Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Αγία Ελληνική οικογένεια…

Κάθε γιορτές περνώ πολύ δύσκολα. Είμαι 46 ετών, ανύπαντρος, και ζω πολλά χρόνια μόνος. Στις γιορτές όλοι μαζευόμαστε στο πατρικό μου σπίτι ή στο σπίτι κάποιου από τα αδέλφια μου που είναι παντρεμένα. Εκεί όλοι είναι με τις οικογένειές τους και συζητούν για διάφορα οικογενειακά θέματα ή για τα παιδιά, συζητήσεις που εμένα με αφήνουν αδιάφορο. Γίνονται βέβαια ή υπονοούνται κάποια σχόλια για το ότι είμαι μόνος, τα οποία προσπαθώ να αγνοώ. Πλήττω και λέω πότε να τελειώσει η οικογενειακή συγκέντρωση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους συγγενείς μου, απλώς βρίσκομαι σε άλλο μήκος κύματος…. Σκέφτομαι φέτος το Πάσχα να μην πάω, βρίσκοντας μια δικαιολογία. Από την άλλη, δεν θέλω να στεναχωρήσω τους γονείς μου.
Α.

Η υποχρεωτική παράσταση στα οικογενειακά τραπέζια είναι μια πολύ άσχημη εμπειρία και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες που κάποια άτομα αισθάνονται άσχημα στις γιορτές (και μετά από κάθε εορταστική περίοδο η δουλειά των ψυχολόγων αυξάνεται!)
Λες πως δεν έχεις πρόβλημα με τους συγγενείς σου και νοιάζεσαι για τους γονείς σου, αλλά μάλλον ο συνδυασμός όλων των συγγενικών σου οικογενειών σου προκαλεί πλήξη και δυσαρέσκεια. Με τα δεδομένα αυτά, θα σε συμβουλεύσω να μην παρευρίσκεσαι. Δεν υπάρχει λόγος να χαλάς τις μέρες της αργίας σου και σίγουρα αν δεν είσαι εσύ ευχαριστημένος δεν θα είσαι και καλή παρέα για τους άλλους ή θα πιέζεσαι πολύ για να το κάνεις.
Βλέπεις τους συγγενείς σου εκτός γιορτών; Θα σου πρότεινα να το κάνεις, ανάλογα και με τη σχέση που έχεις με τον καθένα από αυτούς, έτσι ώστε να μην παρεξηγείται η απουσία σου από τα γιορτινά τραπέζια. Είσαι νέος και ελεύθερος άνθρωπος και μπορείς κάλλιστα να καλλιεργήσεις τη νοοτροπία πως προτιμάς να περνάς τις γιορτινές ημέρες με τις παρέες σου ή σε εκδρομές.
Πώς όμως θα ήθελες πραγματικά τις γιορτές σου; Έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις; Πώς είναι η ζωή σου; Έχεις σχέσεις, φίλους, ενδιαφέροντα; Φρόντισε να βρεις τον τρόπο που θα είναι ο καλύτερος για σένα για να περνάς τις διακοπές σου και ακολούθησέ τον. Όσοι σε αγαπούν πραγματικά θα είναι εξίσου ευχαριστημένοι με σένα με αυτή τη ρύθμιση.
Όσο για τις συζητήσεις σχετικά με το ότι είσαι μόνος, αυτές υποθέτω πως θα σε ενοχλούν μόνο αν πραγματικά κι εσένα δεν σου αρέσει που είσαι μόνος, οπότε φρόντισε να βρεις παρέα. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ εύκολο να αδιαφορήσεις και να τους αντιμετωπίσεις με χιούμορ.
Εξήγησε στους συγγενείς σου πως φέτος δεν θα είσαι μαζί τους. Πες τους απλώς πως έχεις λίγες μέρες αργίας και θέλεις να κάνεις κάτι άλλο την ημέρα του Πάσχα, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα τους δεις κι αυτούς. Φρόντισε πάντως  να επισκεφτείς τους γονείς σου κάποια από τις ημέρες των αργιών και να περάσεις ουσιαστικό χρόνο μαζί τους.
Όπως κι αν έχουν τα  πράγματα, μην κολλάς σε στερεότυπα. Κάνε αρχή από φέτος και δήλωσε πως έχεις κανονίσει κάτι ενδιαφέρον με φίλους. Ακόμη καλύτερο θα είναι βέβαια να έχεις πραγματικά κανονίσει κάτι τέτοιο. Αν σε χαρακτηρίσουν ιδιόρρυθμο, αποδέξου το με χιούμορ και μην το θεωρείς μομφή. Προσωπικά, η persona της ιδιόρρυθμης με έχει γλιτώσει από πολλά οικογενειακά δεινά και όσοι με αγαπούν με αγαπούν με αυτή.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.