Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Στις σχέσεις μου δίνομαι υπερβολικά

Είμαι 32 ετών. Μόλις έχω χωρίσει από μια σχέση και είμαι πολύ χάλια. Αυτό μου συμβαίνει κάθε φορά που χωρίζω και έχω πλέον κουραστεί. Φταίει που στις σχέσεις μου δίνομαι υπερβολικά και  πληγώνομαι με την αποτυχία μου. Θέλω να αλλάξω.
Σ.

Δίνεσαι πολύ στις σχέσεις σου. Υπάρχουν άτομα που έχουν αυτή την ιδιότητα και μάλιστα τα πιο πολλά είναι γυναίκες. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ανατρεφόμαστε εμείς οι γυναίκες και στις γενιές γυναικών του παρελθόντος που διατηρούσαν μια τέτοια στάση και μας έχουν άρρητα μεταδώσει τις αρχές τους.

Υπάρχουν όλων των ειδών οι σχέσεις σ' αυτόν τον κόσμο και όλες έχουν να μας προσφέρουν κάτι. Γιατί εσύ πρέπει να τις αντιμετωπίζεις όλες με τον ίδιο τρόπο; Ή θα πρέπει να μάθεις να διαχωρίζεις τις σχέσεις σου και να επενδύεις με μεγάλη προσοχή και μόνο όταν θα σιγουρευτείς για τη σοβαρότητά τους ή μπορείς να είσαι πιο αυθόρμητη αλλά να διατρέχεις το ρίσκο να πληγωθείς.

Φαίνεται πως η σχέση σου γίνεται κάθε φορά το κέντρο της ζωής σου. Η υπόλοιπη ζωή σου πώς είναι; Εργάζεσαι, έχεις φίλους, ενδιαφέροντα; Αν οι υπόλοιποι τομείς της ζωής σου είναι ανύπαρκτοι ή μη ικανοποιητικοί, είναι φυσικό να υπερσυγκεντρώνεσαι στις σχέσεις σου και να καταρρέεις όταν διαλύονται. Μήπως όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση εγκαταλείπεις τους φίλους σου και τα ενδιαφέροντά σου; Σε τέτοια περίπτωση μένεις τελείως ακάλυπτη μετά το χωρισμό.

Υπάρχει και η πιθανότητα το τόσο δέσιμαο και υπερσυγκέντρωση στη σχέση να κουράζει το σύντροφό σου, ειδικά αν πρόκειται για άτομο που βλέπει τις σχέσεις πιο χαλαρά.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος αντιμετώπισης των σχέσεών μας έχει να κάνει με την προσωπική μας ανάπτυξη. Είναι καλό να αναζητήσεις τα βαθύτερα αίτια που σε κάνουν να δίνεσαι τόσο πολύ. Μήπως υπήρχαν κάποια τέτοια πρότυπα ή ρητές ή άρρητες οικογενειακές "εντολές" στα παιδικά σου χρόνια; Μήπως πιστεύεις πως η ζωή σου δεν έχει νόημα και ενδιαφέρον από μόνη της και το αποκτά μόνο μέσω ενός άλλου ανθρώπου; Μήπως έχεις μεγάλες προσδοκίες από τις σχέσεις σου; Μήπως το κοινωνικό στερεότυπο της αποκατάστασης έχει αρχίσει ήδη να σε επιβαρύνει; Τι θεωρείς "αποτυχία" σε μια σχέση και πώς διαχειρίζεσαι γενικά την αποτυχία στη ζωή σου; Και γιατί η διάλυση μιας σχέσης ισοδυναμεί με προσωπική αποτυχία;

Είναι πολύ καλό που θέλεις να αλλάξεις γιατί η στάση σου αυτή σου κάνει ένα κακό που δεν το αξίζεις.

Κατερίνα

2 σχόλια:

  1. Δεν θεωρώ κακό να δίνεται κανείς, αν καταφέρνει ταυτόχρονα να μην επενδύει. Προσοχή όμως: Άλλο "δίνομαι" κι άλλο "γίνομαι θύμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίνομαι χωρίς να γίνω θύμα και χωρίς να επενδύω... Προσωπικά δεν ξέρω πώς γίνεται, οπότε δεν μπορώ να το προτείνω στους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.