Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Για ένα μικρό ψέμα

Η κοπέλα μου ήταν πάντα ζηλιάρα, χωρίς να της δίνω αφορμές. Έχουμε σχέση ένα χρόνο και, αν και μαλώνουμε συνεχώς για ασήμαντες αφορμές, κυρίως από τη ζήλεια της, αγαπιόμαστε. Πριν δέκα μέρες ήθελα να δω μια παλιά μου φίλη και βγήκαμε για καφέ. Για να μη δημιουργηθεί όμως θέμα με την κοπέλα μου, δεν της είπα την αλήθεια και είπα πως έχω δουλειά. Δυστυχώς κάποια φίλη της μας είδε και της το είπε. Έγινε μεγάλος καβγάς και τώρα δεν μου μιλάει και θέλει να χωρίσουμε. Δεν θέλω να τη χάσω για μια παρεξήγηση. Τι να κάνω;


Κ.


Αν κάποιο μέλος μιας σχέσης εκφράζει συνεχώς ζήλεια, είτε έχει πρόβλημα με τον ίδιοτου τον εαυτό (χαμηλή αυτοεκτίμηση, παρανοϊκούς ιδεασμούς, άσχημες εμπειρίες κ.ά.) είτε το άλλο μέλος έχει δώσει αφορμές που δεν αναγνωρίζει. Δεν αποκλείεται να συμβαίνουν και τα δυο.  Ισχυρίζεσαι πως δεν δίνεις αφορμές, αλλά το τελευταίο συμβάν με το ψέμα σου αποτελεί από μόνο του μια αφορμή. Μήπως υπήρξαν κι άλλα τέτοια; Από την άλλη μεριά, το ότι μαλώνετε συνεχώς δείχνει πως υπάρχουν αρκετές ασυμφωνίες μεταξύ σας.

Το ότι της έκρυψες τη συνάντηση με τη φίλη σου δείχνει πως δεν είσαι ειλικρινής μαζί της. Θα μου πεις πως το έκανες για να αποφύγεις τις εκδηλώσεις της ζήλειας της. Δεν είναι όμως μεγάλη στέρηση ελευθερίας να αναγκάζεσαι να λες ψέματα όταν θέλεις να δεις μια φίλη σου; Αν εκείνη θέλει να είστε «αυτοκόλλητοι» εσύ δεν φαίνεται να συμφωνείς, οπότε γιατί δεν διεκδικείς τις απλές ελευθερίες που θέλεις; Εννοείται βέβαια πως αν θέλεις κάποιες ελευθερίες πρέπει κι εσύ να παρέχεις σε κείνη τις αντίστοιχες.

Προτείνω να συζητήσεις με την κοπέλα σου σοβαρά τους όρους της σχέσης σας και να ξανακάνετε το άτυπο «συμβόλαιο» με βάση το οποίο θα λειτουργείτε ως ζευγάρι. Η διαφωνία αυτή που τώρα σας έχει φτάσει στο κατώφλι του χωρισμού ίσως αποτελέσει την αφορμή για να βάλετε τη σχέση σας σε νέες βάσεις.

Όμως οι λογικές συζητήσεις και οι όροι αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της σχέσης. Το θέμα είναι αν ταιριάζετε σαν άνθρωποι και αν υπάρχει μεταξύ σας άνεση και εμπιστοσύνη.   
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.