Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Συνάχι

Έχω πρόβλημα με συνάχι. Τα τελευταία χρόνια όλο το χειμώνα τρέχει η μύτη μου και τα μάτια μου, βήχω και είμαι βραχνιασμένη. Είναι πολύ ενοχλητικό. Προσέχω και ντύνομαι καλά, πίνω τσάγια και παίρνω αναβράζουσα βιταμίνη C. Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Μ.

Το φαινόμενο της χειμερινής ρινικής καταρροής θα μπορούσε να έχει σχέση με κάποιες συνήθειες σε συνδυασμό με τη μη προσεκτική εκτίμηση των συνθηκών του περιβάλλοντος πχ. κάποια άτομα δεν ντύνονται ζεστά και εκθέτουν τον εαυτό τους ή μόνο τα άκρα τους στο κρύο. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε αυθόρμητα και ενθουσιώδη άτομα. Για παράδειγμα σε πολλά παιδιά τρέχει συνεχώς η μύτη.

Η μακροχρόνια καταρροή πάντως έχει συνήθως σχέση με κάποια αλλεργική διάθεση του οργανισμού. Παλαιότερα το φαινόμενο εμφανιζόταν κατά κανόνα την Άνοιξη, με την αρχή της ανθοφορίας των φυτών και των δέντρων. Σήμερα όμως οι εποχές έχουν μπερδευτεί και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μέσα στο Χειμώνα ανθισμένα φυτά και δέντρα. Αυτά θα μπορούσαν να ενοχλήσουν το όργανο της όσφρησης και να έχουμε καταρροή από τη μύτη και πολύ συχνά και από μάτια.

Η βιταμίνη που C παίρνεις βοηθά στη μείωση της έντασης αυτού του φαινομένου, όπως θα βοηθούσε και η λήψη Ω3 λιπαρών οξέων (του παλιού μουρουνέλαιου). Οποιοδήποτε άλλο μέσο θα μπορούσε να αυξήσει την άμυνα του οργανισμού σου θα βοηθούσε και το πρόβλημα αυτό. Φρόντισε η δίαιτά σου να περιέχει περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα ζωικά προϊόντα. Δοκίμασε να βγάλεις από τη διατροφή σου τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους για 2-3 εβδομάδες. Μπορεί το αποτέλεσμα να σε εκπλήξει.

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.