Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Υπερθυρεοειδισμός

Η γυναίκα μου (55 ετών) βρέθηκε με ελαφρό υπερθυρεοειδισμό και πήρε αγωγή από ενδοκρινολόγο. Ωστόσο η ψυχολογική της κατάσταση έχει γίνει πολύ άσχημη. Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω; Κατάλληλη διατροφή, ηρεμιστικά κτλ;

Σ.

Ο θυρεοειδής είναι πολύ «ψυχικός» αδένας και γι’ αυτό είτε η υπερλειτουργία είτε η υπολειτουργία του αλληλοεπηρεάζονται από την ψυχική κατάσταση. Βασικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι ταχυκαρδία, απώλεια βάρους, δυσκολία στον ύπνο και μεγάλος εκνευρισμός και ανησυχία.

Αν η αγωγή της είναι επιτυχημένη, τα συμπτώματα σύντομα υποχωρούν, τόσο τα ψυχικά όσο και τα σωματικά. Αν η ψυχική ανησυχία προηγήθηκε των προβλημάτων του θυρεοειδούς, χρειάζεται διερεύνηση των αιτίων και πιθανώς λήψη κάποιου ελαφρού ηρεμιστικού, κατά προτίμηση φυτικού.

Στο θέμα της διατροφής, το βασίλειο των φυτών ευνοεί την χαλάρωση και την εσωτερική γαλήνη, ενώ το ζωικό βασίλειο ευνοεί την επιθετικότητα και την ανησυχία. Περίπατοι στη φύση όπως και χαλαρωτική γυμναστική τύπου γιόγκα, στρέτσιγκ κτλ. μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.