Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ταχυκαρδία

Τον τελευταίο καιρό έχουμε κάποια οικογενειακά προβλήματα και είμαστε πιεσμένοι. Η γυναίκα μου είναι 52 ετών και έχει πάρει πολύ βαριά την κατάσταση. Τον τελευταίο μήνα σχεδόν κάθε πρωί ξυπνά με έντονη ταχυκαρδία η οποία την ενοχλεί κάποιες φορές και μέσα στο υπόλοιπο της ημέρας. Αρνείται να πάει να κάνει εξετάσεις και με τις παρούσες συνθήκες δεν την πιέζω. Ανησυχώ όμως. Τι μπορεί να είναι; Υπάρχει κάτι γενικό που μπορούμε να κάνουμε;

Λ.

Οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ιδίως με τη μορφή της ταχυκαρδίας, είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται συχνά, κυρίως ως φυσιολογική απάντηση του οργανισμού σε αυξημένες σωματικές ή ψυχικές απαιτήσεις. Όμως αυτή η διαταραχή σταματά αμέσως όταν σταματήσουν οι αντίστοιχες απαιτήσεις. Μεταξύ των δυο χρόνιων καταστάσεων, βραδυκαρδίας και ταχυκαρδίας, η πρώτη είναι κατάσταση δύναμης της καρδιάς και η δεύτερη κατάσταση αδυναμίας. Όλες οι καταστάσεις στρες ευνοούν την έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης που συνδέεται με αύξηση του καρδιακού ρυθμού και μακροπρόθεσμα καρδιακής εξασθένησης.

Καλό είναι το άτομο που πάσχει από ταχυκαρδίες και ερευνήσει τη δική του συμμετοχή στη διαταραχή αυτή μέσω της αντιμετώπισης που δείχνει στις καταστάσεις της ζωής. Αν δει ότι δεν τα καταφέρνει, καλό είναι να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού. Πολλές φορές οι ταχυκαρδίες συνδέονται με υπερλειτουργία του θυρεοειδούς και στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλού αιματοκρίτη λόγω της μηνιαίας απώλειας αίματος.

Μερικές απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση μιας έντονης ταχυκαρδίας είναι:

  • Προσπάθεια χαλάρωσης με όποιον τρόπο εκείνη προτιμά. Στη διαδικασία αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί θετικός οραματισμός σχετικά με την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Με τον δείκτη και τον αντίχειρα να πιέσει ελαφρά τους βολβούς των κλειστών ματιών ή τους καρωτιδικούς βολβούς(στο λαιμό).
Κώστας

2 σχόλια:

  1. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Pitchburg, της Pennsylvania, προτείνουν να… φυσήξετε. Για την ακρίβεια να υποθέσετε ότι ο αντίχειρας σας είναι το στόμιο, ενός μουσικού οργάνου, και εσείς να φυσήξετε σαν να παίζετε τρομπέτα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο, που καθορίζει τον καρδιακό παλμό, μπορεί να ελεγχθεί μέσω της αναπνοής. Όταν λοιπόν φυσήξετε για λίγο, τον αντίχειρα σας και οι χτύποι της καρδιάς θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

    ...Αυτό το "κόλπο" το έχω δοκιμάσει και πραγματικά πιάνει! Φυσάς τον αντίχειρα (στο σημείο που βρίσκονται τα αποτυπώματα) και πράγματι οι χτύποι της καρδιάς επανέρχονται στο φυσιολογικό.

    http://www.iatropedia.gr/articles/read/1348

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.