Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το παιδί και η νέα σύντροφος

Είμαι 42 ετών, διαζευγμένος πέντε χρόνια και πατέρας ενός γιού 7 ετών. Έχω πολύ καλές σχέσεις με το παιδί και το παίρνω κάθε Σαββατοκύριακο.
΄Εχω μια σοβαρή σχέση  και πρόσφατα αρχίσαμε να ζούμε μαζί. Το πρόβλημα είναι πως η σύντροφός μου τελευταία δεν τα πάει καλά με το παιδί. Αυτό ξεκίνησε από τη στιγμή της συμβίωσης. Λέει πως όλο με το παιδί ασχολούμαι και την παραμελώ, πως δεν έχουμε ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο και τι θα γίνει αν στο μέλλον παντρευτούμε και αποκτήσουμε δικό μας παιδί. Πιέζομαι πολύ από την κατάσταση.
Τ.

Με τη συμβίωση άλλαξε προφανώς η δυναμική των σχέσεων μεταξύ όλων σας. Με την πρώην σύζυγό σου έχεις καλές σχέσεις; Μια πιθανή αρνητική της στάση προς τη νέα σου ζωή είναι δυνατό να έχει επηρεάσει το παιδί, ακόμη κι αν εκείνη δεν του έχει πει τίποτα κακό.

Η σύντροφός σου αισθάνθηκε πως η σχέση σας απειλείται από το παιδί. Μήπως είχε πολλά όνειρα για τη συμβίωσή σας και κάτι δεν ήρθε όπως το περίμενε; Μήπως δεν ασχολείσαι αρκετά και ουσιαστικά μαζί της τώρα που ζείτε στο ίδιο σπίτι; Συζητήστε αν την πειράζει κάτι. Αρχικά, πρέπει να την κάνεις να αισθανθεί σιγουριά για τη σχέση σας δείχνοντας με λόγια και με πράξεις πόσο σημαντική είναι για σένα.

Από την άλλη μεριά η σχέση σου με το παιδί σου είναι αδιαπραγμάτευτη. Η σύντροφός σου σε γνώρισε και σε επέλεξε μαζί με αυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το παρεμελήσεις, ειδικά τώρα με τη νέα συμβίωση. Θα πρέπει να φτιάξει τη σχέση της με το παιδί και εσύ πρέπει να βοηθήσεις και τις δυο πλευρές.

Χρειάζεται να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα στους ρόλους του συντρόφου και του πατέρα που έχεις αναλάβει. Φρόντισε να περνάτε πότε-πότε ένα Σαββατοκύριακο μόνοι με τη σύντροφό σου και κατά προτίμηση να πηγαίνετε κάποια εκδρομή ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες που σας αρέσουν. Σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσες να ασχοληθείς με το παιδί μεσοβδόμαδα. Φρόντισε και μ' αυτό να κάνεις κάποιες δραστηριότητες μόνος, χωρίς την απαραίτητη παρουσία της συντρόφου σου.  Όταν είστε και οι τρεις μαζί, μην παραμελείς τον έναν έναντι του άλλου και άφησέ τους να κάνουν και κάποια πράγματα μόνοι οι δυο τους.

Ένα νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο για να βρει ισορροπίες. Η ανησυχία της συντρόφου σου για το μέλλον, όταν θα έχετε δικό σας παιδί, θα καταλαγιάσει αν η τωρινή κατάσταση ομαλοποιηθεί.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.