Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Χάπια ή ψυχοθεραπεία;

Είμαι 27 ετών. Πρόσφατα μου έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα που με έκαναν χάλια και τώρα έχω κατάθλιψη. Άλλοι μου λένε να πάω σε ψυχίατρο να μου δώσει χάπια, άλλοι σε ψυχολόγο να κάνω συζήτηση. Ξέρω πως κάποια απλά ηρεμιστικά τα γράφουν και οι παθολόγοι. Φοβάμαι τα χάπια αλλά δεν ξέρω τι θα μου κάνει και η συζήτηση. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο. Παρακαλώ βοηθήστε με.
Ε.

Χαρακτηρίζεις την κατάστασή σου κατάθλιψη. Αφού όμως έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα άσχημα γεγονότα, είναι πολύ πιθανό να βρίκεσαι απλώς σε κατάσταση θλίψης. Μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η θλίψη είναι μια άπό τις αναμενόμενες και φυσιολογικές φάσεις αντίδρασης που περνά ο άνθρωπος μέχρι να ξεπεράσει μια κατάσταση που βίωσε τραυματικά. Η κατάθλιψη είναι ένας μόνιμος τρόπος θεώρησης των πραγμάτων και θεωρείται ψυχική δυσλειτουργία, έχοντας βέβαια πολλές διαβαθμίσεις.

 Η διάγνωση δεν έχει τόση σημασία. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το θέμα είναι ότι εσύ περνάς δύσκολα και είναι πολύ καλό που έχεις αποφασίσει να κάνεις κάτι γι' αυτό.

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή έχουν διαφορετικούς στόχους και συχνά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Η ψυχοθεραπεία στοχεύει σε μια γενικότερη προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, μέσα στην οποία επιδιώκεται η ανεύρεση και η θεραπεία των αιτιών που προκαλούν τις ψυχικές δυσλειτουργίες. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει κυρίως στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Πολλές φορές χρειάζεται να βελτιωθούν τα συμπτώματα έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να αναζητήσει και να παλέψει τις αιτίες.

Θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις με ψυχοθεραπεία. Αν αυτή από μόνη της αποδειχτεί πως λειτουργεί, δεν θα χρειαστείς χάπια. Την ανάγκη της φαρμακευτικής αγωγής θα τη συζητήσεις με τον θεραπευτή σου και μαζί θα κρίνετε αν χρειάζεται να απευθυνθείς και σε ψυχίατρο. Στην περίπτωση που χρειάζεται, θα κάνεις παράλληλα και ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Το καλύτερο είναι να μη χρειαστείς φαρμακευτική αγωγή, αλλά ακόμη κι αν χρειαστείς δεν πρέπει να φοβάσαι. Μην πάρεις κανένα φάρμακο μόνη σου ή ζητήσεις ένα "απλό ηρεμιστικο" από παθολόγο. Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, χορηγούμενη και παρακολουθούμενη από ψυχίατρο για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, δεν είναι καμιά καταστροφή και θα σε κάνει να αξιοποιήσεις καλύτερα την ψυχοθεραπεία. Όσο η κατάστασή σου θα βελτιώνεται, ο γιατρός σου θα δημιουργήσει το κατάλληλο σχήμα για να διακόψεις σταδιακά τα χάπια.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη ταμπού προκειμένου για τη συνεργασία με ψυχίατρο ή ακόμη και με ψυχολόγο. Όμως μια επιτυχημένη τέτοια συνεργασία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο να ελαφρύνει μια κακή ψυχική κατάσταση και να μειώσει τη διάρκειά της. Και συνήθως από τέτοιες διαδικασίες βγαίνει ένας άνθρωπος πιο δυνατός απ' ότι ήταν αρχικά, πριν από την εμφάνιση των προβλημάτων.

Για την επιλογή των ειδικών ψυχικής υγείας που θα σε βοηθήσουν εμπιστεύσου το ένστικτό σου και μη διστάσεις να κάνεις δοκιμές πριν καταλήξεις.

Κατερίνα-Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.