Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο γιος μου είναι αιώνιος φοιτητής

Ζούμε στην επαρχία και ο γιος μας είναι φοιτητής στην Αθήνα. Ήταν πολύ καλός μαθητής αλλά στις εξετάσεις δεν τα πήγε όσο καλά περιμέναμε και πέρασε σε ΤΕΙ. Φοιτά ήδη έξι χρόνια και δεν καν έχει πλησιάσει το πτυχίο. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και τσακωμοί, αυτός τίποτα. Λέει πως η σχολή δεν τον ενδιαφέρει, αλλά «κάποια στιγμή» θα την τελειώσει. Έχει πολλές παρέες και ενδιαφέροντα και ασχολείται με αυτά (μουσική, φοιτητικός συνδικαλισμός κ.ά). Εμείς φροντίζουμε να μην του λείπει τίποτα και κάνουμε υπομονή, αλλά μέχρι πότε; Ο άντρας μου λέει πως έχουμε φανεί πολύ χαλαροί.
Ρ.

Το φαινόμενο του «αιώνιου» φοιτητή δεν είναι καθόλου σπάνιο. Πολλά παιδιά φροντίζουν να επεκτείνουν αυτή την πολύ όμορφη περίοδο της ζωής τους, καθυστερώντας να περάσουν οριστικά στον κόσμο των ενηλίκων. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί:

  • Ο νέος δεν αγαπά το αντικείμενο των σπουδών του. Έχει βρεθεί να το σπουδάζει τυχαία ή από λάθος επιλογή.
  • Έχει απαξιώσει τις σπουδές και το πτυχίο, βλέποντας την ανεργία και την οικονομική στενότητα των νεαρών αποφοίτων γύρω του.
  • Έχει στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του, σε συνδυασμό και με κάποιον από τους πιο πάνω λόγους.
  • Θέλει να εκφράσει την αντίθεσή του προς το κατεστημένο, μέσα στο οποίο κυρίαρχη θέση κατέχουν οι γονείς.
  • Έχει ψυχολογικά ή άλλα θέματα που τον απασχολούν.
  • Έχει απλώς τεμπελιάσει και βολευτεί.

Μη γνωρίζοντας τον γιο σας και τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικογένειάς σας, δεν μπορώ να υποθέσω ποιος από τους πιο πάνω λόγους ή ποιος συνδυασμός τους ισχύει στη δική σας περίπτωση. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Απ’ ό,τι λέει ο γιος σας, η σχολή δεν τον ενδιαφέρει αλλά σκοπεύει να την τελειώσει. Θα σας στεναχωρήσω αλλά θα σας πω πως αν δεν αγαπά το αντικείμενό του, δύσκολα θα σταδιοδρομήσει όταν πάρει το πτυχίο του ή, αν το κάνει, αυτό θα γίνει με ψυχολογικό κόστος. Συζητήστε μαζί του για τους στόχους του για το μέλλον. Είναι πιθανό να θέλει να κάνει επαγγελματικά κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που σπουδάζει και να διστάζει να σας το δηλώσει, οπότε πρέπει να ασχοληθεί το συντομότερο με τον τομέα αυτόν. Δεχτείτε την επιλογή του όποια και να είναι, αρκεί να αποδειχτεί συνεπής σ’ αυτή.

Δούλεψα κάποτε με έναν νεαρό που σπούδαζε σε ΤΕΙ Λογιστικής, ενώ το πάθος του ήταν η Πληροφορική. Είχε καθυστερήσει τις βασικές του σπουδές, αλλά ταυτόχρονα είχε φροντίσει να πάρει όλα τα πτυχία πληροφορικής ECDL και να τελειοποιήσει τα Αγγλικά του. Τελικά ασχολήθηκε επαγγελματικά με την Πληροφορική και κάποια στιγμή ολοκλήρωσε τις σπουδές Λογιστικής τις οποίες ίσως χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στο μέλλον, πιθανότατα σε συνδυασμό με την Πληροφορική.

Σχετικά με τη σχολή στην οποία φοιτά, αφού έχει δηλώσει πως κάποια στιγμή θα πάρει το πτυχίο του, πρέπει να συζητήσετε σοβαρά το χρονικό περιθώριο. Ζητήστε του να θέσει ο ίδιος κάποιο χρόνο-στόχο και δηλώστε πως πέρα από αυτόν δεν θα μπορέσετε να τον στηρίξετε οικονομικά και θα πρέπει να αρχίσει να κερδίζει τη ζωή του. Αυτή η δήλωση, όσο κι αν φαίνεται σκληρή, δεν έχει ως μόνο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων στην οικογένεια, αλλά και την εκπαίδευση του νέου στην υπευθυνότητα και στην αυτονομία. Δεν είναι καμιά καταστροφή κάποιος νέος να αντιμετωπίσει τις σπουδές του πιο χαλαρά από κάποιους άλλους προκειμένου να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του και να συγκεντρώσει εμπειρίες ζωής. Θα πρέπει όμως και να φέρει το κόστος αυτής της επιλογής, τόσο επειδή σίγουρα δεν είστε εκατομμυριούχοι όσο και να εκπαιδευτεί στο δίπολο επιλογή-ευθύνη. 
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.