σας αποτελεί σίγουρα ένα πολυπαραμετρικό φαινόμενο.


Πολλά παιδιά στην πρώτη λυκείου σημειώνουν πτώση στην απόδοσή τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα παιδιά που επειδή είναι έξυπνα τα καταφέρνουν πολύ καλά στο γυμνάσιο με λίγο διάβασμα. Στο λύκειο τα πράγματα αλλάζουν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν καλά χωρίς μελέτη. Αυτό κάνει κάποια παιδιά να στρωθούν στο διάβασμα και κάποια άλλα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.


Ένα άλλο γεγονός είναι πως μέσα στα 6-7 χρόνια της εφηβείας υπάρχουν 1-2 χρόνια αιχμής και είναι πιθανό η κόρη σας να βρίσκεται μέσα σ’ αυτά.


Το θέμα της σχέσης με το μεγαλύτερο παιδί που δεν θεωρείτε καλή επιρροή, είναι επίσης κάτι συνηθισμένο στις έφηβες. Τα κορίτσια ωριμάζουν ψυχο-συναισθηματικά κατά κανόνα νωρίτερα από τα αγόρια, για το λόγο αυτό στην εφηβεία θεωρούν τα συνομήλικά τους αγόρια σαν «παιδιά». Πολύ περισσότερο τα κορίτσια που είναι ώριμα για την ηλικία τους, είναι πολύ πιθανό να στραφούν προς μεγαλύτερα αγόρια σε αναζήτηση κάποιας μεγαλύτερης ωριμότητας. Το φλερτ μεταξύ μιας μαθήτριας λυκείου και ενός φοιτητή επιφέρει κάποια προβλήματα. Παρότι η διαφορά ηλικίας μιας δεκαεξάχρονης και ενός εικοσάχρονου δεν είναι αντικειμενικά μεγάλη, τα άτομα αυτά βρίσκονται σε πολύ διαφορετική φάση ζωής. Η μαθήτρια έχει αυστηρό πρόγραμμα, σχολείο, φροντιστήρια κτλ, καθώς και αρκετούς περιορισμούς από το σπίτι. Αντίθετα, ο φοιτητής έχει συνήθως χαλαρό πρόγραμμα και μεγάλη ελευθερία από το σπίτι του ή μπορεί και να ζει μόνος. Σπάνια ο νεαρός έχει την κατανόηση να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα της κοπέλας, έτσι αυτή συνήθως προσπαθεί να αλλάξει το πρόγραμμά της για να διατηρήσει αυτό το φλερτ.


Η απουσία σας οπωσδήποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο. Αν η ανατροφή της ήταν κάπως αυστηρή και το κορίτσι βρέθηκε ξαφνικά σε μια πολύ πιο χαλαρή κατάσταση, είναι φυσικό να την εκμεταλλεύτηκε, με δεδομένους και τους παραπάνω παράγοντες.


Το κλειδί για την επίλυση των θεμάτων αυτών είναι η ποιότητα της σχέσης σας με το παιδί. Συζητήστε μαζί της και διαμορφώστε ένα πρόγραμμα ζωής της που να καλύπτει και τις δυο πλευρές. Βοηθήστε την να βάλει στόχους για το μέλλον έτσι ώστε να έχει κίνητρα μελέτης. Συζητήστε αν χρειάζεται κάποια βοήθεια για να καλύψει τα κενά που ίσως της έχουν δημιουργηθεί. Για τη δεύτερη ξένη γλώσσα δεν χρειάζεται να επιμείνετε, αν θέλει τη συνεχίζει αργότερα. Για τη σχέση της, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο από το να της πείτε τεκμηριωμένα την άποψή σας και να επιβάλετε κάποιους λογικούς περιορισμούς για τις εξόδους της. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως με τα μέτρα αυτά μπορείτε να την ελέγξετε. Η σχέση θα λήξει όταν κάνει τον κύκλο της ή η κοπέλα υποστεί κάποια συνέπεια από την επιλογή της αυτή. Ό,τι και να γίνει είναι μέσα στο πλαίσιο του φυσιολογικού.


Το θέμα δεν είναι να τη «συμμαζέψετε», αλλά να καθιερώσετε μια ουσιαστική επικοινωνία μαζί της. Ίσως υποσυνείδητα νε βίωσε την απουσία σας ως εγκατάλειψη και να επιδιώκει να σας κινήσει την προσοχή. Ασχοληθείτε ουσιαστικά μαζί της και δείξετε πως την αποδέχεστε ως άτομο, όσο κι αν δεν αποδέχεστε κάποιες συμπεριφορές της.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.